Search

Svečanim proglašenjem pobjednika završio 69. Filmski festival u Cannesu

Svečanim proglašenjem pobjednika završio 69. Filmski festival u Cannesu

Trijumf filma "I, Daniel Blake"


Image: Getty

U konkurenciji 21 filma, najboljim je proglašen britanski film "I, Daniel Blake" redatelja Kena Loacha, a ovogodišnje veliko iznenađenje je Grand Prix nagrada koja je otišla u ruke "kanadskog vunderkinda", redatelja Xaviera Dolana

Nakon deset dana filmskih premijera, ekskluzivnih druženja, najboljih partyja, glamura i visoke mode, ovogodišnji Filmski festival u Cannesu došao je svome kraju. Svečanom dodjelom nagrada u kazalištu Lumière, 69. po redu Cannes dobio je svoje pobjednike, a u konkurenciji među 21 filmom, dobitnik Zlatne palme je film imena "I, Daniel Blake" kojeg potpisuje britanski redatelj Ken Loach. Zanimljivo je kako mu ovo nije prvi put da je dobio ovu nagradu, jer mu se to dogodilo 2006. godine kada je Zlatnom palmom bio ovjenčan njegov film "The Wind That Shakes The Barley". Inače, Loach je redatelj čije se teme uglavnom bave kritiziranjem društvenog stanja marginalnih skupina, kao i u njegovom nagrađenom filmu u kojem se bavi problemima siromašnih, kao i njihovima poteškoćama s birokracijom u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Katayoon Shahabi, Kirsten Dunst

Na veliko iznenađenje kritike i publike, Grand Prix nagrada otišla je u ruke miljenika Cannesa, "kanadskog vunderkinda" redatelja Xaviera Dolara za film "It’s Only The End Of The World". Film koji je okarakteriziran kao najkontroverznijim na repertoaru ovogodišnjeg Cannesa, govorimo o filmu "Personal Shopper" čiji je redatelj Olivier Assayas, dobio je nagradu za najbolju režiju. No, nagrada za najbolju režiju nije pripala samo njemu, nego i redatelju Cristianu Mungiu za film "Graduation". Tako u ovoj kategoriji Cannes ove godine ima dva dobitnika. 

Xavier Dolan

Nagrada za najbolju glumicu otišla je u ruke Jaclyn Jose za ulogu u filmu "Ma’Rosa", dok se Shahab Hosseini može pohvaliti nagradom u kategoriji najboljeg glumca i to za ulogu u filmu "The Salesman". Spomenuti film dobio je još jednu nagradu i to onu za najbolji scenarij za koji je zaslužan Asgahar Farhadi. Spomenimo i kako je tzv. Jury Prize nagradu osvojila Andrea Arnold za film "American Honey", a ovo joj je i treći put da je dobila ovo počasno priznanje. Izjavila je kako joj je to sve skupa prilično nerealno s obzirom da je nekoliko sati prije ceremonije bila kod prijateljice i pila čaj. Film "Timecode" redatelja Juanjoa Gimeneza dobitnik je Zlatne palme u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma. 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više