Search

Komedijama protiv siječnja: Odabrali smo devet filmskih klasika za preživljavanje najdepresivnijeg mjeseca

Komedijama protiv siječnja: Odabrali smo devet filmskih klasika za preživljavanje najdepresivnijeg mjeseca

Najsmješniji filmovi iz poznatih studija i nezavisnih produkcija

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Početak tisućljeća svjedočio je rođenju tipa komedije koji je bogat improvizacijom, nevjerojatno prljav, ali i iznenađujuće iskren. Taj se utjecaj prelio u struju komedije 2010-ih, no mjesto ispod reflektora komediji su ukrale superherojske franšize. Spas je pronašla u nezavisnoj kinematografiji. Ljudi poput Noahe Baumbacha i Grete Gerwig, ne samo da su snimili neke od najsmješnijih filmova desetljeća, već su bili i neke od najboljih. No, imali smo i filmaše poput Taike Waititija koji je uspio raditi u okvirima ogromnih studijskih blockbustera, a svejedno dostavili smiješne, i pametne šale.

S obzirom na veremenske prilike i neprilike, a i zatišje nakon blagdana, siječanj slovi za najdepresivniji mjesec u godini. Stara poslovica kaže da je "bolje spriječiti nego liječiti", stoga smo vam odlučili emocionalni imunitet s nekoliko komedija:

Ovo je kraj (2013.)

Komedija slijedi šest prijatelja zarobljenih u kući nakon što niz čudnih i katastrofalnih događaja opustoši Los Angeles. Film je prepun mnogih poznatih lica iz tog 2000-ih kao što su Danny McBride, Jay Baruchel i Jonah Hill i svi igraju verziju sebe uoči apokalipse. To je sjajna, ali rizična ideja od koje je čak i studio pokušao uvjeriti redatelje i pisce filma, Setha Rogena i Evana Goldberga da odustanu, no tvrdoglavost im se isplatila.

Noć igre (2018.)

Jason Bateman i Rachel McAdams glume Maxa i Annie , čija se tjedna večer igara za parove prebaci u petu brzinu kad Maxov karizmatični brat Brooks (Kyle Chandler) organizira zabavu rješavanja ubojstva s lažnim razbojnicima i lažnim saveznim agentima. Tijekom jedne kaotične noći prijatelji se sve više uvaljuju preko glave dok svaki zaplet vodi do još jednog neočekivanog obrata. Bez pravila, bodova i pojma tko su svi igrači, ovo bi moglo biti nešto najzabavnije što su ikada doživjeli.

Ave, Cezare! (2016.)

Braća Coen ispričala su priču kojoj radnja prati holivudskog fixera (čovjek koji pazi da skandali velikih zvijezda ne završe u novinama) koji pomaže da snimanje novog filma poznatog, ali vječno pijanog i problematičnog glumca Bairda Whitlocka prođe bez poteškoća. Stvar se dodatno zakomplicira kad zvijezdu otme skupina pod imenom The Future.

Kad padne mrak (2014.)

Prije nego što je Taika Waititi poharao internetom, napisao je, režirao i glumio u parodijskom dokumentarcu o vampirima - i to je jedan od njegovih najboljih filmova. Komedija na banalan način prikazuje živote grupe vampira koji žive zajedno i skrivaju se od svjetlosti i ljudi.

Skrivena mana (2014.)

Skrivena mana neobičan je i originalan krimić Paula Thomasa Andersona čiji je glavni junak, drogom nabrijani detektiv Larry Sportello (Joaquin Phoenix) kojem se javlja bivša djevojka s pričom da supruga i dečko njezinog bogatog ljubavnika planiraju njegovu otmicu.

Lady Bird (2017.)

Priča prati maturanticu Christine MacPherson koja živi sa svojom majkom. Okidač radnje je trenutak kada Christine dobije svoj novi nadimak, Lady Bird. Pratimo kako se prvi put zaljubljuje, sudjeluje u kazališnoj predstavi i odlučuje koji će koledž upisati. Debitantski film glumice Grete Gerwig najbolje je ocijenjen film svih vremena na Rotten Tomatoes, a mnogi kritičari proglašavaju ga i jednim od najboljih filmova o odrastanju ikad snimljenim.

Frances Ha (2012.)

Frances, čiju ulogu tumači Greta Gerwig, živi u New Yorku, radi u plesnoj trupi i ima najbolju prijateljicu Sophie. Doduše, Frances zapravo nema stan, nije plesačica i već dugo ne razgovara sa Sophie. Kako se prožimaju imati i željeti preispituje ova moderna, crno-bijela strip-bajka koja je bila ključna točka u karijeri Noahe Baubmacha.

MacGruber (2010.)

Samo je jedan operativac nagrađen sa 16 ljubičastih srca, 3 kongresne medalje za čast i 7 predsjedničkih medalja za hrabrost. I samo je jedan čovjek dovoljno hrabar da još uvijek nosi fudbalerku. U 10 godina od kada je ubijena njegova zaručnica, specijalac MacGruber zakleo je život borbi protiv kriminala. Ali kad sazna da ga njegova zemlja treba da pronađe nuklearnu bojeve glave koje mu je ukrao zakleti neprijatelj Dieter Von Cunth, MacGruber smatra da je on jedini specijalac za ovaj posao.

Jasmine French (2013.)

"Blue Jasmine" u originalu mnogi svrstavaju u sam vrh filmova koje je režirao Woody Allan. Nakon što joj se brak (a time i čitav život) s imućnim biznismenom Halom počne raspadati, njujorška bogatašica i pripadnica visokog društva Jasmine seli u skroman stan njezine sestre u San Francisco. Rastrgnuta između sjećanja o privilegiranom prošlom životu i tamne svakodnevice koju želi ignorirati, Jasmine se nastoji oporaviti i izgraditi vlastitu karijeru. Hoće li, međutim, morati platiti posljedice svojeg narcizma i snobizma?

 

Leave a comment

više