Search

Znate li koji je hrvatski film najgledaniji u 2016.?

Pogledalo ga je čak 65.685 gledatelja


Image: PR

Najgledaniji hrvatski film godine u domaćoj distribuciji, prema HAVC-u, je "ZG80" redatelja Igora Šeregija, a u stopu ga slijedi "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića...

Tijekom 2016. u domaćoj kinodistribuciji bila su 22 naslova, od kojih je 20 sufinancirano kroz javne pozive HAVC-a, a sedam je manjinskih koprodukcija. Završeno je i javno prikazano 14 dugometražnih dokumentarnih te stotinjak kratkometražnih (animirani, dokumentarni, eksperimentalni i igrani) filmova.

U raznim oblicima distribucije bilo je 16 dugometražnih igranih (od kojih je sedam manjinskih koprodukcija) i šest dokumentarnih filmova, koji su prodali blizu 134.000 ulaznica. Neki od filmova i dalje se prikazuju u kinima diljem zemlje ("Sve najbolje" Snježane Tribuson i "Goran" Nevija Marasovića). Najgledaniji hrvatskih film godine u domaćoj distribuciji je "ZG80" u režiji Igora Šeregija i produkciji Kinoteke sa 65.685 gledatelja. Drugi je najgledaniji naslov "Ustav Republike Hrvatske" u režiji Rajka Grlića i produkciji Interfilma, koji je pogledalo 32.021 gledatelja, a na trećem je mjestu dugometražni dokumentarni film "Gazda" u režiji Darija Juričana i produkciji HRCIN-a s njih približno 12.000 (film se i dalje prikazuje na velikim platnima diljem zemlje).

Uspješnu distribuciju u Italiji tijekom 2016. ostvario je i višestruko nagrađivani "Zvizdan" u režiji Dalibora Matanića. Distribucija je započela projekcijom u Rimu gdje je publiku pozdravila Tihana Lazović koja je odigrala glavnu ulogu u filmu, a film je do 31. kolovoza pogledalo oko 52.000 gledatelja. Inače, "Zvizdan" je nakon prošlogodišnje premijere u Cannesu prikazan na gotovo stotinu međunarodnih filmskih festivala i nagrađen s ukupno trideset nagrada. O ostalim uspjesima hrvatske kinematografije detaljno možete pročitati ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više