Search

Tri filma koji se ne propuštaju na Human Rights Film Festivalu

Tri filma koji se ne propuštaju na Human Rights Film Festivalu

Od 7. do 13. prosinca u kinu Europa


Human Rights Film Festival već trinaestu godinu donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Festival će se održati od 7. do 13. prosinca u kinu Europa te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia

Novitet ovogodišnjeg festivala je da je festivalski tjedan HRFF-a u Zagrebu uokvirio intrigantan filmski program "Vizualni kolegij", čiji će se naslovi prikazivati do 6. prosinca u kinu Tuškanac, ali i dva dana nakon službenog zatvaranja festivala. Više informacija o festivalu te njegov program možete pronaći na internetskoj stranici, a mi vam donosimo izbor tri filma koje svakako vrijedi pogledati!

"Groblje raskoši"

Novi film hvaljenog tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula duboko je kontemplativno i jedinstveno vizualno iskustvo, u kojem Weerasethakul, kao i dosad, inspiraciju crpi iz tradicionalnih mitova, ali i suvremene tajlandske društveno-političke zbilje koja se razotkriva u alegorijskim referencama. "Groblje raskoši" (2015.) prikazuje kako skupina vojnika zaduženih za iskapanje zemljišta u tajlandskoj provinciji obolijeva od misteriozne bolesti spavanja, uzrokovane uznemirenim duhovima koje su probudili kopajući po drevnom kraljevskom groblju. Vojnici smješteni u improviziranoj seoskoj bolnici postaju živi mrtvaci, utjelovljujući duhove nekadašnjih kraljeva i njihovog mističnog svijeta. O njima brinu lokalne volonterke, među njima i Jenjira (Jenjira Pongpas Widner), čiji snažan osjećaj duhovne povezanosti s jednim od vojnika otvara prostor za manifestaciju imaginarnih događaja koji se čarobno isprepliću sa stvarnošću, do točke kada ih više ne razlikujemo. Posebno mjesto zauzima i Jenjirin odnos s mladom Keng koja svojim darom čitanja snova postaje medij susreta svjetova, a na kraju i iscjeljenja. "Groblje raskoši" prikazat će se u subotu, 12. prosinca, u 20 sati u kinu Europa.

"1001 noć"

Najveći i najambiciozniji film ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, dobitnik ugledne nagrade "Pseća palma", film u tri dijela "1001 noć" (2015.) dolazi u Zagreb na 13. Human Rights Film Festival. Šestosatni uradak portugalskog redatelja Miquela Gomesa nesumnjivo je jedan od najneobičnijih filmova današnjice. Inspiriran je nizom događaja u Portugalu između kolovoza 2013. i srpnja 2014. godine, razdobljem implementacije nametnutih mjera štednja koje su stvarnost pretvorile u teško podnošljivu noćnu moru. Šeherezada, arhetipska pripovjedačica, preobražava mučno zajedničko iskustvo i zaokružuje ga u priči nabijenoj erosom; priči koju svi već znaju, ali je ne znaju ispričati; priči o pticama i pčelama. Najčarobnija trilogija današnjice snimana je na film, a prikazat će se 10. prosinca (prvi dio), 11. prosinca (drugi dio) i 12. prosinca (treći dio) s početkom u 22 sata u kinu Europa.

"Klub"

Srebrni medvjed i nominacija za Zlatni medvjed na Berlin International Film Festivalu, najbolja režija i najbolji scenarij na Chicago International Film Festivalu – samo su neke od nagrada koje je "Klub" (2015.) čileanskog redatelja Pabla Larraina osvojio. U sumornom primorskom gradiću u kojemu se čini kao da se Sunce pojavljuje samo povremeno, Larrain nas upoznaje s četirima muškarcima čiji se život sastoji od sjedenja, jela, gledanja reality TV-a i treniranja hrta za lokalne utrke pasa. Potrebno je malo strpljenja da shvatimo da se radi o četirima svećenicima – bez obzira na to što se isti nikada ne mole, ne ispovijedaju, ne idu u crkvu ili čine išta što bi ih takvima definiralo. Osim što s vremena na vrijeme piju crno vino. Idila se nepovratno raspada kada se pojavljuju istražitelj Crkve i nekadašnja žrtva njihovih (i ne samo njihovih) pedofilskih sklonosti. Mladi i ambiciozni svećenik ne uspijeva "starce" navesti da priznaju grijehe "mladosti" (od spomenute pedofilije preko preprodaje "neželjene" djece do političke korupcije) i ispostavlja se da je njihova posvećenost Bogu sumjerljiva s onom Linde Blair u "Egzorcistu". Žrtva njihovih strasti, iako polulud, zapravo je veći vjernik od svih njih zajedno. Larrain majstorski priču vodi k neočekivanom kraju, istovremeno sublimno vodeći gledatelja prema pitanjima koja muče i Crkvu i sve druge crkve i religije: što zapravo znači vjerovati, što znači biti vjernik, što, na kraju krajeva, znači biti dobra osoba. "Klub" je na rasporedu 8. prosinca u kinu Europa s početkom u 20 sati te 13. prosinca s početkom u 15 sati.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više