Search

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti

Tekst: BURO.


Streaming platforme kriju najveće dragulje i uvjerljivo su najbolji prijatelji koje možemo zamisliti u svim teškim, dosadnim i monotonim trenucima. Uostalom, ne moramo vam uopće pričati, i sami znate kako ste preživjeli prošlu godinu samo uz nizove bingeanja što novih što starih naslova. Međutim, osim toga što su apsolutna ruka spasa, postali su i ultimativni melting pot, točka u kojoj se sve strane svijeta susreću, ukrštavaju i isprepliću, i jednom kada ispadnete iz klasičnog "new release" ili žanrovskog algoritma, i odgledate samo jedan, dobro odabran naslov iz neke manje ili više očekivane države svijeta, otkrit će vam se gotovo paralelni univerzum. Sve platforme su prepune naslova koji dolaze s raznih destinacija, od Italije do Indije, i ako želite bolje i bliže upoznati još neku produkciju osim standardno američke i britanske, predlažemo nekoliko naslova od kojih možete započeti svoje istraživanje.

“genijalna prijateljica”

Italija

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 1)

S obzirom na to da pretpostavljamo da se Ferrante već nalazi na vašim policama za knjige, tu preporuku ćemo zaobići i lagano preskočiti na ekranizacije. Pitanje je trenutka kada će se i drugi Ferrante romani ekranizirati, ali logično da je ekranizacija započela od kultnog romana "Genijalna prijateljica". Priča prati Elenu Greco koja poslije nestanka najbolje prijateljice Lile počinje pisati priču o njihovom prijateljstvu koje traje 60 godina. Priča počinje na opasnim ulicama Napulja 1950-ih, razvija se na spektakularan i vrlo nježan način, i iako se često dogodi da ekranizacija ne uspije opravdati očekivanja koje postavi roman, ovaj put to nije slučaj.

“Unorthodox”

Njemačka

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 2)

Serija koju teško da ste previdjeli, ali za slučaj da jeste, stavljamo uskličnik pored "odgledati obavezno"! Serija je djelomično bazirana na memoarima Deborah Feldman "Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots", ima svega četiri epizode (koje se, da, gledaju u jednom dahu). Prati mladu ženu po imenu Esty, koja napušta svoju ultra-tradicionalnu židovsku zajednicu u Booklynu i seli se u Berlin. Esty se nikada nije osjećala kao dio ove stroge zajednice, od koje je i njena mama pobjegla, i na prvom mjestu bježi od ugovorenog braka, a uz to i svega ostalog što joj se nameće. U početku djeluje da joj bijeg polazi za rukom sve dok se njen ugovoreni muž također ne pojavi u Berlinu. Ova serija vrijedi svake minute koju joj posvetite jer nije samo upoznavanje kulture o kojoj možda ne znamo mnogo već univerzalna priča o pobuni i otkrivanju prave sebe.

“Lupin”

Francuska

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 3)

Ovih dana svi pričaju o drugoj sezoni serije "Lupin" i to s razlogom. Jedna od najboljih i najgledanijih francuskih serija se ponovo vraća na ekrane. Šarmantan i beskrajno džentlmenski nastrojen Assane Diop se vraća i u nastavku, ovog puta kao najtraženiji čovjek Francuske. U prvoj sezoni je radio na tome da otkrije sve zločine Huberta Pellegrinija, poslodavca svog oca koji mu je smjestio krađu skupocjene ogrlice, a posljednja epizoda je ostavila mnogo pitanja otvorenim i jedva smo dočekali 11. lipnja da dobijemo odgovore!

“3%”

Brazil

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 4)

Ako volite distopijske drame, i ako vam se "Igre gladi" nalaze visoko na listi omiljenih naslova ili vam se sviđa bilo koji drugi narativ o divnim ljudima u ne tako divnim vremenima i režimima, onda je ova brazilska serija upravo za vas. Premisa "3%" je jednostavna: Svijet je podijeljen između bogatog dijela svijeta pod nazivom i siromašnog dijela koji se zove Inland. Zvuči poznato, jasno, ali emocionalna dubina s kojom se pristupilo temi, i veoma jedinstven potpis režisera Césara Charlonea donosi zadivljujuće rezultate, sjajne kadrove i prije svega jako dobro ispletenu i ispraćenu priču.

“Sacred Games”

Indija

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 5)

Ako imate predrasude prema indijskoj kinematografiji (jer vam pada na pamet samo Bollywood), ovaj naslov odmah dodajte na listu da promijenite mišljenje. Luđački zarazna serija, klasična triler jurnjava mačke i miša između policajca i lošeg tipa. Serija je bazirana na knjizi Vikrama Chandre, ima osam epizoda i bazira se na poznatoj premisi u kojoj policajac pokušava uhvatiti kralja dilera i otkrije, nevjerojatnu mrežu i povezanost različitih ljudi u Mumbaiju, ogromnu korupciju, i ozbiljne spletke, i pokazuje zapadnoj publici da su indijske serije mnogo više od Bollywooda.

“Sky Rojo”

Španjolska

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 6)

"La Casa de Papel" je sad već legendarni naslov kada su u pitanju španjolske serije, a od istog masterminda stiže i nešto novo ali jednako uzbudljivo. "Sky Rojo" je jednako dinamična, uzbudljiva i nepredvidljiva vožnja koja donosi priču o Coral (Verónica Sánchez), Wendy (Lali Espósito), i Gini (Yany Prado) koje se nalaze u bijegu iz striptiz kluba u kojem rade, nakon što su slučajno gotovo ubile svog manijakalnog šefa. Stvarno smo mislili ono što smo gore rekli i dinamično je i uzbudljivo i čitavo vrijeme ćete se pitati "što sad što sad??". "Sky Rojo" je vibrantna serija, s intenzivnim kratkim epizodama i prilično zabavnom ekipom uz koju će vrijeme proletjeti.

“Underwear”

Japan

Serije iz cijelog svijeta koje vam možda nisu na radaru, a trebale bi biti (фото 7)

"Underwear" je japanska drama poznata i pod imenom "Atelier" i ako treba napraviti neku usporedbu, ovo je ostvarenje najbliže naslovu "Vrag nosi Pradu" - s Anna Wintour dvojnicom i njenom ambicioznom asistenticom, samo bez zlobe i spletki koje su stereotipne za prikaze modnog svijeta. U ovom slučaju to je zamijenjeno iskrenom potrebom za radom, samoostvarenjem i uspjehom. Priča se odvija oko zaposlenih u trgovini donjeg rublja "Emotion", malo spletki, malo druženja i sve redom. Na momente je ozbiljna drama level meksička sapunica, toliko da je čak i veoma zabavno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više