Search

\"Wonder Wheel\" je kotač koji mi je vratio onog starog Woodyja

"Wonder Wheel" je kotač koji mi je vratio onog starog Woodyja

Posljednji filmski uradak trenutno igra u kinima


Image: screenshot

Iako mnogi tvrde kako uopće nije fora svoj kauč kontinuirano stavljati na platno, Woody Allen gotovo uvijek zna što radi. 1. prosinca, na njegov 83. rođendan premijerno je prikazan njegov novi film...

Istina je da me osvojio na prvi film koji sam pogledala, a to je ako me pamćenje još dobro služi bio "Hannah i njezine sestre", snimljen 1986. godine. Nekako sam se tada podjednako zaljubila u njega i Pedra Almódovara. Oboje opaljeni u glavu, svatko u svojem svijetu, mene su natjerali da svaku godinu željno iščekujem njihove filmove. 

Nakon gore navedenog filma o Hannah i njezinim sestrama, poželjela sam (i ostvarila si to) pogledati sve što je snimio te nisam propuštala niti jedan novi komad. Neke sam čak pogledala i nekoliko puta, i uvijek kad ne znam što bih gledala izaberem neki njegov film iz stare ere. Nisam tip koji pretjerano ima naviku ići u kino, pogotovo u multiplekse u kojima zrak reže miris plastičnog sira u koje se umaču nachosi, ali me "Wonder Wheel" neki dan bez problema izvukao iz kuće i natjerao da se s minimumom benzina i "glavom u torbi" odvezem do kina. 

"Wonder Wheel" je kotač koji mi je vratio onog starog Woodyja (фото 1)

Mjesto radnje Coney Island, vrijeme radnje meni omiljene 50-te, a radnju gazi lagana dramica satkana od svih mogućih problema ovog mušičavog scenarista i redatelja. Glavna junakinja je 40-godišnja konobarica Ginny (Kate Winslet), nekadašnja glumica koja i dan danas živi u nekim od svojih uloga, nezadovoljna svojim životom te suprugom (Joe Belushi) koji je sklon dignuti ruku na nju i njezinog maloljetnog sina. Bezizlazna životna situacija u kojoj često sjetno spominje svojeg bivšeg muža bubnjara i oca njezinog mališana postaje sočna avantura u trenutku kada se zaljubi u mladog i privlačnog čuvara plaže Mickeyja kojeg glumi Justin Timberlake. Ginny u njemu pronađe svoj spas, izlaz, ali se stvar dodatno komplicira kada se u njihovim životima pojavi Carolina (Juno Temple), kći njezinog sadašnjeg supruga. Iako otac tvrdi da ju je davno otpisao jer se udala za mafijaša, pruži joj utočište te ona ostaje živjeti pod njihovim krovom. Svojim bezbrižnim ponašanjem uskoro počne živcirati Ginny jer i ona baci oko na zavodljivog Mickeya. 

"Wonder Wheel" je kotač koji mi je vratio onog starog Woodyja (фото 2)

Carolina je strpljiva i naivno sladunjava, njezin otac Humpty mijenja raspoloženja i narav u samo nekoliko minuta, Ginny je na rubu ludila zbog emocionalnih zahtjeva njezinog muža, a Mickey je u problemu jer se ne može odlučiti za ljubav strastvene Ginny ili privlačnost mlade Caroline. Kroz sve likove se provlači Woody koji je ovu dobru i napetu dramu začinio s mnogobrojnim šaljivim situacijama. Snažan vrtlog ili bolje rečeno čudnovat kotač emocija ovaj film čini pomalo iscrpljujućim, ali s druge strane je vrlo graciozan i zabavan. Još jednom je uspio provući sve svoje životne kontroverze kroz likove, počevši od 40-godišnje Ginny koja se upušta u vezu sa studentom, odnosu oca i kćeri koji je više tretira kao djevojku nego kao kćer, pa sve do Mickeya koji više od polovice filma razmišlja o tome što je najbolje za njega i kako ostati ispravan. 

"Wonder Wheel" je kotač koji mi je vratio onog starog Woodyja (фото 3)

Osim briljantne glume svih likova, posebno me se dojmila fotografija na filmu koju je odradio Vittorio Storao zaslužan za neke od Oscarom nagrađivanih filmove kao što su "Apokalipsa danas, "Crveni" i "Posljednji kineski car". Iskoristio je strastvenu i slikovitu kulisu šarenog Coney Islanda u kojem je Woodyjev alter ego Alvy Singer (iz filma Annie Hall) proveo svoje djetinjstvo. Poveznica s tim likom u ovom filmu je sin nesretne Ginny, riđokosi dječak Richie koji je u velikoj mjeri uznemiren svojim životom u kući i svojom očito jadnom majkom. Richie je neobičan dječak koji jako malo priča, mrzi školu i obožava kino, a njegov odgovor na cijelu situaciju je tragikomičan i vrlo buntovan.

"Wonder Wheel" je kotač koji mi je vratio onog starog Woodyja (фото 4)

Legendarni neurotičar američkog filmskog stvaralaštva, čiji je život nepresušan izvor kontroverzi i kontrole, još uvijek je čini se sposoban izbaciti dobro složen film s kojim će povratiti interes publike. Pomno odabrani glumci su temelj svakog njegovog filma, ali  bez njegove glave ovaj čudnovati kotačić ne bi pokrenuo baš nitko.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

više