Search

Ako volite Rosaliju, voljet ćete i ove arapske glazbenice

Ako volite Rosaliju, voljet ćete i ove arapske glazbenice

Tekst: BURO.


Povijesno gledano, žene su u arapskom svijetu uvijek imale važnu ulogu u muzici. S obzirom na patrijarhalni sustav i činjenicu da im nisu dostupne baš sve zone javnog društvenog života, od davnih dana su koristile muziku kao način izražavanja. U Maroku su čak i predvodile grupe muških glazbenika i performera i nerijetko pjevale pjesme koje su imale snažne anti-kolonizatorske i političke poruke.

Danas, na tragu toga, suvremene autorice oživljavaju ove tendencije. Mješavina afričkog zvuka, andaluzijskih i židovskih utjecaja čini marokansku muziku jednom od najzanimljivijih danas, dok je muzika s Bliskog istoka sve progresivnija u aranžmanima ali i tekstovima. Ukratko, arapska muzička scena doživljava ozbiljnu renesansu, a nosioci te promjene, svježeg zvuka i smjelih kombinacija su žene. Nova generacija autorica koje svjesne snage svog nasljeđa i raznovrsnosti kulture, donose novu poruku tolerancije, ljubavi, diverziteta i zajedništva, i uspijevaju svoju tradiciju i kulturu integrirati u suvremene muzičke tokove.

Zato, ako vam je vaša standardna play lista dosadila, donosimo vam četiri imena koja morate čuti.

Abir

Ako volite Rosaliju, voljet ćete i ove arapske glazbenice (фото 1)

 

Abir ne negira niti ignorira činjenicu da biti žena, a posebno biti žena u arapskom svetu uopće nije jednostavno. I o tome glasno i priča. Tema broj jedan njenih pjesama je “biti Arapkinja” i kako sama kaže izuzetno je važno podijeliti osobna, jedinstvena iskustva, a to pokušava napraviti kroz svoje pjesme. “Imamo drugačija iskustva, perspektive… razvijamo se. Želimo biti predstavljene, promijeniti sliku i predrasude o nama”. Inspiriraju je druge uspješne i hrabre žene i u svojim pjesmama pokreće pitanje predrasuda i društvene nepravde. “Još uvijek je teško biti žena u arapskoj, marokanskoj, afričkoj muzičkoj industriji zato što je ženska pozicija u ovim društvima još uvijek fragilna, još uvijek se razvija.” Ipak, Abir vjeruje da se kroz muziku to može promijeniti, i da žene tako mogu dobiti mesto koje zaslužuju i ojačati svoju poziciju. “Revolucija je moguća kroz muziku”.

Abir je svoje pjevačke početke imala još prije nego što je krenula u školu, kada je pjevala, ili barem pokušavala pjevati i imitirati jazz pjevače i pjevačice. S vremenom je od šale i igre muzika stvarno postala njena šalica čaja, a njen glas sve izmjenjeniji novi tehnikama pjevanja koji podrazumijevaju tradicionalno pjevanje u suvremenom aranžmanu, što je njenu muziku učinilo potpuno jedinstvenom. Danas, piše sve svoje pjesme i to je jedna od značajki njenog stvaralaštva. “Nauči kako pisati svoju muziku- moć je u olovci.”

 

Ilham

Ako volite Rosaliju, voljet ćete i ove arapske glazbenice (фото 2)

 

Ilham je autorica marokanskog porijekla koja je odrasla u New Yorku, i u njenoj muzici je jednako primjetan njujorški R&B vibe i tradicionalna marokanska muzika. Svoju muziku stvara tako što “osjećaje pretvori u pjesmu” i iako zvuči previše old school romantičarski, u njoj zaista ima tog pravog R&B zvuka budući da je, kako kaže, odrasla na muzici TLC, Ashanti, Aaliyah. Iako živi u SAD, arapska kultura je sastavni dio njene svakodnevice i, kako kaže, “urezana je u mene” što rezultira sasvim jedinstvenim pristupom pop muzici kakvu poznajemo.

 

A-WA

Ako volite Rosaliju, voljet ćete i ove arapske glazbenice (фото 3)

 

A-WA trio je legendaran trojac arapske scene. Rođene u obitelji židovskih Arapa u Jemenu, ali preseljene u Izrael, tri sestre Tair, Liron, i Tagel Haim se bave muzikom praktično od malih nogu. Ili je barem vole od malih nogu, i kako same kažu odrasle su na pločama bendova kao što su Deep Purple i Pink Floyd, i psihodeličnoj muzici 60-ih i 70-ih čiji se utjecaj može čuti u njihovoj muzici. Nakon što je “Habib Galbi” postala svjetski hit, one su postale ikonična pojava na izraelskoj underground sceni i veoma prepoznatljive budući da stvaraju jemensku muziku, na arapsko-jemenskom dijalektu, u kombinaciji s elektronikom i hip hopom, čime su unijele svježinu u tradicionalni zvuk. Kako i same kažu, imaju mnogo identiteta budući da su žene, Jemenke, Izraelke, glazbenice, a sve to se predivno spaja i vidi u njihovim pjesmama i ozbiljno moćnim tekstovima.

 

Manal Benchlikha

Ako volite Rosaliju, voljet ćete i ove arapske glazbenice (фото 4)

 

Poznatija samo kao Manal, jedna je od najpopularnijih autorica u Maroku. Pop pjevačica i reperica koja je unijela revoluciju u marokansku muziku kombinirajući urbani i suvremeni zvuk, s upečatljivim tradicionalnim vizualima, ali i muzičkim elementima. Od underground početaka sada je dosegla ozbiljne mainstream visine ali se u svojim glazbenim brojevima još uvijek bavi položajem žena i predrasudama. Koristi svoj snažan i dalekosežan glas da pomogne ženama da se te pozicije i uloge promijene.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više