Search

Sjajne vijesti za hrvatski film

Sjajne vijesti za hrvatski film

"Ne gledaj mi u pijat" i "Goran"

Image: PR

Debitantski dugometražni film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" uvršten je u program filmskog festivala u Veneciji, a novi film redatelja Nevija Marasovića "Goran", koji će svjetsku premijeru imati za koji dan u Montrealu, dobio je svoj prvi impresivan trailer

Debitantski dugometražni igrani film "Ne gledaj mi u pijat" redateljice Hane Jušić uvršten je u Dane autora (Giornate degli autori), paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna. Pokrenut 2004. godine po uzoru na kanski 15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs), program prikazuje 11 pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću. "Ne gledaj mi u pijat" film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna mama (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj. 

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima (Zimica, Terarij, Da je kuća dobra i vuk bi je imao...). “Ne gledaj mi u pijat” snimljen je u jesen 2015. godine u Šibeniku. Glavnu ulogu nosi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, dok je poznatoj kazališnoj glumici i spisateljici Arijani Čulini ovo debitantska uloga na filmu.

"Ovaj film planirala sam snimiti otkad sam se odlučila baviti režijom, i u njega su utrpane sve ideje koje su godinama nastajale. Uvijek sam htjela napraviti film o junakinji koja bi bila pomalo androgina i koja na prvi pogled djeluje slabo, ali zapravo u sebi nosi neku snagu, i tako je nastala Marijana, glavni lik. Njezina obitelj je pak nastala iz mog imaginarija pomaknutih, pomalo karikaturalno-grotesknih likova, a kao pozadina tu je Šibenik sa svojim specifičnim mentalitetom. Film je iskren i drago mi je da ga je netko prepoznao kao takvog", kaže o filmu redateljica Hana Jušić.

Sjajne vijesti za hrvatski film (фото 1)

Filmsku ekipu čine i direktorica fotografije Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuća Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.

Osim toga, kako smo već jučer najavili, svjetska premijera novog filma Nevija Marasovića "Goran" održat će se na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Fantasia u Montrealu, a spomenuti film dobio je i svoj prvi službeni trailer koji vrijedi pogledati. 

Podsjetimo, radnja "Gorana" smještena je u Gorski kotar. Naslovni junak je taksist koji brine za svoju slijepu ženu Linu, no ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegovu jednostavnost i bezbrižnost.Film je nastao u produkciji Antitalenta. Scenarij potpisuje Gjermund Gisvold, kameru Damir Kudin, montažu Marko Ferković, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, oblikovanje zvuka Damir Rončević, dok je za produkciju bio zadužen Danijel Pek. U filmu glume Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Filip Križan i Iva Krajnc. "Gorana" na festivalu u Kanadi predstavlja međunarodna sales kompanija Wide Management, a u programu festivala bit će prikazan 2. i 3. kolovoza. Početak domaće kinodistribucije očekuje se u siječnju 2017. godine.

Sjajne vijesti za hrvatski film (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više