Search

\"Teškoće s izražavanjem\" u Teatru &TD

"Teškoće s izražavanjem" u Teatru &TD

U režiji Edvina Liverića

BURO.


Image: Damir Žižić i Kristijan Smok

Hrvatska praizvedba drame "Teškoće s izražavanjem" kontroverznog argentinskog autora Raula Damontea Botane-Copija, održat će se 9. veljače u Teatru &TD, s početkom u 20 sati

U svom dramskom tekstu "Teškoće s izražavanjem" (L'homosexuelou la difficulté de s'exprimer, 1971.) Raul Damonte Botana na žestok način progovara o marginalnim temama poput homoseksualnosti i transrodnosti. Apsurdna "melodrama" s primjesama komedije igrana u atmosferi latinoameričkih sapunica i pomaknutih glazbenih komentara znanih pjesmuljaka Eurosonga, progovara o kompliciranim odnosima likova koji, nastanjeni u nekakvom nepoznatom ambijentu, tragaju za vlastitim identitetom.

Teškoće s izražavanjem

Kao i Jean Genet, s kojim je dijelio očaranost podzemljem i njegovim jezikom, Copi je ustanovio vrlo suptilnu klasifikaciju seksualnih identiteta, s vrlo maštovitom gradacijom ženstvenosti i muževnosti. Što se obilježja muževnosti više zahtijevaju i pretpostavljaju, to postaju sumnjiva do te mjere da se svaka spolna ljestvica obrće i u njoj se više nitko ne može prepoznati. Tko je žensko, tko muško, tko je ženstven, tko stvaran, tko lažan, tko što želi? Je li predmet želje znak za razumijevanje "istinitosti" seksualnosti neke osobe? Jesu li društvena obilježja prikazivanja seksualnosti ili identiteta u odnosu sa stimulacijom žudnje?

Pred gledateljem se otkriva razuzdan, kaotičan, zabavan, inovativan i drzak svijet kojeg Copi stvara iz vlastitih bolnih iskustava.

Prijevod i režiju potpisuje Edvin Liverić, a glume Bojan Navojec, Dado Ćosić, Dean Krivačić i Vesna Stilinović. Vizualni identitet predstave potpisuju Decker+Kutić. Izvedbe su na rasporedu: 10.,12. i 14.02., u velikoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više