Search

Pronašli smo 9 dokumentaraca koji daju uvid u intiman život pop zvijezda

Pronašli smo 9 dokumentaraca koji daju uvid u intiman život pop zvijezda

Iza kulisa i bez maske

Tekst: D.M.


Streaming platforme postali su produkcijski studiji novoga doba, a da bi privukli što više gledatelja baš na svoju stranicu, sada kada imaju kapital, mogu ga i uložiti tamo gdje znaju da će ga oploditi. S obzirom na to koliko smo nezasitni kada su u pitanju životni slavnih, primjer nepogrešivog projekta je dokumentarac o pop zvijezdi. Posebice, ako ste dio nečijeg takozvanog fanbasea (eng. skupina obožavatelja). "Little Monsters", "Beyhive" ili "Swifties" dali bi ruku u vatru za pokoji sočni ili intimni detalj života koji se krije iza njihove izabrane ikone. Billie Eilish je svoju priču ispričala Apple TV Plusu u nadolazećem dokumentarcu vrijednom 25 milijuna američkih dolara, a jednako je toliko Amazon izdvojio za ekranizaciju Rihannine priče, piše Hollywood Reporter. Poznati projekti u koje su ulupane enormne svote novca poput "Malih laži" i "Sluškinjine priče" ciljnu su publiku pronašli u zrelijoj demografiji, a dokumentarci o pop zvijezdama mamac su za mlađe gledatelje. Negativna je kritika uglavnom usmjerena na sam pojam dokumentarca o zvijezdi jer većinom izlaze netom prije albuma kao promocija zapakirana u moment razgolićenja, no za sve bezuvjetne obožavatelje ili one koji će to tek postati, zavirili smo iza kulisa i maski devet popularnih glazbenika.

Beyoncé, "Homecoming"

Kad je Netflixova produkcija čula da će Beyoncé nastupiti kao glavna točka popularnog glazbenog festivala Coachelle, brže bolje su se uhvatili posla, snimili odličan dokumentarac sa scenama iscrpljujućih proba, nastupa koji ostavljaju bez daha i realizacije izvedbe od koncepta do posljednjih detalja i stvorili odličnu studiju ostvarenog projekta.

Justin Bieber, "Never Say Never"

Davno prije tetovaža, izbijeljene kose i YouTubeovog dokumentarca, Bieberov je početak karijere bio zabilježen u "Never Say Never", priču o njegovom prvom velikom koncertu na Madison Square Gardensu u New Yorku. Priča započinje u Kanadi i nastavlja ga pratiti sve do izvjesnog trenutka koncerta. O Bieberu saznajemo putem njegovih bližnjih i suradnika, no sama se tinejdžerska zvijezda nikada ne obraća kameri.

Lady Gaga, "Five Foot Two"

"Želim učiniti suprotno od onoga što svi očekuju", Stefani Germanotta sažima svoj pristup glazbi i modi. U "Five Foot Two" omiljena čudakinja najviše govori o svim ženama koje su došle prije nje, a s kojima nikad nije uspjela ostvariti kontakt - Madonni i svojoj tetki Joanne.

Taylor Swift "Miss Americana"

Swift je snimljena u trenutku karijere kada se bori protiv radio DJ-a koji ju je zašlatao i prikazuje ju bez filtera savršene djevojke iz susjedstva i jasno odvaja tu osobnost od one Taylor za koju se sama boji da ju polako gubi.

Amy Winehouse, "Amy"

Tragična sudbina glazbenice koja se nije uspjela othrvati iz ralja ovisnosti potaknute pozornošću koju nije mogla podnijeti pretočena je u jedan od boljih biografskih dokumentaraca. Dok se drugi dokumentarci trude otkriti što se krije iza maske savršene zvijezde, Winehousini su problemi i onako uvijek bili javni. U filmu otkrivamo neviđene detalje o kojima smo mogli samo nagađati. Jesmo li se nasladili kad smo saznali da su priče o alkoholu, drogi, bulimiji i samoranjavanju istinite? Ne baš, već je bilo prekasno.

Katy Perry, "Part of Me"

Lako je moguće da je ovo jedan od onih spomenutih promocija iza krinke dokumentarca, do neke mjere i jest. Slatke, ponekad sladunjave scene iz backstagea, šarene perike i pregršt šećerne vune obilježavaju većinu filma. Ironično, Russell Brand, bivši muž za kojeg je jednom izjavila kako joj je upropastio dio života, popravio je ovaj dokumentarac jer je pružio jedini tračak stvarnosti u cijelom filmu, no ako vas zanima kako Katy Perry stavlja perike, smišlja nadimke za ljude iz svog tima i naslikava se, izvolite.

Demi Lovato, "Simply Complicated"

Iako Disneyev imidž već odavno nije ono što je nekad bio, zvijezde koje su uspjele zadržati slavu od djetinjstva otkrivaju s čime su se sve morale boriti i lišavaju nas posljednjih ostataka prestižne slike. U „Simply Complicated", Lovato progovara o bipolarnom poremećaju, korištenju opijata i obiteljskom nasilju. Dokumentarac razbija mitove o slavi, novcu, Disneyu i samoj pop sceni.

Madonna, "Truth or Dare"

U ovom klasičnom dokumentarcu iza kulisa, kraljica popa iznosi sve tragične ljubavi, zamršene obiteljske odnose, čak i svoj loše skriveni prezir prema drugim zvijezdama. Ne bismo ni očekivali ništa manje. Film pokazuje ono čime već desetljećima inspirira, pomiče granice i puni dvorane diljem svijeta - ne šarmom, već proždrljivim apetitom za samootkrivanje i promociju sebe.

Kurt Cobain, "Montage of Heck"

Još od 1994., kada si je frontmen jednog od najpoznatijih rock bendova u povijest oduzeo život, Cobain se neprestano pojavljuje kao tema raznih knjiga, igranih i dokumentarnih filmova. „Montage of Heck" pun je kućnih videa iz djetinjstva i zrelosti, Kurtovih zapisa iz dnevnika i arhivskih snimki. Iako bliski njemu tvrde da je roker mnoge stvari iz dnevnika izmislio, zanimljivo je vidjeti kako se priča odvijala u njegovoj glavi, a i film je prepun otkrivenih tajni.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više