Search

Premijera predstave \"Jesenja sonata\" u riječkom \"Zajcu\"

Premijera predstave "Jesenja sonata" u riječkom "Zajcu"

U četvrtak 12. siječnja


Image: PR

Ulogu Charlotte, koju je u slavnom filmu glumila Ingrid Bergman, u ovoj će izvedbi "Jesenje sonate" utjeloviti Mira Furlan, dok kćer Evu tumači Marija Tadić

Majstor portretiranja kompleksnih i nepovratno zamršenih ljudskih odnosa, Ingmar Bergman 1978. godine piše "Jesenju sonatu", koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se, potresena smrću svoga muža, nakon godina odsutnosti vraća u svoju obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama prije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. Ona je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkog poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta.

Kćeri iznova pokušavaju pridobiti majčinu pažnju u nadi da će se davno narušeni odnosi ponovno uspostaviti. No, Charlottin povratak pokrenut će cijeli niz neprežaljenih zamjeranja i neizgovorenih optužbi te razotkriti traumu obitelji koja se nepovratno izgubila u međusobnom optuživanju. Preispitujući nekada davno donesene odluke, Bergman se ne pita jesu li one dobre ili loše, nego jesmo li sposobni živjeti njihove posljedice, te kakve posljedice odabir vlastite slobode i dosljednost svome karakteru ostavlja na druge, posebno one najbliže. Ulogu Charlotte, koju je u slavnom filmu glumila Ingrid Bergman, u ovoj će izvedbi, točnije predstavi "Jesenja sonata" utjeloviti Mira Furlan, dok kćer Evu tumači Marija Tadić.

"Bergmanov svijet je neuhvatljiv. On nema klasična dramska pravila koja bi ga mogla jasno definirati. To je kompleksan unutrašnji svijet osjećaja, strahova, čežnji. Unutar tog svijeta, svi likovi preuzimaju obrise jedne duše, Bergmanove duše, koja ima samo jednu čežnju: onu za ljubavlju. Tumačiti Bergmanov tekst znači ukinuti racionalizaciju i postaviti sebe u ulogu promatrača koji zagledan u paradoks života pokušava odgonetnuti enigmu duše." pojasnila je redateljica predstave Ana Tomović. Premijera predstave "Jesenja sonata" u riječkom HNK Ivana pl. Zajca održat će se u četvrtak 12. siječnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više