Search

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu

Glavna nagrada otišla je u Tursku

BURO.


Image: Getty Images

Sinoć su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg festivala u Cannesu

Žiri 67. filmskog festivala u Cannesu kojim je predsjedala novozelandska filmašica Jane Campion (a u kojem su između ostalih sjedili Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal, Sofia Coppola i Nicolas Winding Refn) u subotu navečer proglasio je pobjednike ovogodišnjeg Cannesa ne priredivši posebna iznenađenja. Iako je i ove godine Cannes igrao akademski sigurno natrpavši glavni program svojim starim znancima i dokazanim redateljskim veličinama (Mike Leigh, Atom Egoyan, David Cronenberg, braća Dardenne, Ken Loach, Olivier Assayas, Michel Hazanavicius...) niti jedan od njih (posve zasluženo) nije nagrađen, dapače, neki su poput Egoyana i Hazanaviciusa potpuno razočarali. S jednim "malim" izuzetkom: glavna nagrada, Zlatna palma za najbolji film opravdano je završila u rukama još jednog kanskog ljubimca i dokazanog autora, turskog filmaša Nuri Bilgea Ceylana za njegovu epsku, gotovo 200-minutnu dramu "Zimski san" ("Winter Sleep").

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu (фото 1)

Čehovljevska drama o starijem istanbulskom glumcu koji se povukao u planine gdje prolazi bračnu i obiteljsku krizu od početka je bila jedan od favorita za glavnu nagradu koja nije mogla doći u bolje vrijeme jer je turska kinematografija u Cannesu proslavila svoju 100-godišnjicu. "Ovo je veliko iznenađenje za mene, presretan sam", kratko je izjavio Ceylan nakon što su mu nagradu predali Quentin Tarantino i Uma Thurman pa nastavio, "zahvaljujem se žiriju i festivalu, a nagradu posvećujem svim mladim Turcima koji su prošle godine izgubili svoje živote."

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu (фото 2)

Grand Prix je osvojila Alice Rohrwacker za svoju "studentsku" obiteljsku dramu "Le Meraviglie" ("The Wonders") što je iznenađenje, ali možda i nije znamo li da je žirijem predsjedala Jane Campion, "glasnogovornica" filmašica diljem svijeta koja se zalaže za bolji status žena u filmskoj industriji i na filmskim festivalima. Campion je stoga bez sumnje bila zadovoljna nastupom kanadskog wunderkinda Xaviera Dolana koji je u vrlo emotivnom govoru kroz suze između ostalog izjavio: "Posebno zahvaljujem Jane Campion čiji me film 'Piano' inspirirao da pišem uloge za žene, predivne žene s dušom i snagom." Dolan kao najmlađi autor u konkurenciji (25 godina) podijelio je Nagradu žirija s Jean-Luc Godardom, najstarijim filmašem u konkurenciji (83 godine). Sjajna Dolanova obiteljska drama o odnosu "white trash" majke i njezina sina adolescenta s ADHD poremećajem i Godardov 3D film u kojem glumi njegov pas nagrađeni su ex aequo za svoje filmove.

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu (фото 3)

Najboljim redateljem proglašen je Bennett Miller za vrlo dobru dramu "Foxcatcher" kojoj se smiješe i nominacije za Oscara. Riječ je o istinitoj priči o ekscentričnom i psihički nestabilnom milijunašu Johnu DuPontu koji je početkom 90-tih sponzorirao američku olimpijsku hrvačku reprezentaciju što je rezultiralo tragičnim posljedicama. Andrey Zvyagintsev i Oleg Negin u Rusiju nose nagradu za najbolji scenarij. Drama "Leviathan" inspirirana Knjigom o Jobu, otrovno je zabavan portret današnje Rusije ogrezle u korupciji i oštra kritika političke i crkvene vlasti kroz priču o malom čovjeku koji se bori za svoja prava negdje u ruskoj provinciji.

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu (фото 4)

Najboljim glumcem proglašen je britanski karakterni glumac Timothy Spall za portret Williama Turnera, engleskog slikara, grafičara i preteče impresionizma u biografskoj drami koju potpisuje Mike Leigh, dok je najboljom glumicom proglašena Julianne Moore za ulogu "kompleksne" glumice u Cronenbergovoj sirovoj satiri Hollywooda "Maps to the Stars".

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu (фото 5)

Proglašeni pobjednici 67. Filmskog festivala u Cannesu (фото 6)

Tekst: Stjepan Hundić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više