Search

U Zagrebu trenutno traje festival posvećen dizajnu, arhitekturi i umjetnosti. Ima odličnih filmova za pogledati!

U Zagrebu trenutno traje festival posvećen dizajnu, arhitekturi i umjetnosti. Ima odličnih filmova za pogledati!

Evo što još stignete pogledati u Dokukinu KIC

Tekst: Tina Kovačiček

Image: PR

U zagrebačkom Dokukinu KIC trenutno se održava prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala DA2 čije su teme posvećene dizajnu, arhitekturi i umjetnosti. Iako je festival započeo 8. listopada, filmove stignete pogledati sve do subote, 12. listopada, i još uvijek ima odličnih dokumentarnih naslova koji se ne bi smjeli propustiti. Uz filmske projekcije koje gledateljima prikazuju priče i procese velikih svjetskih kreativaca, festival sadržava i panele i diskusije sa stručnjacima iz srodnih polja.

Večeras u 19 sati, prije filma Život u svjetlosti - Robby Müller publiku će pozdraviti cijenjeni direktor fotografije Stanko Herceg. To će biti uvod u odličan dokumentarni esej redateljice Claire Pijman o direktoru fotografije koji je zaslužan za bezvremenske kadrove iz filmova Wendersa, Jarmuscha, von Triera, Friedkina i drugih. U 21 sat, u svijet mode gledatelje vodi film Veći od života: Priča o Kevynu Aucoinu redateljice Tiffany Bartok, biografija legendarnog makeup artista koji je potpisao neke od najznačajnijih modnih naslovnica 80-ih i 90-ih godina i čije se zamisli o konturiranju lica i danas smatraju svetim gralom beauty industrije. Film će prethodno predstaviti glumica Judita Franković.

U petak, 11. listopada, možete pogledati uzbudljiv dokumentarac o svjetskom tržištu umjetnina Cijena svega (21:00 h), koji predstavlja kolekcionar Tomislav Kličko (Lauba). Nathaniel Kahn, autor ovog dokumentarca kroz razgovore s povjesničarima umjetnosti, kuratorima, kolekcionarima, trgovcima i umjetnicima poput Jeffa Koonsa, Gerharda Richtera, Njideke Akunyili Crosby i Larrya Poonsa traži odgovor na pitanje - zašto neka umjetnička djela padaju u zaborav, a druga se procjenjuju u desecima i stotinama milijuna dolara. Istu večer, prije filma Peter Rice: Snovi inžinjera (19:00 h) govori arhitekt Alan Kostrenčić (Studio Kostrenčić i Krebel). Ovaj dokumentarac u režiji Marcusa Robinsona posvećen je životu, radu i idejama Petera Ricea, najznačajnijeg inžinjera 20. stoljeća bez čijih inovativnih ideja, rješenja i suradnje s najpoznatijim arhitektima, danas ne bismo imali mnoge svjetski poznate građevine poput čuvene Sydneyske opere, Centra Pompidou i zgrade Lloyd's u Londonu.

Posljednji festivalski dan, subota 12. listopada rezervirana je za film Renzo Piano: arhitekt svjetlosti (19:00 h) o kojem govore arhitekti Marko Dabrović i Saša Begović (3LHD - studio za arhitekturu i urbanizam). Proslavljeni španjolski redatelj Carlos Saura i jedan od najvećih živućih arhitekata, Renzo Piano, našli su se licem u lice u ovom uzbudljivom dokumentarcu u sklopu kojeg autor građevina kao što su Centar Pompidou u Parizu, New York Times Building na Manhattanu i The Shard u Londonu, otkriva elemente svog kreativnog procesa i razmišljanja koja stoje u pozadini njegovih djela.

Također, u subotu možete pogledati film Marcel Duchamp: Umjetnost mogućeg (21:00 h) koji će predstaviti umjetnica Gaella Gottwald. Film Matthewa Taylora istražuje život, filozofiju i utjecaj jednog od najznačajnijih modernista 20. stoljeća čije su ideje zauvijek promijenile naše razumijevanje estetike, umjetnosti i kulture.

DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti. Dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija u organizaciji udruge Pari Pikule, posvećenog filmovima i popratnim događanjima koji slave kreativnost, odnosno tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija. Ulaznice za projekcije se  mogu kupiti na blagajni Dokukina KIC (Preradovićeva 5) u radno vrijeme blagajne (18:00 - 21:00 h), po cijeni od 22 kune. Broj sjedećih mjesta je ograničen.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više