Search

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature

Tekst: BURO.


Zanimljivo je koliko sad volimo čitati i s veseljem obnavljamo čak i staro srednjoškolsko gradivo. Činjenica je da su mnogi danas vrli čitači, nekada prevrtali očima na klasike svjetske literature. Čitati Shakespearea, ili Jane Austin, ili bilo koji klasik koji je spadao u must read obrazovanja i nad kojim smo provodili ljetne praznike značilo je nemati dovoljno vremena za “ono što nas stvarno zanima” i čitati ono što se mora, što nije donosilo neko veselje. Kasnije su se stvari promijenile, i shvatili smo koliko je zabavan i bezvremenski sadržaj ovih knjiga i zašto ih je bilo dobro pročitati. To je dokazano i činjenicom da su brojni kultni filmovi i serije, zapravo zasnovani na nekim od najpoznatijih književnih naslova iako se to možda ne bi učinilo na prvi pogled. Predstavljamo vam sedam serijskih i filmskih naslova koje sigurno volite i znate, ali možda ne znate da su zapravo suvremena interpretacija poznatih književnih djela.

Film

“Djevojke s Beverly Hillsa” (Clueless)

Knjiga

“Ema”, Jane Austin

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 1)

Clueless iliti “Djevojke s Beverly Hillsa ” je tinejdžerski rom-com koji se iz nekog čudnog razloga može gledati bez obzira na godine. Filma se svi sjećamo zbog kultnih izjava i ikoničnih outfita ali jeste li znali da je radnja filma zapravo reinterpretacija romana Jane Austen “Ema”? Originalna Ema je opisana kao “slatka, pametna i bogata, s udobnim domom i sretnim životnim okolnostima” i ako to ne vršiti ime Cher Horowitz, ne znamo što jest. Obje glavne junakinje vole provod, sparivanje prijateljica (neke izuzetno uspješno, ali mahom s jezivo lošim ishodima) i obje posjeduju šarmantnost i brzopletost zbog koje ih je nemoguće ne voljeti čak i kad naprave nešto sasvim pogrešno. Uvijek imaju dobru namjeru samo su kako naziv filma i kaže “Clueless”. Na kraju, obje pronalaze ljubav na najnevjerojatnijem mjestu...

Film

“Ona je najbolja” (She’s the man)

Knjiga

“Dvanaesta noć”, William Shakespeare

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 2)

Ovo djelo nije jedno od poznatijih u opusu Williama Shakespearea tako da nije ni neobično ako niste povezali da se iza tinejdžerske romantične komedije o djevojci koja se prerušava u svog brata ne bi li upala u nogometni tim i dokazala da djevojke igraju jednako dobro kao i dečki, zapravo priča komedije “Dvanaesta noć.” Čak su i imena ista. U filmu Amanda Bynes dijeli ime s glavnom junakinjom komedije, i kao Olivia, odlučuje se prerušiti u svog brata Sebastiana kada on odluči pobjeći u London i graditi svoju glazbenu karijeru. Ok, priča o glazbenoj karijeri ne postoji u originalu ali dosta urnebesnih nesporazuma je prisutno na obje strane.

Film

“Dnevnik Bridget Jones” (Bridget Jones’ Diary)

Knjiga

“Ponos i predrasude”, Jane Austin

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 3)

Kultni roman i još kultniji film. I da, nikada nam nije dosta remakeova, a i verzija knjige “Ponos i predrasude” pogotovo što to znači više Mr. Darcyja. A još ako ga igra šarmantni Colin Firth, računica je vrlo jasna. Iako je “Dnevnik Bridget Jones” baziran na istoimenoj knjizi, autorica Helen Fielding je bila jako jasna i izričita da je dosta inspiracije dobila, i “ukrala” radnju, nakon što se apsolutno zaljubila u BBC-jev remake ove knjige, u kojem se Firth također našao u ulozi Darcyja, i tako postao sinonim za njega. Bridget radi u Pemberley Press što je referenca na Darcyjevo imanje u Austininom romanu, a sama Bridget čak i citira dio kojim počinje knjiga: “Poznato je da u trenutku kada jedan segment života kreće dobro, drugi se spektakularno raspada u komade. „

