Search

\"S one strane\" Zrinka Ogreste u službenom programu 66. Berlinalea

"S one strane" Zrinka Ogreste u službenom programu 66. Berlinalea

Novi uspjeh za hrvatskog redatelja

Urednik: Tina Kovačiček


Image: HAVC

Dugometražni igrani film "S one strane" redatelja Zrinka Ogreste uvršten je u službeni program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea. Njegovo 66. izdanje održat će se od 11. do 21. veljače 2016. godine u glavnom gradu Njemačke, a Ogrestin film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama

"S one strane" napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

"S one strane" sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od središnjih i najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, poznatog kao autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila. Nakon što su njegovi prethodni filmovi ("Krhotine", "Isprani", "Crvena prašina", "Tu", "Iza stakla", "Projekcije") prikazivani i osvajali nagrade na uglednim svjetskim festivalima poput onih u Veneciji, Karlovym Varyma ili Londonu i bili nagrađivani Kristalnim globusom (Tu), nominacijom za Europsku filmsku nagradu (Krhotine) ili nagradom Prix Italia (Isprani), izbor njegovog novog filma u službeni program Berlinalea novi je uspjeh u osobitom stvaralačkom nizu Zrinka Ogreste.

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea. U tom je programu dosad prikazana hrvatska manjinska koprodukcija "Parada" Srđana Dragojevića, dok su posljednjih godina u pratećem programu Forum prikazani "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića te manjinske koprodukcije "Krugovi" Srđana Golubovića i "Baršunasti teroristi" Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa, te u kratkometražnoj selekciji "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića i "Piknik" Jure Pavlovića. Prvi hrvatski film od osamostaljenja uvršten u glavni natjecateljski program Berlinalea bili su "Svjedoci" Vinka Brešana 2004. godine, dok je u isti program 2010. godine uvrštena manjinska koprodukcija "Na putu" Jasmile Žbanić.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više