Search

Stvari koje smo pogrešno naučili iz romantičnih komedija

Stvari koje smo pogrešno naučili iz romantičnih komedija

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Da ne bi bilo nesporazuma, obožavamo romantične komedije, uvijek ih rado gledamo i uživamo u njima bez imalo grižnje savjesti. Čak smo i s veoma velikim ushićenjem dočekali njihov novi život i činjenicu da su nakon nekoliko godina loših naslova, još gorih zapleta i "out of fashion" etikete,  doživjele makeover i ponovno došle u centar pažnje, i to kao bolje i suvremene verzije sebe. I da, apsolutno su najbolji lijek za bilo koji loš trentak u životu - malo magičnog praha gdje je bar na 90 minuta sve lijepo i slatko i napravljeno tako da otvaramo još jednu kutiju maramica, nikad nije naodmet. To je s vremena na vrijeme i jedini lijek koji nam treba.

Ali taj "spoon full of sugar" kako bismo mogli bolje "progutati" stvarnost ima i određene posljedice. S jedne strane, stoje kao definitivno mjerilo nečega što želimo u životu, jer svatko (ovo možemo potpisati i pečatirati ako treba), baš svatko ima barem jednu filmsku scenu urezanu u pamćenje zbog koje ponekad sentimentalno uzdahne i pomisli "baš bi bilo lijepo tako nešto". S druge strane, zbog romantičnih komedija smo totalno "prolupali" zbog miješanih signala, konfuznih ljubavnih poruka i lekcijama pa je nemoguće i omiljene među omiljenim ne okriviti za problematična, pogrešna uvjerenja i, ako ništa drugo, nerealna očekivanja koja imamo. Što su započeli bajke i Disneyjevi crtani filmovi, dovršile su romantične komedije, i možda nije loša ideja rekapitulirati koje smo to lekcije malo naopako naučili.

Stvari koje smo pogrešno naučili iz romantičnih komedija (фото 1)

Velike geste i grandiozne ljubavne izjave u najgorem mogućem trenutku

Ako si Ryan Gosling, cijeli život si zaljubljen u istu djevojku i gotovo isto toliko dugo gradiš njezinu kuću iz snova, da bi ti se ona vratila dok je na korak od udaje za drugog tipa, to zvuči sasvim romantično i potpuno logično. Naravno, zato što si Ryan Gosling. Jednako razumno i smisleno (a ponekad, čini s,e i jedino poželjno u filmovima) djeluje i da se emocije čuvaju do posljednjeg trenutka, dok stvar samo što sve ne ode kvragu. Onda, minutu prije nego što postane prekasno, zašto ne priznati sve svoje osjećaje, recimo, najboljem prijatelju prije vjenčanja, ili prije nego što zrakoplov poleti, ili, možda, supruzi najboljeg prijatelja ispisati što osjećaš na plakatima. To zvuči kao ozbiljno dobar plan. I onaj koji obično i uspije. Grandiozne geste koje nema tko ne voli. U stvarnom životu dosta akcija s ove liste bi dobilo "molim te, nemoj mi se više nikada javiti" kao odgovor i sve se onda zaista svodi na "The Dobler-Dhamer" teoriju Teda Mosbyja: "Ako su oboje zaljubljeni jedno u drugo, onda romantične geste funkcioniraju; ako jedna osoba nije, isti pothvati ispada luđački, i to 'serijski ubojica level' lud". Tužno, ali istinito. Nije do gesta, do osobe je. A i tu pažljivo - ne vole svi dramatične susrete na kiši. I da, ako se budete raspravljali sat vremena na pljusku, dobit ćete upalu pluća. Činjenice vs. romantika - jedan nula za činjenice.

Samo se pojavi i sve ti je oprošteno

Noup. Da ste Renée Zellweger, odnosno Dorothy Boyd, u filmu "Jerry Maguire" nakon cijelog emocionalnog vrtuljka "idi, ostani, daj otkaz, uloži u naš biznis, preseli se, nemoj ići, udaj se za mene, grozan sam muž, ali te volim", jedan običan "hello" ne bi vam baš puno značio u životu, a rečenica "you had me at hello" bi zvučala otprilike "hvala i doviđenja". Ili bi to barem tako trebalo biti.

