Search

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Berlinalea?

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Berlinalea?

Na zatvaranju su se pojavile Audrey Tautou, Olga Kurylenko i brojni drugi

Image: Richard Hübner,
Alexander Janetzko / Berlinale 2015.

Jučer je žiri Berlinalea, predvođen Darrenom Aronofskym, objavio ovogodišnje pobjednike

Glavna nagrada Berlinskog filmskog festivala, Zlatni medvjed, sinoć je otišla u ruke iranskog redatelja Jafara Panahija, koji je nagradu zaslužio zahvaljujući svom filmu "Taksi". Film donosi temu putovanja kroz glavne ulice iranske prijestolnice, čiju nam turobnu atmosferu donosi redatelj vozeći se okolo u svom taksi automobilu. Panahi se nije pojavio na dodjeli nagrada zato što je 2010. zbog "antidržavnog djelovanja" osuđen na šest godina zatvora, a dobio je i zabranu napuštanja zemlje te bavljenja kinematografijom u trajanju od 20 godina. Bez obzira na to, Panahi se nastavlja baviti filmom, a glavnu nagradu umjesto njega preuzela je njegova nećakinja.

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Berlinalea? (фото 1)

Ukrajinski snimatelj Sergej Mihalčuk i njegov ruski kolega Jevgenij Privin dobili su Srebrnog medvjeda za rad na filmu Alekseja Germana mlađeg "Pod električnim oblacima". Veliku nagradu žirija za najbolji film dobio je film "Klub" čileanskog redatelja Pabla Larraina, dok je Srebrnog medvjeda za film koji otvara nove perspektive "Alfred Bauer" dodijeljen je gvatemalskom filmu "Ixcanul" redatelja Jayroa Bustamentea. Nagradu za najbolju žensku i mušku ulogu dobila je drama "45 sati" i britanski glumci Charlotte Rampling i Tom Courtenay. 

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Berlinalea? (фото 2)

Jedini hrvatski predstavnik na ovogodišenjem Berlinaleu, kratkometražni film "Piknik" redatelja Jure Pavlovića, nažalost nije nagrađen. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više