Search

Svi razlozi zašto Roberta Pattinsona treba smatrati ozbiljnim glumcem

Svi razlozi zašto Roberta Pattinsona treba smatrati ozbiljnim glumcem

Tekst: BURO.


Prije nekoliko dana izašao je trailer za novog Batmana, i moramo priznati da je to bio značajan trenutak iz više razloga. Kao prvo ništa specijalno se ne događa pa nam je svaki novi trailer privid da se život nastavlja normalno, a misao da ćemo uskoro opet gledati neke nove naslove u kinima nas jako veseli. Kao drugo to je DC-jev film koji se vjerojatno trenutno najviše iščekuje, a treće zato što je činjenica da je Robert Pattinson u glavnoj ulozi dosta prodrmala i kritičare i fanove i već je neko vrijeme jedna od glavnih tema u filmskom svijetu. Naravno, većina se složila u odluci da im odabir nije po volji jer doista: može li jedan Pattinson biti dostojan uloge Batmana?

Kako se iz teasera čini itekako jest. Bez obzira na to što kao Bruce Wayne pomalo izgleda kao frontmen grupe The Cure, i što u taj dio nismo baš najuvjereniji, Robert Pattinson kao Batman je dobar izbor i obećava novu dimenziju lika koju dosad nisu imali prilike vidjeti. To je potvrdio i Christopher Nolan. Kao mastermind koji je potpisao nama najbolju Dark Knight trilogiju, Nolan kaže da se slaže sa Reevesovom vizijom i da može zamisliti Pattinsona kao Batmana. Moramo napomenuti da ga je Nolan angažirao na svom trileru Tenet, što znači da vjeruje u njegov glumački potencijal.

Međutim, da se vratimo na početak. Batman je u svojoj povijesti imao mnoge uspone i padove, pa je opravdano biti donekle sumnjičav. Od Michaela Keatona i Vala Kilmera preko Georgea Clooneya i Christiana Balea do Bena Afflecka bilo je tu i boljih i lošijih izdanja i odabira. I zato, što više razmišljam o ovome čini mi se da su ljudi jednako sumnjičavi prema samom filmu kao i prema Pattinsonu. Nakon svih filmova koje je snimio u javnosti i dalje vlada mišljenje da blijedi klinac iz Sumraka ne zna glumiti.

Prije desetak godina Cronenberg je za Pattinsona kazao da je maestralan: „On je senzacionalan. Ozbiljno to mislim, Robert je sjajan glumac.” Ako mene pitate mogu se složiti. Iako Cosmopolis nije neko remek-djelo Pattinson je iz njega izvukao maksimum.


Svi razlozi zašto Roberta Pattinsona treba smatrati ozbiljnim glumcem (фото 1)

Film možda nije bio najuspješniji ikad, ali je za njega bio iskorak iz i “Sumrak saga” početaka. U njegovim glumačkim počecima nije uočen pretjeran talent, ali ni filmovi u kojima je glumio nisu bili napisani za neke glumačke veličine, međutim onda je skrenuo ka indie produkciji i nanizao nekoliko dobrih uloga u kojima se potvrdio kao glumac.

Kada radi sa suludo poznatim režiserima, obično su u pitanju jako smjeli projekti. Bira kompleksne, često čudne karaktere. Ležerni queer princ. Astronaut s kriminalnom prošlošću i bebom na svemirskoj stanici. Ludi prevarant i kriminalac neobičnog akcenta. On igra junake koji se zovu Dauphin, Connie, Ephraim Winslow.

Svi razlozi zašto Roberta Pattinsona treba smatrati ozbiljnim glumcem (фото 2)

U nekonvencionalnoj, stiliziranoj i napetoj neo-noir drami, “Good Time” Pattinson savršeno dočarava prijestupnika, ali onog s kojim je ma kako bilo čudno, ujedno i lako suosjećati. Prijestupnika da, ali i čovjeka koji djeluje da u sebi ima nešto vrijedno pažnje i voljenja iako su mu svi postupci i odluke apsolutno pogrešne.  U “Cosmopolisu” je kao prilično mlad sjajno iznio glavnu ulogu beskrupuloznog milijunaša u filmu gdje ni jedan jedini kadar ne prolazi bez njega. Nedavno je s Claire Denis glumio u “High Life” i u obavljanju najjednostavnijih zadataka možda i najjasnije dosad demonstrirao kolika je i koliko je prikrivena njegova glumačka moć. O Eggersovom remek-djelu da i ne govorimo. “Svjetionik” ne samo što je ozbiljan vizualno-režisersko-scenarijski master piece nego što je Robert više nego dostojan partner Williama Dafoea, a svi znamo koliko je to teško.


Svi razlozi zašto Roberta Pattinsona treba smatrati ozbiljnim glumcem (фото 3)

Tako da ozbiljno: poslije svega, nije li stvarno vrijeme da mu oprostimo mladenačke početke i složimo se oko toga da je on stvarno ozbiljan glumac i da će većina tek spoznati tu činjenicu? Skepticizam oko Reevesove odluke je velik, i trajat će sve dok film ne dođe u kina. Premijera je zakazana za listopad 2021. Što znači da nas čeka još puno mišljenja, natpisa i rasprava na društvenim mrežama. Kad pogledamo film bit ćemo pametniji, ali nekako mu baš želimo da uspije i dokaže svijetu da nije pogrešan izbor, već naprotiv najbolji izbor za ulogu kontroverznog super heroja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više