Search

Uskoro kreće sjajan filmski ciklus s francuskim divama

Uskoro kreće sjajan filmski ciklus s francuskim divama

Novi ciklus kina Tuškanac

Urednik: E.G.


Image: Screenshot

Kino Tuškanac od 5. svibnja kreće s prikazivanjem ciklusa filmova posvećenih glumicama čija je slava prelazila granice njihove domovine i velike kinematografije u kojoj su stvarale

Tijekom svibnja i lipnja u kinu Tuškanac bit će prikazan reprezentativan izbor filmova koji ukazuju na najznačajnija kretanja u francuskoj kinematografiji od Drugog svjetskog rata do novog tisućljeća, te ujedno predstavlja velike francuske glumice čija se popularnost može mjeriti s popularnošću američkih glumaca. Ciklus otvara romantična drama "Lola", koju je redatelj Jacques Demy posvetio velikom prethodniku Maxu Ophülsu, a naslovnu je ulogu utjelovila Anouk Aimée. Malleov "Lift za gubilište" promovirao je Jeanne Moreau u reprezentativnu zvijezdu novog vala. Radnja Demyjeva filma "Gospođice iz Rocheforta", koji je ostvario u korežiji sa suprugom Agnes Varda, događa se u glazbeno - plesnoj školi, a glavne uloge tumače (i u životu i na filmu) sestre: Catherine Deneuve i Francoise Dorléac. Ulogom u filmu "Loulou", Mauricea Pialata, Isabelle Huppert je potvrdila svoj visoki glumački renome. U iznimno napetom akcijskom filmu "Nadnica za strah", jednom od vrhunaca francuske kinematografije u prvih desetak poratnih godina, igra Vera Cluzot, a partner joj je Yves Montand.

Uskoro kreće sjajan filmski ciklus s francuskim divama (фото 1)

Najpopularnija među francuskim zvijezdama bila je Brigitte Bardot, fenomen koji je nadišao granice filma, svjetski seks-simbol društva s kojim se mogla mjeriti jedino Marilyn Monroe, u ovom se ciklusu predstavlja Godardovim filmom "Prezir". Najstariji film u ciklusu klasik Marcela Carnéa "Djeca raja" jedan je od vrhunaca poetskog realizma, a dojmljivu ulogu ostvarila je Arletty. Prije ovoga filma cijenjena i popularna kazališna i filmska glumica koja je tek u svojim četrdesetim godinama postala velika zvijezda vrlo originalno oblikujući ulogu „vampa" fascinantne ljepote.

Sautet je u filmu "Cesar i Rosalie" obradio neobični ljubavni odnos jedne žene i dva muškarca, a lik žene tumači Romy Schneider. Simone Signoret je za ulogu u Beckerovom filmu "Zlatna kaciga" nagrađena BAFTA nagradom. Isabelle Adjani za naslovnu ulogu slavne kiparice i Rodinove ljubavnice u filmu Camille Claudel dobila je svoju drugu nominaciju za Oscara te nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu u Berlinu. Još jedna velika zvijezda francuskog filma Juliette Binoche u ovom će ciklusu biti predstavljena filmom "Ljetno doba" jednog od najzanimljivijih suvremenih francuskih autora Oliviera Assayasa. Ciklus završava 1. srpnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više