Search

Tko su pobjednici ZagrebDoxa?

Tko su pobjednici ZagrebDoxa?

Dodijeljene nagrade


Image: PR

Kineski "Pjesnik na poslovnom putu" i "4.7" Đure Gavrana osvojili Velike pečate 12. ZagrebDoxa

Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa 12. ZagrebDoxa, međunarodni žiri u sastavu: Bruno Gamulin, redatelj; Nikica Gilić, filmski teoretičar i Nino Kirtadzé, redateljica i glumica, dodijelio je kineskom filmu Pjesnik na poslovnom putu redatelja Ju Anqija. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima da ovaj film, hrabar u svojoj zahtjevnoj formi, te vizualno originalan i dojmljiv, donosi veoma originalnu umjetničku viziju koja i nakon svih filmskih eksperimenata proteklih desetljeća uspijeva proširiti naše viđenje dokumentarnog filma.

Ju Anqui

Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: britansko-ukrajinsko-američkom filmu Ruski djetlić Chada Gracije koji "inovativno pristupa političkim i osobnim temama i izrazito emotivno nabijenoj političkoj prošlosti i sadašnjosti ukrajinskog društva" te britanskom filmu Reci proljeću da ne dolazi Saeeda Tajia Faroukyja, "dirljivom prikazu ljudske sudbine koji oslikava nevjerojatnu sposobnost ulaženja u srž fascinantnih zbivanja."

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa regionalni žiri u sastavu: Claire Aguilar, direktorica filmskog programa i programa za profesionalce za Sheffield Doc/Fest; Marcell Gerő, redatelj i Silvestar Kolbas, redatelj, dodijelio je hrvatskom filmu 4.7 redatelja Đure Gavrana "za dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka, za detaljno razrađenu strukturu i inovativnu, ekonomičnu montažu te za uključivanje publike jednostavnim filmom o običnom čovjeku punom iznenadnih preokreta i otkrića".

Đuro Gavran

Regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: dansko-srpskom filmu Flotel Europa redatelja Vladimira Tomića te mađarskom filmu Vlak nade redateljice Kláre Trencsényi.

Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina mladi žiri u sastavu: Karpo Godina, redatelj i direktor fotografije; Dénes Nagy, redatelj i Daina O. Pusić, redateljica i spisateljica, dodijelio je švicarsko-njemačkom filmu Iznad i ispod Nicolasa Steinera. Žiri je odluku obrazložio riječima: "Ovaj enigmatičan film omogućuje gledatelju da uspori i uroni u život likova s rubova društva koji, u svojim naizgled izgubljenim i besciljnim životima, uspijevaju pronaći divljenje, ljepotu i ljubav."

Tko su pobjednici ZagrebDoxa? (фото 1)

Mladi žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: srpskom filmu Abdul i Hamza redatelja Marka Grbe Singha te hrvatskom filmu Sanja redateljice Nikice Zdunić.

Tko su pobjednici ZagrebDoxa? (фото 2)

Žiri Movies That Matter dodijelio je nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava američkom dokumentarcu Moj Alep redateljice Melisse Langer. Žiri je nagradu filmu dodijelio "zbog njegova autentična prikaza situacije jedne obitelji pogođene ratom. Film je tehnički dobro postavljen i gledatelja ne tjera na plač, nego ga poziva na razumijevanje" te "slojevito prikazuje nepodnošljivu lakoću postojanja izbjeglica u današnjem svijetu".

Tko su pobjednici ZagrebDoxa? (фото 3)

Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih, žiri sastavljen od učenika IX gimnazije u Zagrebu dodijelio je filmu Filharmonija s deponija redatelja Grahama Townsleyja i Brada Allgooda. Nagrada Mojoj generaciji koju osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje autorima koji su u dokumentaristici prisutni dugo, s kvalitetnim radom, dodijeljena je filmu Don Juan Jerzya Sladkowskog.

Tko su pobjednici ZagrebDoxa? (фото 4)

Na dvanaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 160 filmova u 17 programa, festival je posjetilo više od 160 gostiju iz cijeloga svijeta, a za velik broj projekcija tražila se karta više. Iz tog razloga će filmovi Ljudski Yanna Arthus-Bertranda, Ispod sunca Vitalija Manskog i Švedska teorija ljubavi biti reprizno prikazani u nedjelju, zadnjeg dana festivala. Zainteresirani gledatelji moći će također u nedjelju u sklopu programa The Best of Fest pogledati sve nagrađene filmove 12. ZagrebDoxa. HT nagrada publike bit će dodijeljena u nedjelju 28. veljače.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više