Search

Svijet još uvijek nije spreman za nesavršenu Barbie

Svijet još uvijek nije spreman za nesavršenu Barbie

Zašto se stvorila polemika o tome tko bi trebao glumiti plastičnu ljepoticu nerealnog stuka i minijaturnih stopala?

Tekst: F.Š.


Image: Getty,
Instagram

Otkako je još 2016. godine objavljeno da se će se snimati prva filmska verzija priče o lutki Barbie, pojavio se cijeli niz nepovezanih informacija o tome u kojem će se smjeru razvoj priče kretati. Studio Sony je tada najavio projekt za 2018. godinu, međutim taj plan nikada nije realiziran. Osim toga, u trenutku najave filma nije bilo poznato tko će film režirati niti tko će u njemu glumiti, a jedini poznati akter u cijelom projektu bila je američka komičarka Amy Schumer kojoj je bila namijenjena uloga glavne junakinje, dotad "savršene" plastične ljepotice. I tu su krenuli problemi - kako Barbie može tumačiti debeljuškasta, pomalo “neugledna” žena?

Ideja iza te neočekivane odluke bila je sam smjer u kojem se film ftrebao kretati; u svijetu savršenih lutaka, Amy je trebala tumačiti onu nesavršenu i netipičnu koja svijetu ima ponuditi nešto više od samog izgleda. Ovo, doduše, nije prvi put da se neki film na sličan način poigrava s percepcijom ljepote. Prošle je godine izašao film "Dumplin" koji govori o tome kako se plus size tinejdžerica Willowdean odvažila prijaviti na izbor ljepote. Time je u malom gradiću u kojem živi pokrenula body positivity revoluciju, a percepciju ljepote odvela na neku potpuno novu razinu, a pretpostavlja se da je to ono što željelo postići htio postići i filmom "Barbie".

Tri godine kasnije, najavljeno je da će se film ipak realizirati, a Barbie će tumačiti Margot Robbie. Time se film zaokrenuo za 360 stupnjeva, s obzirom na to da je Amy Schumer i Margot Robbie zajednička jedino boja kose; izuzev toga, riječ o dva potpuno suprotna tipa žene. Margot po svojim fizičkim atributima uistinu nalikuje "nerealnoj" Barbie, dok Schumer utjelovljuje relatable djevojku iz susjedstva. Izvjesno je da će film i dalje biti nešto sasvim drugačije, jer je sada otkriveno da su za scenarij zaslužne Grete Gerwig i Noah Baumbach.

Ove dvije scenaristice poznate su po kompleksnim, pomalo nekomercijalnim dramama poput Oskarovskog konkurenta "Lady Bird", a upravo se iz tog razloga očekuje itekakav plot twist u filmu za koji se očekuje da svakako neće biti u tipičnom Barbie duhu. Film je zakazan za proljeće 2020, a konkretna radnja filma još uvijek ostaje nepoznata.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više