Film

“Cura na lošem glasu” (Easy A)

Knjiga

“Grimizno slovo”, Nathaniel Hawthorne

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 4)

Ovo je možda i najočigledniji primjer, i jako je izvjesno da ste već i znali, ali zbog statusa koji imaju i film i knjiga, vrijedi ponoviti još jednom. “Cura na lošem glasu” je modernizirana verzija teme ženske seksualnosti i promiskuiteta koji potiče iz Hotornovog romana iz XIX stoljeća. U knjizi, Hester je natjerana da nosi grimizno slovo A kao konstantni podsjetnik na njezino “grešno ponašanje” i preljube (adultery). U filmu, Olive (Emma Stone) je izložena pogledima i pričama srednjoškolskog društva zbog male laži o gubitku nevinosti, nakon čega shvaća da njena nova “bad girl” reputacija ima i svoju prednost: konačno postaje primijećena. Olive odluči iskoristiti svoju novu reputaciju kako bi poboljšala svoj društveni status i iako to izmiče kontroli za razliku od Hester, Olivia svjesno “brendira” sebe slovom, kao čin osnaživanja i uz puno humora preispituje dvostruke standarde s kojima se suočavaju muškarci i žene u pogledu seksualnosti.

Serija

"Osveta" (Revenge)

Knjiga

“Grof Monte Cristo”, Alexandre Dumas

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 5)

Ova mračna triler drama inspirirana je ničim drugim do najlegendarnijom pričom o osveti, a to je “Grof Monte Cristo”. U Duminom djelu Edmund Dantès je bačen u tamnicu na sedam godina zbog zločina koji nije počinio i zarekao se da će se osvetiti trojici ljudi koji su za to odgovorni. U seriji, Amanda Clark postaje Emily Thorne koja kreće u osvetnički pohod umjesto svog oca.

Film

“10 stvari koje mrzim kod tebe” (10 things I hate about you)

Knjiga

“Ukroćena goropadnica”, William Shakespear

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 6)

Zabavno, pametno, toplo, dinamično, melodramatično i još jedan Shakespeareov tekst kojim se potvrđuje da je on zapravo apsolutna zvijezda neba romantičnih komedija. Ovaj put u pitanju je “Ukroćena goropadnica”.Priča o Katarini (Kat) koju Petruci (Patrick) želi promijeniti i učiniti da se zaljubi u njega. Pored osnovnog zapleta koji je gotovo isti ima i puno referenci kroz film. Umjesto grada u kojem se sve događa Padua (Padova) postaje ime njihove srednje škole, Katherine i Petruchio postaju Kat i Patrick, Verona postaje Patrickovo prezime a ne grad iz kog potječe, a Joseph Gordon-Levitt u svom najbedastijem izdanju (poslije serije “Treći kamenčić od Sunca”) nerijetko citira dijelove iz same knjige. Oh i naravno, Heath Ledger kao Patrick Verona kada pjeva “Can't Take My Eyes of You”na tribinama je ultimativno pamtljiva scena koja ovaj film čini najboljim remakeom Shakespeareovih djela.

Serija

“Imperij”

Knjiga

“Kralj Lear”, William Shakespeare

Sedam filmova i serija za koje vjerojatno niste znali da su inspirirani djelima klasične literature (фото 7)

Posljednji ali ne i najmanje važan Shakespeare na listi. Danny Strong, tvorac serije, je imao prosvjetljenje dok je vozio automobil- nova serija treba biti Kralj Lear, samo hip-hop. Ono što je poteklo od te ideje je postala hit serija, "Imperij". Originalni tekst prati priču o kralju koji je svoje tri kćeri okrenuo jednu protiv druge. U Strongovom uratku, "Imperij" se bavi drugom vrstom aristokracije u formi Luciusa Lyonsa (Terrance Howard) koji je vlasnik hip-hop imperija, Empire Entertainment, a ima i svoju dinastiju. Umjesto tri kćeri Lyons ima tri sina, od kojih najmlađi, Jamal, u jednom trenutku čak i kaže: “Što smo mi, kralj Lear, ili?” Da, Jamal, jeste.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više