Traži

Ženske regionalne snage ZagrebDoxa

Ženske regionalne snage ZagrebDoxa

Hrvatske autorice u regionalnoj konkurenciji


Fotografija: promo

Brojimo sitno do početka još jednog izdanja ZagrebDoxa, a to znači cijeli tjedan odličnih dokumentarnih filmova...

U nedjelju, 22. veljače počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma u kinima Cineplexx u centru Kaptol. Nakon što smo vam otkrili naslove koje svakako morate vidjeti, skrećemo vam pažnju na ženski rukopis. Ovo su tri filma iz regionalne konkurencije s potpisom domaćih redateljica. 

"Lijepo mi je s tobom, znaš"
Eva Kraljević
Hrvatska, 2015, 45'

Eva i Mia su sestre. Eva deset godina kamerom bilježi njihova druženja kako bi pokušala razumjeti sve ono što je muči. To nije uvijek lako jer Mia nije cool – preotvorena je, priča o svemu pred svima, ima Downov sindrom, nekad se ružno obuče. Evu smeta što joj malograđanski ukus postavlja granice sestrinske ljubavi, i to pokušava pobijediti. U tom pokušaju nastaje portret dviju sestara ispunjen sramom i ljubavlju. Eva Kraljević zapažena je snimateljica, a "Lijepo mi je s tobom, znaš" njezin je redateljski prvijenac.

"Besplatno"
Vlatka Vorkapić
Hrvatska, 2015, 43'

Žena oboljela od karcinoma, studenti, beskućnici koji pohađaju besplatnu kompjutersku radionicu, volonteri… to su protagonisti dokumentarnog filma "Besplatno". Filmom se postavljaju pitanja o tome koliko su ljudi spremni darovati svoje vrijeme i trud, odnosno koliko smo svi mi spremni ulagati u zajedničko dobro. Stav prema besplatnom govori mnogo o nama samima, ali i društvu u kojem živimo. Koliko je besplatno zapravo besplatno, a koliko lažno besplatno u strategijama pridobivanja kupaca? Vlatka Vorkapić redateljica je brojnih hvaljenih dokumentaraca, od kojih su mnogi prikazani u retrospektivi na ZagrebDoxu 2013. godine, i hit komedije "Sonja i bik".

"Posljednjih 100"
Morana Komljenović
Hrvatska, 2014, 36'

"Posljednjih 100" prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti kultnog riječkog kluba Palach. Klub je zatvorio vrata u svibnju 2013. godine nakon 45 godina djelovanja. Redateljica Morana Komljenović stvara svojevrsni memento jednog razdoblja riječke klupske scene. Ne pitajući se za prošlost kluba, film prati emotivne procese kroz koje prolaze njegovi zaposlenici i voditelji odbrojavajući sate do kraja - ili novog početka? Morana Komljenović producentica je i redateljica čiji je debitantski dokumentarac "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" osvojio posebno priznanje žirija na ZagrebDoxu 2012. godine. "Posljednjih 100" prikazan je na Liburnia Film Festivalu.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više