Search

\"Zvizdan\" u utrci za 'europskog Oscara'

"Zvizdan" u utrci za 'europskog Oscara'

Među najboljim filmskim ostvarenjima u Europi

Image: Facebook Zvizdan

Matanićev film Europska filmska akademija uvrstila je na listu najboljih europskih filmskih ostvarenja 2015. koji se natječu za 28. Europske filmske nagrade - 'europski Oscar'

Europska filmska akademija objavila je danas u Berlinu selekcijsku listu od pedeset i dva najbolja ovogodišnja europska ostvarenja, među kojima i nagrađivani igrani film Dalibora Matanića, 'Zvizdan'. Spomenuti filmovi natječu se dalje za nominacije za 28. Europske filmske nagrade, popularno nazvane 'europski Oscar'. 

Lista uključuje filmove iz 36 europskih zemalja, što ilustrira raznolikost europske kinematografije, stoji između ostalog u priopćenju Europske filmske akademije. U sveukupno 21 kategoriji, među kojima i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije. Tako će narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovati za nominacije u spomenutih pet kategorija. Svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri.

"Zvizdan" u utrci za 'europskog Oscara' (фото 1)
Nominacije za 28. Europske filmske nagrade bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, dok će se svečana dodjela nagrada održati 12. prosinca u Berlinu. Kompletnu listi filmova pogledajte ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više