Stvari koje smo pogrešno naučili iz romantičnih komedija (фото 2)

Igra sudbine

Sjećate se kada Jonathan Treger upiše broj telefona na novčanici od 5 američkih dolara, a Sara Thomas mu kaže, da ako im je zaista suđeno, ta će novčanica već nekako završiti kod nje i ona će ga moći nazvati? Pa, u višemilijunskom gradu kakav je New York, jasno je svim da su šanse otprilike jednake onima da ćete osvojiti jackpot, ali ipak strpljivo čekamo da sudbina pronađe svoj put. I mnogi filmovi, baš kao i "Igra sudbine", baziraju na pretpostavci da smo prirodno predodređeni završiti s tim nekim. Sudbinski predodređeni, karmički povezani. U stvarnom životu, ta ideja može biti teška za primijeniti, pogotovo ako uzmemo u obzir da podrazumijeva čekanje da se stvari dogode same od sebe, što nas pretvara u pasivne promatrače vlastitog života. Realno, iz tog filma je možda trebalo zapamtiti jedan drugi dio, a taj je rečenica: "Ako je sve već unaprijed zapisano, koja je poanta života?".

"Promijeni se za partnera" iliti veliki makeover

Formula "promijeni kako izgledaš i sve će doći na svoje mesto" je jedna od najčešćih i najučestalijih lekcija u povijesti romantičnih filmova. "Briljantin", "Sabrina", "Ona je sve to", "Moje grčko vjenčanje" i tako dalje, svi ti filmovi sadrže ključnu makeover scenu u kojoj već dovoljno cool, privlačna, po svemu posve kompletna djevojka, navlači odjeću u durgačijem stilu, stavlja malo šminke, raspušta kosu i,  obavezno, skida dioptirjske naočale, ako ih nosi. Kroz kinematografiju pratimo lijepe djevojke koje se odriču stare sebe u korist "nove", poboljšane verzije, a ta ideja se u izvjesnoj mjeri zasniva na mizoginoj ideji žene "po ukusu" muškarca, koji od nje stvara ženu za sebe. I okej, ima nešto u toj želji da promijenimo look i simbolično počnemo ispočetka, ali to radimo zbog sebe, zar ne?

Ona slatka, on seksi

Dvije kategorije u kojima je (očito) sve oprošteno. "Hot guy" i "cute girl" pravilo podrazumijeva ove dvije stereotipne kategorije, u kojima sve prolazi i sve je oprošteno jer ste ili prezgodni ili prezbunjeni i simpatični da bi se itko ljutio na vas, a upravo ste nekoga i oteli, uhodite ga ili ste, pak, dovoljno ludi da odete u drugi grad kao Meg Ryan da biste se uvjerili da pripadate s čovjekom kojeg nikada niste upoznali.  Sve to možda i ima smisla i možda bismo to i napravili, ali treba imati na umu da se u stvarnom životu može dogoditi svašta nešto, umjesto očekivanog oduševljenja, ma koliko god bili simpatični.

Stvari koje smo pogrešno naučili iz romantičnih komedija (фото 3)

Uhođenje je simpatično

Iako se svi ponekad nađemo na ovom teritoriju i trudimo se uvjeravati sebe i druge da lagano uhođenje pripada u kategoriju simpatičnih ekstremnih sportova činjenica je ipak - ne, baš i nije. I da, sve je oprošteno super seksi tipovima iz filmova, ali te lekcije mogu pokupiti (a najčešće se upravo to dogodi) i neki drugi kandidati, koji nam uopće "nisu na mapi", ali koji su iz filmova naučili da upornost, prisutnost i malo uhođenja s vremena na vrijeme, na kraju urode plodom. Na kraju filma, da, i možda da ako si Hugh Grant u mlađim danima. Ne - u bilo kojoj drugoj opciji.

Američka komičarka Mindy Calling je jednom genijalno konstatirala da bi romantične komedije u 21. stoljeću možda trebalo svrstati u neku potkategoriju znanstveno-fantastičnog žanra, s obzirom na to da je svijet u njima  kreiran tako da u principu ima malo ili nimalo veze sa stvarnim životom. U nekom paralelnom svemiru je to možda i moguće, a pod određenim bi se okolnostima nešto slično moglo dogoditi i u ovom životu. Ipak, sveukupno, svijet romantičnih komedija je svijet samo za sebe i ji u njemu vladaju sasvim drugačija pravila od onih koja vrijede za nas "obične smrtnike", koji mnogo, mnogo lakše i češće možemo zaraditi epitete luđaka, čudaka, frikova... To nas, međutim, izgleda nimalo ne spriječava u tome da se ponekad ipak nadamo ovoj znanstvenoj fantastici i onim trenucima koji su toliko nestvarni da su "kao iz filma".

Leave a comment

više