Search

Vodič kroz kazališta: Ove tri zagrebačke predstave su nam na listi za pogledati

Vodič kroz kazališta: Ove tri zagrebačke predstave su nam na listi za pogledati

Novi naslovi

Urednik: T.K.


Image: PR

Idealno vrijeme za odlazak u kazališta je upravo u tijeku, a nove sezone u zagrebačkim kazališnim kućama obećavaju. Mnoge najavljene premijere već su održane dok neke uzbudljive tek stižu. U svakom slučaju, ako se odlučite za odlazak u kazalište, imat ćete što odabrati jer popis predstava je bogat. Mi se u ovom trenutku odlučujemo za ove tri koje vrijedi pogledati tijekom studenoga i prosinca.

I. Martinić: Bilo bi šteta da biljke krepaju
Lokacija: Kunst Teatar, Dubovačka 1
Izvedbe: 11. i 12. studenog 2019.

Vodič kroz kazališta: Ove tri zagrebačke predstave su nam na listi za pogledati (фото 1)

"Bilo bi šteta da biljke krepaju" drama je o prekidu dugogodišnje ljubavne veze. Kada se jedan iz para ne uspijeva prisjetiti najvažnijeg događaja u ljubavnoj vezi za onog drugog nastaje kriza koja aktivira niz egzistencijalnih pitanja i dvojbi. Kroz brojne susrete sada bivši ljubavni par pokušava doći do zajedničke istine, kako bi mogli krenuti dalje. Drama govori o potrebi da se ispriča intimna povijest, potrebi za zajedništvom i komunikacijom. Struktura drame je otvorena, pruža brojne mogućnosti izvođenja te zahtijeva od glumaca da posude vlastite biografije ili improviziraju slične. Rad na postavljanju drame "Bilo bi šteta da biljke krepaju" započeo je u svibnju 2019. godine, a u njegovoj drugoj fazi sudjeluju glumci Maja Posavec i Pavle Vrkljan u komunikaciji s autorom drame Ivorom Martinićem. Dvoje glumaca i dramski pisac pred publikom istražuju i komentiraju međusobne profesionalne odnose, u potrazi za zadovoljavajućom scenskom reprezentacijom drame.

A.Azas: Vječni malograđanin
Lokacija: Zagrebačko kazalište mladih ZKM, Teslina 7
Izvedbe: 1. i 2. prosinca 2019.

"Vječni malograđanin" režiji Anestisa Azasa, prema motivima romana Ödöna von Horvátha, donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom s ciljem da pronađe damu pokroviteljicu. No to je samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice. Predstava "Vječni malograđanin" nastala je u okviru dvogodišnjeg projekta Europski ansambl koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. U projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja. Formiraju ga glumci triju navedenih ansambala.

R.Medvešek: Doma je najbolje
Lokacija: Kerempuh, prolaz Fadila Hadžića 3
Izvedbe: 20. i 21. studenog, 6. i 7. prosinca 2019.

Činjenica da je komedija "Doma je najbolje" s velikim uspjehom igrala na brojnim svjetskim pozornicama nimalo ne čudi s obzirom na univerzalnost problema kojima se bavi. Kako je to kada u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz jer si jednostavno višak - na poslu i u društvu? Kako je to kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca stan jer se vraćaju jedno za drugim nakon svojih neuspjelih brakova, propalih karijera i brojnih životnih neuspjeha? Sve su vrijednosti izvrnute, svijet kakav smo voljeli i živjeli postavljen je naglavačke, a jedino je pravilo da nikakvog pravila više nema. U režiji Renea Medvešeka, kojemu je ovo prva režija u kazalištu Kerempuh, ova je inventivna priča, koja spaja mnoge žanrove i progovara specifičnim stilom, započela svoj život i na sceni Kerempuha.

Unutar bogatih slojeva ovoga teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, britki crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske. Tema ove predstave nevjerojatno je aktualna te s izrazitom preciznošću secira nesigurnost u kojoj trenutno živimo kako na privatnom tako i na društvenom planu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više