Search

7 muza velikih glazbenika

7 muza velikih glazbenika

Tko je utjecao na glazbu Leonarda Cohena, Boba Dylana ili Johna Lennona?

Image: Buro247.ua

Donosimo vam 7 utjecajnih žena koje su nadahnule glazbenike na neke od svojih najpopularnijih pjesama

Kao i u svim kulturno-umjetničkim pravcima, u glazbenom svijetu muze nisu nepoznat pojam. Štoviše, mnoge žene su nadahnule neke od najvećih glazbenih ostvarenja današnjice i utjecale na glazbenike da pišu više i bolje. Iako su to najčešće bile nesretne ili neostvarene ljubavi, ipak su iza sebe ostavile trag u cjelokupnoj glazbenoj povijesti.

Janis Joplin + Leonard Cohen

Leonard Cohen je bio smješten u sobi 424 hotela Chelsea, a Janis Joplin na broju 411. Susreli su se jedne večeri u liftu, Janis Joplin je bila u potrazi za Krisom Kristoffersonom povjerovala Cohenu da je on čovjek kojeg traži. Sve što se dalje dogodilo, detaljno je opisano u pjesmi "Chelsea Hotel №2", a Cohen je kasnije priznao da mu je vrlo žao što je otkrio o kojoj točno ženi se pjesmi radi.

Erykah Badu + André 3000

Pjesma "Ms. Jackson" koja se svojevremeno dugo vremena vrtjela na svim radiopostajama svijeta, zapravo je posvećena majci Erykah Badu s kojom je André 3000, polovica dueta OutKast, bio u vezi 1997. godine. Tada im se rodio i sin Seven Sirius Benjamin, ali veza se ubrzo raspala. Pjesma je isprika svim ženama čije kćeri su bile u vezi s nesavršenim muškarcima i očevima. Andre je priznao kako nikada ne bi osobno uručio ispriku, ali mu se zato činilo odlično to i otpjevati.

Edie Sedgwick + Bob Dylan

Postavlja se pitanje tko o Edie Sedgwick nije pjevao. "Femme Fatale" The Velvet Underground je cijela posvećena njoj, Andy Warhol ju je obožavao, a ikona 60-ih je bila muza i Bobu Dylanu. Upoznali su se u hotelu Chelsea gdje je Dylan odsjeo sa ženom i kćerkom, ali ipak je upoznajući noćni život New Yorka naišao i na Edie. Ona je postala njegova muza čiji je lik iskoristio za album "Blonde on Blonde", od pjesme "Leopard-Skin Pill-Box Hat" do "Like a Rolling Stone" i "Just Like a Woman", no to javno nikad nije želio priznati.

Pattie Boyd + Eric Clapton + George Harrison

Pattie Boyd je model koji je uspio nadahnuti čak dva poznata rockera 60-ih godina - Erica Claptona i Georgea Harrisona. Pattie je upoznala Harrisona snimajući film "A Hard Day's Night" i u toku 11-godišnjeg braka inspirirala pjesme "I Need You" i "Something". Eric Clapton, tada Harrisonov najbolji prijatelj, upoznao je Pattie tokom jedne večeri i navodno se instant zaljubio. Nakon raspada braka Pattie i Harrisona, ona se udala za Claptona i utjecala na njegovo stvaranje popularnih pjesama "Layla" i "Wonderful Tonight".

Marianne Faithfull + Mick Jagger

Četverogodišnja veza Marianne Faithfull s frontmenom Rolling Stonesa zacementirala je njen status kao prave rock 'n' roll muze. Kao dio društvene scene tadašnjeg Londona i uz veze koje je pronašla unutar benda, uspjela se probiti i kao pjevačica. Mick Jagger i Keith Richards su za nju napisali pjesmu "As Tears Go By" s kojom se kasnije proslavila, ali joj je prvo status velike pjevačice poljuljalo pretjerano konzumiranje droga i raspad veze s Jaggerom. Oni su se kao par konačno razdvojili 1970., a Marianne je inspirirala dvije pjesme Rolling Stonesa: "Wild Horses" i "You Can't Always Get What You Want".

Lucy O'Donnell + John Lennon

Yoko Ono nije bila jedina inspiracija za Johna Lennona. Zahvaljujući sinu Julianu, postojala je i Lucy O'Donnell. Kada je Julian imao 4 godine iz vrtića je stigao s nacrtanom slikom Lucy na nebu s dijamantima, a samo godinu dana kasnije na albumu "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" se pojavila pjesma "Lucy in the Sky with Diamonds". Iako su kružile glasine da je tema pjesme LSD, ispostavilo se kako se radi o stvarnoj osobi.

Candy Darling + Lou Reed + Ray Davis (Kinks)

Poznati transvestit Candy Darling koji je svojevremeno bio muza Andyju Warholu, navodno je inspirirao pjesmu "Lola" benda Kinks. Iako to nije potvrđeno službeno, frontmen grupe Ray Davis u jednom je trenutku bio u više nego prijateljskoj vezi s Candy. Candy je ovjekovječena i u pjesmi "Candy Says" The Velvet Undergrounda.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više