Traži

Vanja Černjul osvojio nagradu Društva američkih snimatelja

Vanja Černjul osvojio nagradu Društva američkih snimatelja

Najbolji direktor fotografije u kategoriji televizijske serije

Urednik: Tina Kovačiček


Fotografija: Društvo američkih snimatelja (theasc.com)/HAVC

Zagrebački snimatelj Vanja Černjul osvojio je nagradu Društva američkih snimatelja (American Society of Cinematographers) za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije, za epizodu "The Fourth Step" u Netflixovom serijalu "Marco Polo"

Dodjela 30. nagrada ovog prestižnog američkog strukovnog društva održala se u nedjelju, 14. veljače, u hotelu Hyatt Regency Century Plaza u Los Angelesu. Černjulu je nagradu uručio producent Derek Waters, a zagrebački se snimatelj zahvalio "svima na Netflixu, Društvu američkih snimatelja i čovjeku koji večeras nedostaje", pokojnom direktoru fotografije Haskellu Wexleru koji mu je napisao pismo preporuke za postdiplomski program Sveučilišta u New Yorku i "promijenio mu život".

Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega 1996. godine odlazi u SAD. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Bored to Death i Orange is the New Black, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island i The English Teacher. Za rad na serijama Televizijska posla i Sestra Jackie bio je nominiran za nagradu Emmy u kategoriji za najboljeg snimatelja polusatnog televizijskog serijala.

Černjul potpisuje i kameru na hrvatskim filmovima Majka asfalta, Majstori i Ćaća u režiji Dalibora Matanića, a za potonji je osvojio Zlatnu arenu za najbolju kameru na festivalu u Puli 2011. godine.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor