Search

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena

Tekst: BURO.


Image: BURO. Srbija

Najnoviji film redatelja Martina Scorsesea “Irac” su, od kad je izašao, svi jedva čekali pogledati, ali je malom broju zaista i stigao na red. Razlog, veoma jednostavan. Traje više od tri sata (da bude dramatičnije - 209 minuta), a tko i kada ima toliko vremena da gleda jedan jedini film? Obično malo tko, ali sada kako stoje stvari - svi! To je trenutačno stanje, i kako se čini možemo si priuštiti i sve sezone "Igre prijestolja" od početka, pa zašto ga ne iskoristiti za nešto što inače uvijek odlažemo? Iako su i ponavljanja sezona serija i omiljenih filmova i više nego na mjestu, predstavljamo vam i našu listu filmova dužih od 180 minuta za koje konačno imate vremena. Malo legendarnih ostvarenja koje morate osvježiti u sjećanju, malo umjetnosti, malo art filma...

"THE CLOCK"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 1)

Trajanje: 24 sata ili 1440 minuta

Čudesni slučaj dvadesetčetverosatnogfilma “The Clock” koji zapravo uopće i nije film. Ali i je. Sastavljen je od scena iz drugih filmova, dakle film, ali je zapravo u pitanju video rad i umjetnička instalacija umjetnika Christiana Marclaya. Ovaj film-video se sastoji od najrazličitijih scena, montiranih u 24 sata, iz filmova i serija u kojima se prikazuje sat ili neki drugi oblik računanja vremena. Sam rad funkcionira kao stvarno vrijeme. Počinje u 02:18 kada je i prva scena i sinkroniziran je s realnim vremenom, što za rezultat ima prezentaciju sinkroniziranog vremena iz minute u minutu kroz različite događaje i scene. Bilo koji dan na planeti Zemlji bi mogao izgledati upravo tako. Marclay je započeo rad na ovom filmu uz pomoć londonske galerije White Cube, radio je s timom na projektu i to tri godine, a uradak je premijerno bio predstavljen u istoj galeriji 2010. godine. Iduće godine je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu, i postao obavezno gradivo svim ljubiteljima filma i umjetnosti. Riječima magazina Guardian - "remek djelo našeg doba".

"NIMFOMANKA"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 2)

Trajanje: prvi i drugi dio zajedno 241 minuta ili 325 minuta (uncut verzija)

Iako podijeljen u Vol. I i Vol. II, ovaj film je preporučljivo gledati odjednom. Poetska priča o životu žene koja sebe predstavlja kao nimfomanku. Joe, protagonisticu filma jedna večeri pronalazi Seligman kako pretučena leži na betonu. Odvodi je kući da joj pruži neophodnu pomoć, a Joe mu prepričava gotovo čitav svoj život, sa svim uznemirujućim sadržajem i epizodama. Filmovi su podijeljeni na sveukupno osam poglavlja tijekom kojih Joe kao naratorica svog života, raspliće mrežu isprepletenih događaja kroz niz realnih priča, asocijacija i iskustava. Opijajuća direkcija fotografije zbog koje sve izgleda prelijepo, čak i ono što nikako nije, dokaz je da von Trier čak i kada želi "odbiti" publiku, uspijeva je privući, a film se smatra i neslužbenim trećim dijelom "Trilogije depresije" započete filmovima "Antikrist" i "Melankolija".

"SÁTÁNTANGÓ"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 3)

Trajanje: 450 minuta

Jedno od značajnijih ostvarenja art i "slow" filma, kojeg potpisuje mađarski režiser Béla Tarr, zasnovan je na knjizi Lászlóa Krasznahorkaija. Film prati članove malog, disfunkcionalnog poljoprivrednog kolektiva koji živi u post-apokaliptičnom prostoru nakon pada komunizma i koji se uslijed novonastale situacije sprema napustiti svoje selo. Dok se grupa seljaka priprema potajno odnijeti sa sobom svu zajedničku zaradu, misteriozna osoba, za koju se dugo smatra da je mrtva, se iznenada vraća u selo i mijenja svačiji život zauvijek. Sjajna fotografija i film za koji je spisateljica Susan Sontag rekla da bi ga "sa zadovoljstvom gledala jednom godišnje do kraja svog života".

"MAGNOLIJA"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 4)

Trajanje: 188 minuta

Ono što se obično prvo kaže o ovom filmu jest da "nije za svakoga" jer su mišljenja podijeljena između onih koji ga nazivaju remek djelom, obožavaju i vatreno brane te onih za koje je pretenciozan i na momente bespotrebno zbunjujuć. Radnja filma je smještena u jedan dan i sastoji se od niza, na prvi pogled nepovezanih priča, i prvenstveno se bavi čovjekovom krhkošću, odnosima, pitanjem slučajnosti, potragom za ljubavlju i smislom. Tom Cruise ozbiljno dobar u svojoj ulozi, kao i Philip Seymour Hoffman koji filmskom svijetu ozbiljno nedostaje.

"ANDREJ RUBLJOV"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 5)

Trajanje: 183 minuta (final cut)

Film zbog kojeg je Andrei Tarkovsky ono što je bio, je i bit će. Podijeljen u osam cjelina s prologom i epilogom, koji su relativno povezani s glavnim dijelom filma. Prati život poznatog ikonopisca, Andreja Rubljova, kroz paralele s njegovim privatnim životom i sveukupno predstavlja maestralno ispričano putovanje iz 60-ih godina prošlog stoljeća u Rusiju 15. stoljeća, kao i upoznavanje sa svijetom Tarkovskog, njegovim građenjem priče, i sveukupnom filozofijom filma.

"PROHUJALO S VIHOROM"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 6)

Trajanje: 224 minuta

Legendaran. Za red suza i red smijeha. Za oponašanje omiljenih dijelova koje znamo napamet i kutiju maramica. Razmažena južnjačka ljepotica Scarlett O’Hara, šarmantni Rhett Butler, Američki građanski rat, susreti i rastajanja i malo stava koji nam je potreban: "Mislit ću o tome sutra. Sutra je novi dan.". Naravno da ste gledali, i naravno da trebate opet.

"TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS"

Više od 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena (фото 7)

Trajanje: 551 minuta

Preko devet sati dug film, koji se sastoji iz tri dijela - "Rust," "Remnants" i "Rails". Tie Xi Qu je sniman tijekom dvije godine, između 1999. i 2001. na prijelazu milenija i detaljno prikazuje lagano propadanje i devastaciju industrijalnog predgrađa Tiexi u Shenyangu, oblasti koja je nekada bila sinonim za naprednu socijalističku ekonomiju Kine. S rastom i širenjem slobodnog tržišta te okretanju ka drugim industrijama, tvornice su se u tom dijelu počele zatvarati što je mnoge ostavilo bez posla, a s tim propada i infrastruktura, društveno uređenje, pa i svakodnevni život. Filmski uradak koji se rijetko bira za gledanje, zbog svoje dužine, sada barem imate priliku započeti priliku (čitaj: odgledati dva do tri sata) jer se mnogi kritičari slažu da je ovo jedan od boljih i važnijih filmova s početka milenija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više