Search

Tko su pobjednici ovogodišnjeg ZFF-a?

Tko su pobjednici ovogodišnjeg ZFF-a?

Dodjelom nagrada zatvoren 13. ZFF


Image: PR

Sinoć jei, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje, trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala

Uz obrazloženje žirija kako se radi o nesvakidašnjem i izuzetno dirljivom remek-djelu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 13. ZFF-a dodijeljena su mađarskom filmu Saulov sin redatelja Lászla Nemesa, dok su posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena danskom filmu Rat Tobiasa Lindholma i australskom ostvarenju Tanna u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch, dok je posebnim priznanjem nagrađen nizozemski film Nemir Ene Sendijarević. Najboljim naslovom u programu Kockice proglašen je film Zvjerka Daine O. Pusić, a posebna priznanja primili su filmovi Nas dva Andrije Mardešića i Piknik Jure Pavlovića.

Daina O. Pusić

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je zagrebačka premijera trećeg nastavka omnibusa Zagrebačke priče, koji je prikazan izvan konkurencije. Omnibus uključuje šest kratkometražnih filmova koje režijski potpisuju Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija i Radislav Jovanov Gonzo, a povezuje ih tema praznika. Prije projekcije spomenutog omnibusa domaća je publika imala još jednu priliku pogledati kratki film Zagabria iz 1911., najstariji filmski zapis o domaćoj metropoli, koji je prikazan i na otvaranju festivala prošle subote, 14. studenoga. Nakon projekcije Zagrebačkih priča vol. 3 ekipa filma, koji je od ponedjeljka, 23. studenoga u domaćoj kino distribuciji, predstavila se okupljenoj publici.

Tko su pobjednici ovogodišnjeg ZFF-a? (фото 1)
Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i projekcijom službeno zatvoren, posjetitelji će filmove moći gledati i u nedjelju, 22. studenoga. U kinu Europa u 15 sati moći će se pogledati brazilski film Druga majka, u 17:30 Saulov sin (pobjednički film 13. ZFF-a), a u 19:30 sati uslijedit će reprizna projekcija Zagrebačkih priča vol. 3. U 21:30 prikazat će se ostvarenje kojim je otvoreno ovogodišnje festivalsko izdanje - islandski film Ovnovi. U kinu Tuškanac na programu je Dan LUX filma; tri finalista za nagradu LUX, koju svake godine dodjeljuje Europski parlament za iznimna postignuća u europskoj kinematografiji, prikazat će se u sljedećim terminima: u 17 sati bugarsko-grčki film Lekcija Kristine Grozeve i Petra Valchanova, u 19:30 sati talijansko ostvarenje Mediterranea Jonasa Carpignana, a u 22 sata film Mustang turske redateljice Deniz Gamze Ergüven. Uoči te tri projekcije domaća publika imat će još jednu priliku prisjetiti se i hrvatskog filma Zvizdan u režiji Dalibora Matanića, koji će kao jedan od 10 pred-finalista za spomenutu nagradu biti prikazan u 14:30 na istoj lokaciji.

Sata Cissokho, Jure Pavlović i Andrei Cretulescu
I u Muzeju suvremene umjetnosti nedjelja će još uvijek biti u znaku ZFF-a: u 17 sati ponovno će se prikazati Macbeth Justina Kurzela u sklopu programa Velikih 5, u 19:30 moći će se pogledati španjolski film 10 000 km, a u 21:30 novi film norveškog redatelja Joachima Triera, Glasnije od bombi.

Tko su pobjednici ovogodišnjeg ZFF-a? (фото 2)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više