Search

U Splitu započinje sezona ljetnih kina!

U Splitu započinje sezona ljetnih kina!

11. Festival mediteranskog filma Split


Image: PR

U ljetnom kinu "Bačvice" ovog četvrtka počinje 11. Festival mediteranskog filma Split, a tijekom 10 dana održavanja publika FMFS-a imat će priliku premijerno u Hrvatskoj pogledati niz atraktivnih dugometražnih naslova. Omiljenu kulturnu manifestaciju u Splitu otvara "Skrivena boja stvari" Silvija Soldinija, a pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u natjecateljskom programu, koji će imati fokus na Italiju, nalazi se i prvi mjuzikl o mafiji "Ljubav i podzemlje" za kojeg je redateljski dvojac Manetti dobio pet nacionalnih nagrada uključujući onu za najbolji film te "Sicilijanska bajka" premijerno prikazana u Cannesu. "Izvještaji o Sari i Saleemu", koji prati zabranjenu ljubav između Izraelke i Palestinca, Muayadu Alayanu donio je dvije nagrade u Rotterdamu, sirijsko-libanonski dokumentarac "O očevima i sinovima" redatelju Talalu Derkiju priznanja diljem svijeta, između ostalog i nagradu žirija na Sundanceu, gdje su slavili i turski "Leptiri" redatelja Tolge Karaçelika, šarmantni naslov idealan za sezonu ljetnih kina.

U Splitu započinje sezona ljetnih kina! (фото 1)

Uvijek rado viđene Španjolce na Bačvicama ove godine predstavlja "Div" za kojeg su Jon Garano i Aitor Arregi osvojili deset nagrada Goya i priznanje žirija u San Sebastianu, u programu je i "Pas", novi uradak  FMFS-ova znanca Samuela Benchetrita, dok je za ljubitelje grčkog novog vala uvršteno "Sažaljenje" Babisa Makridisa. FMFS će svojim posjetiteljima omogućiti da pogledaju i "Fantastičnu ženu" za koju je redatelj Sebastian Lelio dobio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, ali i u francusko-libanonsku "Uvredu" Ziada Doueirija koji mu je bio ozbiljan konkurent za ovu najprestižniju nagradu.S obzirom na ranije najavljen program izvan konkurencije, u kojem se izdvajaju "Nasljednice" za koje je Marcello Martinessi osvojio tri nagrade na posljednjem Berlinaleu, meksički "Time Share" na Sundanceu nagrađen za najbolji scenarij te "Krivnja" koju je publika proglasila najboljim filmom u Sundanceu i Rotterdamu, nije pretjerano reći kako je FMFS u svom 11. izdanju postao relevantan i u puno širim razmjerima.

U Splitu započinje sezona ljetnih kina! (фото 2)

Samo dan nakon svjetske premijere na Animafestu, u Splitu će ovog četvrtka biti prikazani "Biciklisti" Veljka Popovića u kojem su oživjeli poznati likovi slikara Vaska Lipovca. Hrvatsku premijeru novog filma "Lovettovi" u Split će imati i prošlogodišnji pobjednik Pule redatelj Igor Bezinović, a Judita Gamulin će predstaviti "Maricu". Među "Ješkama" su i novi filmovi Tina Žanića ("Northern Hymn"), Lucije Bosančić ("Silvio zmaj"), Ivana Stanića ("Party"), Jakova Nole ("Kontraofenziva"), Arsena Oremovića ("Tak je, kak' je"), Alda Tardozzija ("Siguran let"), Denisa Lepura i Marka Stanića ("Gdje se vrabac skriva kad je hladno"), Ivana Ramljaka ("Mezostajun"), Marka Višnjića ("Nice and Cosy"), Antoanete Alamat Kusijanović ("U plavetnilo"), Igora Jelinovića ("Ultra"), Juraja Primorca ("Marija"), Matije Vukšića ("Čistačica") i Lili Zanete ("Suton"), te hrvatska koprodukcija "Manivald" Chintise Lundgren.

U Splitu započinje sezona ljetnih kina! (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više