Search

Pripremite se na filmski vikend posvećen ženama

Pripremite se na filmski vikend posvećen ženama

Vikend snažnih žena u kino mreži


Image: PR

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar u sklopu programa 'Ženijalni vikend - Kino 8. mart' koji će se od 6. do 8. ožujka održavati u 17 nezavisnih kina diljem Hrvatske, donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu

'Ženijalni vikend' gledateljima tako donosi pretpremijernu projekciju poljskog filma "Ida", koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film. Riječ je o snažnoj drami redatelja i suscenarista Pawela Pawlikowskog koja progovara o posljedicama Drugoga svjetskoga rata i antisemitizma u Poljskoj, kroz priču o djevojci koja se sprema postati redovnica. "Ida" je prošle godine odnijela pobjedu na festivalu u Zadru, a prikazana je na Danu Lux filma u sklopu Zagreb Film Festivala.

"Still Alice" (Zauvijek Alice) u režiji Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, s neponovljivom Julianne Moore, koja je za ulogu u ovom filmu nagrađena Oscarom, govori o sretno udanoj majci troje djece, uvaženoj profesorici lingvistike, kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Kako njena bolest rapidno napreduje, Alice počinje zaboravljati imena svoje djece, kućnu adresu i više nije u stanju predavati.

Na programu 'Ženijalnog vikenda' je i debitantski dugometražni film Vanje Sviličić "Zagreb Cappuccino", koji će se pretpremijerno prikazati kino publici. Riječ je o humornoj drami o dvije najbolje prijateljice, Petri i Kristini, djevojkama u ranim 40-ima. Petra se razvodi i Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Scenarij potpisuju Vanja Sviličić i Ognjen Sviličić, a glavne uloge igraju Mila Elegović i Nela Kocsis.

Na programu je još jedan domaći naslov, "Ljubavna odiseja", gorko-slatka dokumentarna komedija o 20 godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice Tatjane Božić - još jedan dodatni razlog da gradska kina budu središte društveno-kulturnog života ovogodišnjeg Dana žena.

Od ostalih naslova gledatelji će moći birati i između eksplozivnog i emotivnog ostvarenja "Mommy" redatelja Xaviera Dolana. Riječ je o filmu koji govori o majčinskoj ljubavi, mladenačkom buntu i svim pogreškama koje uslijed toga nastaju. Film "Dva dana, jedna noć" s Marion Cotillard u glavnoj ulozi, u režiji braće Dardenne, napeta je socijalna drama o ženi koja ima svega dva dana da uvjeri svoje kolege da se odreknu svoje povišice kako ona ne bi izgubila posao.

Latvijski film "Mama, volim te" zabavan je naslov za mlađu filmsku publiku, za koji režiju potpisuje Janis Nords. Glavni protagonist filma je 12-godišnji Raimonds, koji je jednom prilikom sakrio lošu školsku ocjenu zbog čega je upao u vrtlog laži koji se oteo kontroli. "Mama, volim te" uzbudljiva je priča o iscjeljujućoj snazi istine.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više