Search

Uloge po kojima ćemo pamtiti Marilyn Monroe

Uloge po kojima ćemo pamtiti Marilyn Monroe

Sjećanje na legendarnu filmsku zvijezdu

Image: buro247 arhiva

Odabrali smo tri značajne uloge legendarne filmske ikone – Marilyn Monroe

O legendarnoj filmskoj glumici gotovo je sve već rečeno. Brojni su detalji, oni sretni i nesretni, ispričani o životu ove krhke filmske dive koja je platinastu boju kose lansirala u bezvremensku orbitu. No, Marilyn i dalje ne prestaje fascinirati svijet pop kulture. Prošle smo se godine prisjetili nekih nepoznatih detalja o slavnoj glumici, dok smo za ovogodišnju obljetnicu njezina rođenja odabrali legendarne uloge po kojima ćemo je pamtiti.

"Neki to vole vruće" (1959.)

Danas već legendarna komedija Billyja Wildera okupila je sjajnu glumačku ekipu: Marilyn Monroe, Tonyja Curtisa i Jacka Lemmona u glavnim ulogama. Film govori o dvama glazbenicima, Joeu i Jerryju (Curtis i Lemmon) koji bježe pred gangsterima iz Chicaga nakon što su svjedočili masakru na Valentinovo 1929. god. Spats Columbo (Raft), gangsterski boss, naređuje likvidaciju Jerryja i Joea. Njih dvojica u gužvi uspijevaju pobjeći iz grada, ali jedini posao koji se nudi izvan grada je onaj u ženskoj glazbenoj grupi. Dvojac se prerušava u žene te se prozivaju Josephine i Geraldine. Pridružuju se bendu i vlakom odlaze na Floridu. I Joe i Jerry zaljubljuju se u "Sugar Kane" Kowalczyk (Monroe), poljsko-američku pjevačicu iz benda i sviračicu ukulela. Počinje borba za njezinu naklonost, dok se u isto vrijeme moraju pretvarati da su žene.

"Muškarci više vole plavuše" (1953.)

Ova odlična komedija postigla je veliki komercijalan uspjeh američkog redatelja Howarda Hawksa ("Scarface", "Bringing up Baby", "Rio Bravo"). Prati dogodovštine dviju ljepotica koje žele pronaći idealne muževe (jedna želi isključivo bogatoga, a druga lijepoga), ismijava poznati stereotip priglupe plavuše zbog koje muškarci gube glavu te njihov zacrtani "ideal" da se sreća može ostvariti jedino uz izuzetno bogatog partnera. U ovoj ulozi Marilyn Monroe je briljirala, a slavna je i glazbena scena u kojoj Marilyn pjeva o dijamantima koje je također inspirirala Madonna za njezinu pjesmu "Material girl".

"Sedam godina vjernosti" (1955.)

Jedna od najslavnijih filmskih scena odigrana je upravo u ovom filmu, a odnosi se na trenutak u kojem Marilyn stoji iznad otvora za ventilaciju podzemne željeznice u New Yorku. Inače glavna je uloga bila napisana ciljano za nju i trebala je osigurati uspjeh na kino blagajnama, što se na kraju i dogodilo. U centru radnje je zaposleni Tom Ewell koji živi na Manhattanu sa ženom i djecom te ih redovno svakog ljeta šalje na more, dok on zarađuje za kruh. To mu daje vremena za maštanja o ženama s kojima je mogao uživati da nije uplovio u bračne vode. Iz sanjarenja ga budi nova susjeda, model Marilyn Monroe. Ewell ne gubi vrijeme te je poziva na večeru nastojeći je oboriti s nogu. To se ne događa, prije svega, zbog njegove nespretnosti i njene naivnosti, a hvata ga i paranoja da će njegove aktivnosti nekako doprijeti do žene i djece.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više