Search

Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi na sjajnoj izložbi Etnografskog muzeja, evo zašto trebate biti tamo

Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi na sjajnoj izložbi Etnografskog muzeja, evo zašto trebate biti tamo

"Memories Are Made Of This"

Tekst: BURO.


Image: PR

Izložba pod nazivom "Memories Are Made Of This – Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi" otvara se u petak 15. studenoga u 19 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu na Trgu Mažuranića 14. To je ujedno posljednja u nizu priča o (ne)pokrivanju glave studijskoga projekta Kapa dolje! povodom 100-te obljetnice Etnografskoga muzeja kojim se istraživala društvena i muzeološka povijest oglavlja.

Različitim pokrivalima iz bogatoga fundusa nastoji se prikazati kako su se mijenjale prakse u muzeološkim pristupima, stavovi prema pokrivanju glave u zajednicama diljem svijeta te načini izrade i oblikovanja šešira sve do današnjih dana.

Interes prema suvremenoj kulturi nošenja šešira spojio je kustosice muzeja s najpoznatijom hrvatskom damom u šeširu ‒ Đurđom Tedeschi. Razgovori tijekom kojih je gospođa Tedeschi hrabro otvorila vrata svojega doma muzejskoj ekipi u suradnji s njezinim višegodišnjim suradnikom, dizajnerom Silviom Vujičićem, rezultirali su idejom o intimnoj izložbi koja bi predstavila kolekciju pomno stvaranu dugi niz godina.

Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi na sjajnoj izložbi Etnografskog muzeja, evo zašto trebate biti tamo (фото 1)

Impresivni šeširi na prvi pogled potvrđuju kako ih je odabirala jedna osoba, ali i činjenicu kako stil ne dolazi s potpisom. Njezin dar za prepoznavanje komada koji s vremenom dobivaju sve veću vrijednost jednako je vidljiv na šeširima iz poznatih dizajnerskih kuća poput Cardina, Yamamota, Saint Laurenta i drugih, kao i na šeširima pronađenim u antikvarijatima. Cvjetne kitice i ukrase za šešire traži na pariškom Clignancourtu kao i na zagrebačkom Britancu.

Mnogi modni dizajneri smatraju kako je outfit bez šešira nepotpun. Do 1960-ih nošenje šešira bilo je propisano društvenom etiketom. Za Đurđu Tedeschi to je dio svakodnevnoga života i odjevnoga rituala koji je (p)ostao njezin osobni izraz. Uz mnoga modna priznanja dokazuje to i ovogodišnja nagrada Elle style u kategoriji ikona stila.

Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi na sjajnoj izložbi Etnografskog muzeja, evo zašto trebate biti tamo (фото 2)

Gospođa Tedeschi ne odnosi se prema šeširima na strogo kolekcionarski način. Ona ih kroz život nosi, gubi u selidbama, posuđuje ili pak poklanja. Svaki šešir u njoj proustovski potiče određena sjećanja te je postao simbol i dio intimne antologije datuma, osoba, mjesta, iluzija i priča. Tijekom pripreme izložbe šeširi nisu datirani prema dizajnerskim kolekcijama, već prema sretnim, bitnim ili pak tužnim događajima u njezinom životu. Upravo stoga je kao dio naslova odabran citat pjesme Deana Martina Memories…

Njezina je želja da pravi protagonist izložbe bude šešir kako bi se potaknuo njegov povratak u modu, ali i očuvali tradicijski i umjetnički obrti. Naime pravi je šešir uvijek ručno izrađen. Suradnja Đurđe Tedeschi i Etnografskoga muzeja dobar je primjer već usvojenih trendova u svjetskim muzejima koji tako izlaze iz uobičajenih praksi tumačenja predmeta i društvenih pojava u komunikaciji s publikom.

Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi na sjajnoj izložbi Etnografskog muzeja, evo zašto trebate biti tamo (фото 3)

Premda je fenomen mode sve više u fokusu društvenih znanosti, ona nikad nije bila više kritizirana nego danas. Možda je upravo sad pravi trenutak da navratimo u muzeje i da se osvrnemo u prošlost kako bismo se prisjetili zaboravljenih vještina i već postignutih standarda kvalitete na tom području.

Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja, od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više