Search

Zašto je nova serija \"The Premise\" izazvala toliko komentara?

Zašto je nova serija "The Premise" izazvala toliko komentara?

Tekst: BURO.


Kako biste opisali suvremeno društvo? Sigurno bi vam trebalo neko vrijeme da saberete oprečne misli i pomirite suprotstavljene stavove, ili smo to samo mi? U jednu ruku bi se moglo reći da živimo neusporedivo bolje nego generacije prije nas. S druge strane, planet nam se doslovno raspada i stoga bi prethodna tvrdnja prije bila zatvaranje očiju pred istinom, nego objektivno sagledavanje stvari. Online je u velikoj mjeri zamijenio "opipljivu stvarnost" i taj svijet odavno nije naš "ružičasti par naočala" kroz koje gledamo svijet pola sata dnevno. Postao je prepun lažnog, nakaradnog, isforsiranog i jednog općeg kaosa koji vlada i na koji, usprkos svemu tome, svakog dana iznova pristajemo.

Serija “The Premise” je upravo sociološka studija o suvremenom društvu, opterećenog slavom i uspjehom. Svaka epizoda je priča za sebe - osveta, seks, pop-kultura… A tko su glumci? Randal Gonzalez, Taylor Shurte, Daniel Dae Kim, Kaitlyn Dever, Meagan Noel, Scott Green i drugi. Ako, dakle, moderno društvo zamislimo kao piramidu, na njenom vrhu bi definitivno stajao kapitalizam, ispod mediji i društvene mreže, a na samom dnu socijalna pravda. Zapravo, svaka epizoda konkretizira sve od spomenutih fenomena. Dakle, nećemo gledati opća mjesta, već vrlo realno prikazane probleme koji se tiču opsesije poznatima, online zlostavljanja i nasilja i drugih sličnih problema s kojima se gotovo svi danas suočavamo. Uostalom, najbolje je da pogledate trailer.

Čak i samo na osnovu trailera, čini se da na kraju svake epizode nedostaje zaključak i ono što je “pisac zapravo htio reći”. Neke ideje su imale sjajan uvod, ali kao da se u zapletu skrenulo u pogrešnom smjeru što je, samim tim, rezultiralo nedorečenim krajem. B. J. Novak je do sada stvarao i sudjelovao u isključivo genijalnim stvarima - autor je nekolicine bestsellera, a najpoznatiji je po ulogama u Tarantinovim “Nemilosrdnim gadovima” i kultnom sit comu “U uredu”, za koji je i pisao scenarij i radio kao producent. On smatra da je seriji potrebno vrijeme da sazrije, odnosno da se s neke buduće točke sagleda njena realna važnost. Pogledajte i ocijenite sami.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više