Search

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvijezde nove generacije glazbenika

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvijezde nove generacije glazbenika

Tekst: BURO.


Od prošle godine do ove svjedočili smo tome kako to izgleda kada sve stane. Industrije su promijenile svoje načine poslovanja i djelovanja, kina su nam u jednom trenutku postala nezamisliva egzotika, koncerti, svirke, festivali nažalost još uvijek jesu, galerije tu i tamo stidljivo rade. Ipak, usprkos svom tom kaosu koji se događao i pogađao nas sve, na svim poljima se još uvijek stvaralo, prilagođavalo, mijenjalo, kreirao se sadržaj bez kojeg teško da bismo mogli izgurati sve dane iza nas. Upravo u tom kaosu, a možda je bolje reći i iz njega, rodila se čitava jedna nova generacija umjetnika. Nova Spotify playlista Our Generation ima cilj proslaviti ih. Njihovu kreativnost, otvorenost, ideje, hrabrost i nepokolebljivost da nastave stvarati usprkos ludilu koje nas okružuje.

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvijezde nove generacije glazbenika (фото 1)

 

Tim povodom, Spotify je krajem prošle godine angažirao dvadesetdvogodišnju ilustratoricu Elizu Williams da napravi vizualni identitet za playlistu koja bi funkcionirala kao melting pot različitih suvremenih glazbenih tendencija. Eliza je upravo zato i napravila radove u kojima se događa eksplozija boja i kreativnosti i u kojima se oslikava nadrealni svijet u kojem su krave roze, kuće naopačke, a fotelje imaju oči. Svijet u kojem je sve moguće, koji je raznobojan, do detalja elaboriran i koji oslikava jedan utopijski svemir. Kao takav, idealno odgovara novoj Spotify playlisti jer ona upravo to i je. Paralelni univerzum u kojem se usprkos svemu nastavilo stvarati, možda čak i intenzivnije, i kreativnije nego ikada prije. Svaki od svjetova "Our Generation" playliste i ilustracija, inspiriran je nekim drugim žanrom koja se nalazi na listi, od bedroom popa do alternativnog rapa, kako sama Eliza kaže "željela sam prikazati različite zvukove najbolje što mogu i svojim radovima prenijeti onoga tko promatra sliku ili sluša muziku, negdje drugdje. Moji radovi su i inače inspirirani muzikom i emocijama koje budi u meni i drugima. Volim stvarati radove koji pucaju od boje i života, stvarati mjesta u kojima se možemo povezati i u koja možemo pobjeći."

S obzirom na to da je čitava playlista zajedno s vizualima, idealan sweet escape, izdvajamo pet autorica koje su nas oduševile i posebno privukle našu pažnju. Za bježanje od svakodnevice predlažemo da prvo krenete putem cijele “Our Generation” playliste, a zatim u dalje i detaljnije otkrivanje imena.

 

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvijezde nove generacije glazbenika (фото 2)

 

Girl in Red

Norveška kantautorica Marie Ulven sve je što zamišljamo kad pomislimo na glazbenicu generacije Z. Girl in Red njezin je glazbeni projekt (naravno, postoji nekoliko desetaka drugih projekata), svira uglavnom indie pop iako kaže da je njena muzika "bez žanra" i otvorena je za svaku vrstu glazbe i suradnje. Ima samo 22 godine i već je neko vrijeme izuzetno popularna na norveškoj sceni, a malo po malo širi se i izvan norveških granica. Ono što ju je istaknulo kao glas nove generacije je to što je bedroom pop koji   stvara 100% njen, od pisanja tekstova do aranžmana, a uz to pjesme se bave queer romansama i mentalnim zdravljem, što ju čini vrhunskim glasnogovornikom svoje generacije.

Lava La Rue

Djevojka koja je provela život između ulice, udomiteljskih obitelji, i ekipe koju je sama stvorila kao sigurno mjesto koje nikada nije imala. Kao što i sama kaže “tražim grupu, supkulturu u kojoj mogu slobodno postojati i stvarati kao queer žena i DIY kreativac, u okviru britanskog hip hopa. Nisam mogla pronaći takvu zajednicu, pa sam je stvorila”. Ta zajednica danas ima ime, NINE8 kolektiv, a Lava radi na dokumentarcu o njemu. Pored muzike, koja je specifičan spoj rapa i neo-soula, bavi se i umjetnošću, a radila je i dokumentarac za Tate Modern.

 

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvijezde nove generacije glazbenika (фото 3)

 

Deb Never

Uz ime Deb Never često ide opis da je “effortlessly cool” iliti, u prijevodu, jedna od onih djevojaka koje stvarno imaju ono “nešto” što ih čini kul bez previše truda. Što god da odjene je kul, što god da napravi je kul, što god napiše, opet kul. Ako pustite samo jednu njenu pjesmu razumjet ćete o čemu pričamo. Sanjivost, nježnost i mnogo iskrenosti. Toliko da za njenu muziku često kažu da je to njen žanr. Iskrenost.

Smoothboi Ezra

Hiperproduktivna osamnaestogodišnjakinja za koju se čini da ne izlazi iz sobe, već neumorno radi i stvara sve bolje i bolje stvari. Bedroom pop u najljepšem smislu te riječi. Piše nježne i efektne glazbene brojeve koji nas podsjećaju kako izgleda biti tinejdžer, ali i da ništa lakše nije postalo ni u međuvremenu. Samo da je caka u tome, da je kao što Ezra kaže “sasvim OK ako ne razumijemo tko smo”.

ENNY

Enitan Adepitan, poznata po stage imenu Enny, je britanska reperica, pjevačica, i kantautorica. Njen možda najpoznatiji singl je "Peng Black Girls" koji je stekao ogromnu popularnost zbog remixa s Jorjom Smith, a teme kojima se u svojoj glazbi bavi su pitanje nasljeđa, identiteta, rasizma u društvu, i položaja onih koji nisu privilegirani. Sjajan glas i britki, sjajni tekstovi.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više