Search

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije

Tekst: BURO.


Kolač u pećnici, putovanje iz fotelje? I jedno i drugo je moguće, iako smo za ovo drugo uvjereni da je bolje kada je uživo. Ipak, kako su nam trenutno daleke destinacije samo maštanje (nadamo se ne zadugo) donosimo vam nekoliko nesvakidašnjih naslova koji će vas odvesti daleko daleko preko granica. Alternativniji filmovi svakako imaju sposobnost da nas odvedu u nepoznato, neobičnim temama i načinima na kojima im pristupaju, a još ako je u to uključena i neka egzotična destinacija, jedinstveno iskustvo je zagarantirano. Oslobodite se loopa streaming platformi i engleskog jezika i prošetajte od Senegala do Singapura.

touki bouki

zemlja

Senegal

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije (фото 1)

Ovaj film ima još jedno ime po kojem je poznat, a to je "The Journey of the Hyena" i pripada afričkom novom valu sedamdesetih. Priča prati mladog vozača motora koji obavlja sitne kriminalne radnje u Dakaru, ne bi li skupio dovoljno novca da s djevojkom pobjegne u Pariz. Ono što počinje lagano, razvija se u raskošnu i spektakularnu priču, koja potvrđuje zašto je Djibril Diop Mambéty bio zvijezda senegalskog filmskog svijeta i zašto su ga nazivali afričkim Godardom. Improvizacija igra važnu ulogu u njegovim filmovima, kao i apsolutno negiranje zapadnog kanona i u potpunosti afrička estetika. Nije ni čudo što je onako sjajan film kao "Atlantics" djelo Mati Diop, njegove rodice.

Jamón Jamón

zemlja

Španija

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije (фото 2)


Melodrama level maksimalan, sjajna glazba koju potpisuje Nicola Piovani, vrućina španjolskog juga i njeni gotovo pustinjski predjeli, Penelope u ulozi kojom se proslavila, beskrajno šarmantan Javier Bardem i ljeto koje se osjeća gotovo u svakom kadru. Riječju, ovdje nemate što ne voljeti, osim što na trenutke sve postaje bizarno hiperseksualizirano kad ne očekujete i previše dramatično, ali ¡olé! Centralna priča se vrti oko Jose Luisa, bogatog dečka čiji roditelji imaju tvornicu donjeg rublja u kojoj radi njegova djevojka Sylvia. Kada Sylvia ostane trudna, Jose Luis obećava da će je oženiti i bez dozvole roditelja, ali naravno da španjolska drama ne bi bila ništa bez majke odlučne da se to vjenčanje ne dogodi. Tako na scenu stupa Raul, potencijalni model za donje rublje koji Jose Luisovi proizvode i koji, naravno, dodatno komplicira sve.

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

zemlja

Tajland

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije (фото 3)


Thai drama za koju je Tim Burton rekao da je "prelijep čudan san", a ako Burton kaže da je nešto čudno i sneno onda možete pretpostaviti koliko možete očekivati nešto sasvim neuobičajeno. Film istražuje temu reinkarnacije i donosi priču o posljednjim danima Boonmeea. Sa svojim najdražima (što uključuje i duh njegove žene, Huay) i njegovim izgubljenim sinom, Boonsongom, Boonmee istražuje svoje prethodne živote. Jednostavno nema boljih riječi za opisati ovaj film od: čudno, hipnotično, izvantjelesno iskustvo.

ramen shop

zemlja

Singapur

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije (фото 4)

"Ramen Shop" istražuje ulogu i važnost hrane u kulturi i gastronomsko nasljeđe koje postaje neizostavni dio naše osobne povijesti. Masato nakon smrti svog oca, koji je vodio jedan od omiljenih ramen restorana u Japanu, odlučuje otputovati u Singapur gdje se ponovo povezuje sa svojom davno izgubljenom bakom ali i upoznaje različite nove ljude i priče pa se na ovom kulinarskom hodočašću suočava s različitim istinama, između ostalog i utjecajima japanske okupacije Singapura. Obiteljska, nacionalna i osobna povijest isprepletene i ispričane kroz predivne kadrove od kojih će vam krenuti slina na usta.

just meet

zemlja

Meksiko (i druge)

Putovanje iz fotelje: Pet indie filmova koji će vas odvesti na različite destinacije (фото 5)

Ako niste dosad, pravo je vrijeme da zaronite u svijet maestralnog arhitekta Tadao Andoa. Ando je jedan od najutjecajnijih vizionara suvremenog svijeta i njegove građevine se nižu od Japana do Meksika. Film počinje u njegovom studiju u Osaki, koji je sam izgradio, odakle putuje u Casa Wabi, umjetnički retreat na meksičkoj obali Pacifika. Tadaova arhitektura je poznata po prirodnim elementima i geometrijskim oblicima, a Casa Wabi je jedno od vrhunskih ostvarenja. Sve njegove građevine su i više nego vrijedne za posjete uživo a dotad, uživamo u minimalističkim interijerima i eksterijerima ušuškanim u pijesak i zvuk valova.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više