Search

U hrvatska kina stigao film \"Ono\", a mi donosimo nekoliko stvari koje biste trebali znati

U hrvatska kina stigao film "Ono", a mi donosimo nekoliko stvari koje biste trebali znati

Dugoočekivana premijera najstrašnijeg filma


Image: screenshot

"Ako ga se ne bojiš, ne može ti ništa!"

Kada počnu nestajati djeca iz gradića Derry, Maine, grupa djece će se suočiti sa svojim najvećim strahovima, sa zločestim klaunom Pennywiseom, čija povijest nasilja i ubojstava datira daleko u prošlost. Kratak je ovo sinopsis jednog od najiščekivanijeg hororca godine, "Ono" (It), koji konačno stiže i u hrvatske kino dvorane. Iako smo o filmu već puno toga detaljno napisali ovdje, donosimo ipak još nekoliko interesantnih činjenica koje možda niste ili djelomično jeste znali o filmu koji je režirao Andrés Muschietti, dok uloge tumače Bill Skarsgard, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard.

#1
Radnja je temeljena prema romanu Stephena Kinga koji je objavljen 1986. godine. Godinu kasnije nagrađen je British Fantasy Awardom, a onda i nominiran za World Fantasy Award i Hugo. U SAD-u je već tu godinu kada je i izdan postao bestseller broj jedan, a u periodu od 30 godina prodano je na milijune i milijune kopija.

#2
Filmska adaptacija, točnije njezin razvoj započeo je 2009. godine u kombinaciji Warner Bros.a i studija New Line Cinema. Dave Kajganich napisao je scenarij koji je istovremeno obuhvatio djecu čija je radnja smještena u 80-e godine te  odrasle čiju je radnju pak stavio u sadašnjost. Sve skupa obrnuto u odnosu na sam roman. 2012. godine projekt je preuzeo redatelj Cary Fukunaga koji je zajedno s Chaseom Palmerom napisao novi scenarij i podijelio knjigu u dva filma, onaj s djecom i onaj s odraslima. King je taj scenarij amenovao, a s pretprodukcijom se krenulo u prosincu 2014. godine. Fukunaga je tada procijenio da će za film biti potreban budžet od 32 milijuna dolara, no nije bilo jasno je li se to odnosilo na jedan ili oba filma.

Fukunga je za ulogu klauna Pennywisea castao Willa Poultera 2015. godine, no mjesec kasnije Fukunaga  je iznenadno odustao od projekta. Svoju verziju razvoja događaja je opisao: "Imao sam namjeru raditi nekonvencionalan horor. No, to se nije uklapalo u (financijski) koncept New Line Cinema studija. Tražili su od mene da napišem "manje uvredljiv" i konvencionalan scenarij. Ja sam smatrao kako to sve skupa ne može ići uz Stephena Kinga. Tražio sam inteligentan i pomalo sadistički način na koji će klaun Pennywise zastrašivati djecu i pritom je trebalo puno raditi na likovima. Spor proces, ali bi vrijedio. Iz studija su željeli arhetipove i obično zastrašivanje. Svaki moj prijedlog nije naišao na plodno tlo. Nismo zapravo željeli raditi isti film". New Line nikada nije htio komentirati njegove izjave.

U hrvatska kina stigao film "Ono", a mi donosimo nekoliko stvari koje biste trebali znati (фото 1)

#3
U redateljsku stolicu 2015. godine uskočio je potom Andrés Muschietti, a plan je i dalje bio snimiti dva filma. Fukunagin scenarij u međuvremenu je odbačen, a novi su napisali sam Muschietti i Gary Dauberman. Isto tako, Muschietti je htio zadržati Poultera u ulozi klauna, no nastao je novi konflikt i glumac je odustao. U lipnju 2016. godine na njegovo mjesto došao je sjajan Bill Skarsgård, nakon čega je konačno okupljena i cijela glumačka postava.

#4
Film se snimao na lokacijama u New Yorku, pa i u Torontu čija je četvrt Port Hope imitirila čuvenu lokaciju iz filma, fiktivni gradić Derry.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više