Search

Preuzima li Disney+ vodstvo u streaming ratu s novim standardima poslovanja?

Preuzima li Disney+ vodstvo u streaming ratu s novim standardima poslovanja?

Tekst: BURO.


Tek što su se počeli zahuktavati (posebno s pojavom Disney+ i Apple TV), ratovi streaming platformi su preko noći podignuti na viši nivo. Oduvijek je borba za gledanost i najbolje naslove bila aktualna, ali sada kada kino sale zjape prazne širom svijeta, ili se u nekim njegovim dijelovima jako pažljivo i oprezno otvaraju, platforme su u jedinstvenoj poziciji gdje su sve oči već mjesecima uprte u njih. Netflix, Hulu, HBO i Amazon dominiraju tržištem već dugo, ali su mnogi od njih prijavili nevjerojatan rast gledanosti i potražnje i ako je netko zaradio od cijele ove opće katastrofe, to su upravo filmske i serijske platforme. Ipak, otkad se pojavio na tržištu, Disney+ je pokazivao naznake da ima dobre predispozicije da uzdrma tlo pod nogama mnogima koji su se ustoličili visoko na streaming tronu. Baš tad, u svibnju prošle godine smo pisali da će kino premijere možda postati daleka prošlosti i totalno retro iskustvo, ali nitko se nije nadao da će već u svibnju ove godine (pa i u lipnju, srpnju, kolovozu, a vjerojatno i na dalje) to postati i realnost.

U takvom svijetu, pored toga što imaju veliku arhivu filmova, jer mnogo je toga u što je Disney tijekom postojanja produkcijski upleo prste, u posljednje vrijeme Disney+ pokazuje tendenciju da postavi nove standarde u svijetu premijera. Oni su orkestrirali rani release nekadašnjeg kazališnog hita, “Hamilton” koji potpisuje Lin-Manuel Miranda, a nova premijera se još nestrpljivije iščekuje jer je u pitanju dugo očekivana igrana adaptacija filma “Mulan” koja je najavljena za 4. rujna. “Mulan” je kao i mnogi drugi filmovi, usprkos predviđanjima da zbog raznih kontroverzi možda i ne bude imala očekivan odaziv publike, logično bio predviđen za kino premijeru. Ista je prvobitno očekivana 27. ožujka, pa je zbog pandemije pomjerena na 24.srpanj, zatim na 21.kolovoz i sada je Disney konačno odlučio otkazati kino premijeru u potpunosti. Kao prvo, zato što je sve doista neizvjesno, a film koji postoji treba nekako i prikazati nezavisno od kino sala koje su zatvorene do daljnjeg, a drugo kada već imaš osobnu platformu i film koji se jedva čeka, zašto od toga i ne profitirati? Tako je sasvim logično da je na Disney+ pao izbor za premijeru u trenutnim uvjetima, i po cijeni od 30$, točnije 29,99$ početkom rujna će svi moći gledati “Mulan”.

Takve vijesti su odmah uzburkale i podijelile javnost. Jedni su smatrali da je 30$ previše na standardnu pretplatu, za jedan jedini film. Drugi, da je to prilično smisleno jer tako “kupiš” ulaznicu i ako je u pitanju cijela obitelj, svakako bi se više novca dalo da svi odu u kino. Treći, u duhu neravnopravnosti u svijetu filma, kažu da filmove s azijskim glumcima treba podržavati, ma kolika god cijena bila.

Istina je da su sve tri grupacije u pravu, i svima nam je 30$ skupo za jedan film, ali je također istina da je to dobra cijena za cijelu obitelj. Stvaralaštvo treba podržavati i ako je mjerilo uspjeha filma, zarađen novac u kinima širom svijeta, onda je neophodno pronaći mu pandan u ovom svijetu koji funkcionira po novim standardima. Tako, na kraju dana, možda sama brojka uopće nije ni pitanje nego je li ovo zaista novi model funkcioniranja? Hoćemo li umjesto odlaska u kino, plaćati streaming servisima dodatno za neku ekskluzivu, i hoće li to zaista postati ekskluziva i privilegija? Jer da se razumijemo, netko tko je single, i treba doplatiti za recimo tri premijere mjesečno, dolazi do računice od 100$ što složit ćemo se, nije malo. S druge strane, kako će filmovi zarađivati i biti prikazivani ako ne ovako? Nameće se puno pitanja i čini se da iako ne preuzima vodstvo (barem ne u ovom trenutku, jer Netflix još uvijek broji tri puta više korisnika) Disney+ osjeća promjene i moguće je da su prvi počeli okretati kormilo na pogodnu stranu što veće zarade.

A mi ostali, pa, kao i obično, držimo fige da će se kino sale otvoriti i da sve ovo mozganje možemo ostaviti za neku drugu priliku pa da jednostavno uživamo u kokicama, zavaljeni u mekanu fotelju u mraku kina zaslijepljeni velikim ekranom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više