Search

Svjetska kinematografija u Zagrebu

Svjetska kinematografija u Zagrebu

Objavljujemo prve naslove iz programa ovogodišnjeg ZFF-a

BURO.

Više od stotinu filmova sa svih strana svijeta spremno je za 12. izdanje Zagreb Film Festivala koje se održava od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka

Nije mala stvar kad jedan film s hrvatskim potpisom osvoji nagradu na jednom od tri najznačajnija svjetska filmska festivala, a hrvatska premijera filma "Ničije dijete", trostrukog laureata venecijanskog Tjedna kritike u glavnom programu ZFF-a prilika je za proslavu na domaćem terenu. Debitantski film srpskog redatelja Vuka Ršumovića zadivljujuće je propitivanje odnosa civilizacije i divljaštva temeljeno na istinitoj priči o divljem dječaku iz Travnika koji je pronađen 1988. godine u planinama Bosne i Hercegovine. Film je nastao u koprodukciji Srbije i Hrvatske. Koproducentica je Ankica Jurić Tilić, a glazbu potpisuje dvojac iz Svadbasa, Pavo Miholjević i Jure Ferina. 

Svjetska kinematografija u Zagrebu (фото 1)

Iz godine u godinu ZFF prikazuje filmove iz svih krajeva svijeta. I za 12. izdanje spremno je filmsko putovanje oko svijeta u osam dana, a kao posebnost ove godine izdvajamo prvo dugometražno ostvarenje iz Etiopije u glavnom programu. Drama "Hrabra djevojka" ("Difret") u režiji Zeresenaya Meharija temelji se na istinitoj priči, a prati sudski postupak protiv 14-godišnje seoske djevojčice koja nehotice upuca svog otmičara i silovatelja. Problem je u tome što se prema tradicionalnim etiopskim običajima otmica nevjeste, tzv. telefa, smatra prihvaćenim načinom sklapanja braka, pa junakinji prijeti smrtna kazna. Ovaj film koji pronosi važnu poruku za djevojke i žene diljem svijeta osvojio je nagrade publike Festivala Sundance i programa Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Svjetska kinematografija u Zagrebu (фото 2)
Natjecateljski program dokumentarnog filma uključuje tragikomični njemačko-švicarski autobiografski dokumentarac "Cesarova pečenjara" u režiji Daríja Aguirrea. Redatelj koji se opredijelio za umjetničku karijeru te godinama živi i radi u Njemačkoj, vraća se u rodni Ekvador kako bi pomogao ocu s njegovom starom pečenjarom koja je pred bankrotom. Da bi stvar bila gora, a paradoks veći, ponuda Cesarove pečenjare obiluje mesnim specijalitetima, a Dario već dvanaest godina ne jede meso. Naizgled nemoguća misija koja započinje sitnim prepirkama oko nabavke salate, transformira se u dirljiv film o obiteljskim odnosima, bijegu od vlastitih korijena i odrastanju.

Svjetska kinematografija u Zagrebu (фото 3)

Od ukupno osam popratnih programa 12. ZFF-a, pet je stalnih. Oni i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija Velikih 5, zatim program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji Dan LUX filma te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom. Stalan i iznimno popularan popratni program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a novitet je program filmova za tinejdžere Bib PLUS.

Stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca Moj prvi film donosi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua. Uz spomenuti Bib PLUS, ovogodišnji Zagreb Film Festival ima još dva nova popratna programa. To je Prvi svjetski rat na filmu, izbor filmova Daniela Rafaelića kojim se obilježava stota godišnjica od početka tzv. Velikog rata te Ponovno s nama koji uključuje nove filmove nekih od najznačajnijih redatelja današnjice čiji su prvijenci prikazani na ZFF-u.

Sve informacije pratite na stranici www.zagrebfilmfestival.com 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više