Traži

Svi pričaju o novom krimi dokumentarcu \"Abducted in Plain Sight\". Pogledali smo ga i jasno nam je zašto

Svi pričaju o novom krimi dokumentarcu "Abducted in Plain Sight". Pogledali smo ga i jasno nam je zašto

Bizarniju priču nismo dugo vidjeli

Tekst: Ema Glavina


Fotografija: PR

Nedavno sam na društvenim mrežama vidjela meme koji se na prilično duhovit način pomalo izruguje mladim (bilo je čak i precizirano - bijelim) djevojkama koje ovih dana jedno od većih životnih uzbuđenja osjete kad vide najavu za novu kriminalističku dokumentarnu seriju ili film. Spomenuti meme me pošteno nasmijao, budući da sam i ja jedna od tih djevojaka, samo nisam imala pojma da uopće nisam posebna. Upravo suprotno. Bilo kako bilo, prihvatila sam taj očiti basic bitch dio svoje osobnosti i nastavila pomno pratiti nove naslove iz spomenutog područja. Nisam trebala previše čekati, budući da su mi društvene mreže odjednom počele "vrištati" ime jednog must watch naslova: "Abducted in Plain Sight". Koliko god sam izbjegavala čitati komentare zbog mogućih spoilera, nisam mogla izbjeći vidjeti da se većina slaže u jednom; ovo je film tijekom čijeg ćete se gledanja rekordan broj puta naći u situaciji da držite ruke u zraku, imate razjapljena usta i ne možete sročiti rečenicu iako u glavni imate milijun pitanja.

Nakon gledanja filma odgovorno tvrdim - isto će se dogoditi i vama, bez ikakve sumnje. Prije nego što se upustim u kratki pregled radnje moram spomenuti i da smo svi mi koji smo pogledali veći broj dokumentarnih kriminalističkih filmova ili serija kad tad suočeni s činjenicom da nas malo koja priča više može iznenaditi (mislim, što uopće postoji nakon O.J.-a, The Jinxa ili Making a Murdera?) i da radnju dobrog dijela njih već možemo i predvidjeti. Riječ je o toliko konkretnom "problemu" da se ponovno mogu pozvati na cijeli niz memeova koji se njime bave. Na sveopće zadovoljstvo obožavatelja ovog žanra, kod filma "Abducted in Plain Sight" nema te bojazni. Doista.

Štoviše, ne morate se bojati ni da će vam čitanje ovog teksta narušiti dojam gledanja ili da će vam otkriti previše. Uvjeravam vas, svi sinopsisi svijeta ne mogu ni blizu dočarati sve slojeve bizarnosti koje ovaj film donosi. No, krenimo redom. Na samom početku upoznajemo članove obitelji Broberg: majku, oca i njihove tri odrasle kćeri koje se slažu kako su s roditeljima uvijek imale skladan odnos pun poštovanja i ljubavi i kako se dobrog dijela djetinjstva sjećaju s radošću i toplinom. Obitelj je bila aktivna u lokalnoj crkvi i omiljena u susjedstvu, i baš ništa nije ukazivalo na to što će im se sve dogoditi. Sve je počelo kad se obitelj Roberta Berchtolda doselila u njihov mali gradić u državi Idaho, i kad su se međusobno povezali upravo putem spomenute crkve. Robert Berchtold je, prema pričama svih koji su ga imali prilike upoznati, bio neopisivo šarmantan i uglađen čovjek u čijem ste društvu željeli provoditi vrijeme. On i njegova povučena supruga su vrlo brzo postali blisku prijatelji obitelji Broberg i redovito bili u kućnim posjetima. Kako će obitelj Broberg danas reći, Robert je uvijek bio neobično sklon njihovoj kćeri Jan, ali u tome nisu vidjeli ništa pretjerano čudno. Štoviše, u kasnijim će im godinama reći kako je kao dijete bio seksualno zlostavljan i kako je dio njegove terapije danas da što više vremena provodi s djecom, pa čak i da s njima spava u istom krevetu. Robert Berchtold je tako nekoliko puta tjedno, kroz nekoliko godina, spavao u krevetu s Jan u periodu kad je imala od 8 do 12 godina, i to još uvijek nikome nije bilo čudno.

Kad će konačno jednom prilikom zamoliti roditelje da Jan odvede na izlet, koja ga je u međuvremenu zavoljela poput drugog oca, dogodit će se prva otmica tijekom koje će Jan izbivati nekoliko mjeseci. Osim što je potpuno nevjerojatno da nitko do tada nije vidio ništa problematično u događajima koji su tome prethodili, bizarnosti će se nastaviti kad se otkrije da roditelji njen nestanak nisu prijavili desetak dana, kao i da će na kraju odbaciti sve optužbe protiv Berchtolda i zanemariti izričite upute FBI-ja (koji je u međuvremenu otkrio da je Berchtold osuđivani pedofil) da se drže što dalje od njega i njegove obitelji. Kasnije će se dogoditi i druga otmica, Berchtold će ponovno biti u bliskim kontaktu s obitelji Broberg, a s Jan, koja je patila od neke inačice Stockholmskog sindroma, nitko stručan neće godinama konkretno popričati. Dalje od ovog vam neću otkrivati i reći ću vam samo da je ovo jedan od onih filmova o čijoj ćete priči još dugo razmišljati, ali vam još uvijek neće biti jasno kako se ona mogla dogoditi.

Svi pričaju o novom krimi dokumentarcu "Abducted in Plain Sight". Pogledali smo ga i jasno nam je zašto (фото 1)

Osobno mi je jedan od zanimljivijih komponenti filma i ta što pokušava objasniti koliko je snažna moć manipulacije nekih pojedinaca i zašto roditelje Jan Broberg ne moramo odmah osuditi, iako nam njihovi postupci doista nisu jasni. Upravo će Jan pričati kako im je s godinama naučila oprostiti i kako danas ponovno imaju jako dobar odnos. Ipak, dijelovi povezani s manipulacijom i procesom opraštanja mi se nisu činili dovoljno razrađenima niti uvjerljivima, ali sam u jednom intervjuu s Jan pročitala da je bilo previše snimljenog materijala koje naprosto nije stalo u film, zbog čega se razmišlja o drugom nastavku. Ova potpuno suluda priča ga definitivno zaslužuje i vjerujem da bi ga publika dočekala s velikim zanimanjem. Da zaključim, drugi put kad poželite pogledati nešto što će posramiti sve holivudske scenarističke napore i nešto što će vas ostaviti u potpunoj nevjerici, ali i dokazati kako najnevjerojatnije priče uglavnom nisu fiktivne, "Abducted in Plan Sight" je film kojem trebate pružiti priliku.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar