Traži

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu?

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu?

Donosimo imena pobjednika


Fotografija: buro247.ru

68. Filmski festival u Cannesu jučer je doživio svoj najsvečaniji trenutak – dodjelu Zlatne palme, a tko su ovogodišnji pobjednici, doznajte u nastavku...

Ove godine žirijem su predsjedali braća Coen, a u njegov sastav ušli su Sienna Miller, Guillermo del Toro, Sophie Marceau, Rossy de Palma, Jake Gyllenhaal, Xavier Dolan i glazbenica Rokia Traoré koji su nagrade podijelili sljedećim filmovima:

Najboljim filmom prema ocjeni žirija proglašena je socijalna drama "Dheepan" francuskog redatelja Jacquesa Audiarda, koja se tako pridružila njegovu filmu "Prorok" koji se našao u glavnom natjecateljskom programu Cannesa 2009. godine te tad osvojio Grand Prix. Novi film prati priču o bivšem vojniku koji bježi iz Šri Lanke u Francusku u kojoj započinje novi život ispunjen brojnim problemima. 

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu? (фото 1)

Druga nagrada, Grand Prix, ove je godine otišla u ruke mađarskog redatelja Laszla Nemesa za film "Saulov sin" o židovskom zatočeniku u koncentracijskom logoru Auschwitzu. Nagradu za najboljeg redatelja dobio je kineski redatelj Hou Hsiao-Hsien za film "Ubojica", kojemu također ovo nije prva nagrada. Godine 1993. osvojio je nagradu za dramu "The Puppetmaster". 

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu? (фото 2)
Nagrada žirija ove je godine otišla u ruke grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa za satiričnu ljubavnu dramu "The Lobster" u kojoj su glavne uloge odigrali Colin Farrell, Lea Seydoux i Rachel Weisz.
Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu osvojio je Vincent Lindon za ulogu u filmu "La loi du marche" Stephanea Brizea, a nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su Rooney Mara za ulogu u filmu "Carol" i francuska glumica Emmanuelle Bercot za ulogu u filmu "Mon roi" u režiji Maiwenn Besco.

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu? (фото 3)
Za kraj ostavljamo nagradu na koju smo najponosniji, a radi se, naravno, o filmu "Zvizdan" Dalibora Matanića koji je u subotu u kategoriji "Izvjestan pogled" ("Un Certain Regard") osvojio Grand Prix žirija. 

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu? (фото 4)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više