Search

Zašto se sve više redatelja odlučuje film snimati s iPhoneom?

Zašto se sve više redatelja odlučuje film snimati s iPhoneom?

Budućnost filmske industrije


Image: buro247.kz

"Iako su mnogi filmaši skeptični prema tom načinu snimanja filmova iPhoneom, zaboravljaju da je u pitanju 4K" pojasnio je svoju motivaciju cijenjeni redatelj Steven Soderbergh, koji je u sklopu nedavno održanog Berlinskog filmskog festivala prikazao svoj film "Unsane", snimljen upravo tom tehnikom... Iako nije dobio nagradu za najbolju fotografiju, priznanja su stigla u obliku pohvala kritičara!

Na nedavno održanom Berlinskom filmskom festivalu, redatelj i producent Steven Soderbergh prikazao je premijerno svoj najnoviji film imena "Unsane". Dugometražni je to horor triler koji je u cijelosti snimljen iPhoneom, zbog čega je i privukao veliku pažnju, kako filmaša tako i publike. Iako za fotografiju nije dobio nagradu, ono što je stiglo u obliku svojevrsnog priznanja jest pohvala od kritike koju je film oduševio. Naravno da Soderbergh nije prvi filmaš koji se upustio i odlučio na takav potez. Godine 2015. na Sundance Film Festivalu redatelj Sean Baker prikazao je "Tangerine", danas hvaljeni film koji je zbog mini budžeta mogao jedino biti snimljen iPhoneom ili se nikada bi dogodio. 

Jer, ako možda ne znate, snimateljska oprema po danu jako puno košta, a kada se u to uključe i stručne osobe za njihovo upravljanje, iznosi mogu biti vrtoglavi. No, činjenica je da se Soderbergh u svom posljednjem projektu samoinicijativno odlučio na takav potez, problem nisu bile doduše financije, u pitanju je bio samo veliki izazov te je tim povodom rekao kako namjerava nastaviti s tom tehnikom snimanja i u svom daljnjem radu. "Kao prvo, svi oni koji će imati prilike pogledati film neće moći skužiti da je on snimljen iPhoneom. Mnogi iz struke prema tome imaju velike predrasude, ali ja s tim nemam problema. Meni je takav način snimanja kao umjetniku dao ogromnu slobodu. Iako su mnogi filmaši skeptični prema tom načinu snimanja filmova, zaboravljaju da je u pitanju 4K" poručio je redatelj povodom premijere svog filma. 

Zašto se sve više redatelja odlučuje film snimati s iPhoneom? (фото 1)

Naime, ovom trendu za sada se priklanjaju uglavnom oni koji su, kako smo već napisali, ograničeni budžetom, a ne žele odustati od svog filmskog projekta i ideje. S druge strane, tako su neka standardna produkcijska ograničenja eliminirana, i to je dobro, tako da im u tim slučajevima za početak nije više potrebna ogromna filmska ekipa, kao ni oprema, kranovi i sve ono što povećava iznos produkcijskih troškova… S treće strane, sve nekako upućuje na to kako će klasični način snimanja dugometražnih, ali i kratkih filmova u budućnosti, zahvaljujući tehnologiji, biti pojednostavljen što automatski znači da će cijeli proces postati i masovno dostupniji svima. 

Iranski redatelj Jafar Panahi je recimo za svoj takav film imao budžet od tek 15.000 dolara, dok je spomenuti film "Tangerine" primjerice, snimljen u okvirima od 100.000 dolara, što je zapravo smiješan iznos kada su u pitanju holivudski produkcijski standardi. Redatelji tim povodom složno poručuju kako vam je zapravo potreban samo iPhone, neka dobra aplikacija ili program za montažu, nešto što pomaže pri stabilizaciji slike kod snimanja s obzirom na to da se treba uzeti u obzir da je ipak u pitanju telefon, anamorfne i slične leće za posebnu estetiku fotografije kako bi se ostvario recimo onaj cinematic izgled... Kako biste dobili bolji dojam kako zapravo izgledaju filmovi snimljeni upravo u tim uvjetima i na taj način, i koliko su pritom sjajni, donosimo u nastavku četiri filmska projekta koja možete pgledati, a koja su snimljena isključivo iPhoneom… 


"Three Minutes"
Redatelj - Peter Chan


"Détour"
Redatelj - Michel Gondry


"Night Fishing"
Redatelji - Park Chan-wook, Park Chan-kyong


"Snow Steam Iron"
Redatelj - Zack Snyder

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više