Search

Album tjedna: Senidah, \"Bez tebe\"

Album tjedna: Senidah, "Bez tebe"

Dugoočekivani prvijenac

Tekst: E.G.


Image: PR

Senidu nije lako decidirano svrstati u neki žanr. Jedni će reći da je reperica, drugi da je njena glazba zapravo r&b, dok će treći reći kako ona spada u one rijetke primjerke koji izmišljaju vlastite svjetove i pravila, pa tako i žanrove. Bilo kako bilo, na njenu se glazbu ne ostaje ravnodušnim; ili će vam se jako svidjeti i već vas prvim stihom natjerati da preslušate sve što je ikad snimila, ili će vas u tom istom prvom stihu natjerati da smjesta ugasite pjesmu i zapitate se ima li kraja ekspanziji narodnjačkog melosa. Mi, pak, spadamo u prvu kategoriju i njen rad pomno pratimo od nedavnih početaka samostalne karijere. Točan razlog ni sami ne bismo znali reći, ali čini nam se da su razmišljanja mnogih sažeta u jednom duhovitom YouTube komentaru koji kaže: "Mnogo čudno sve. Tekst mi je čudan, glas mi je čudan, riba mi je čudna. U isto vreme mi se i sviđa i ne sviđa, ali vozi me." Senidah, dakle, očito "vozi" i nas pa smo tako s velikim veseljem dočekali vijest o tome da je njen album prvijenac konačno ugledao svjetlo dana.

"Bez tebe" donosi 10 pjesama, od čega ih nekoliko, poput "Slađane", "Bez tebe" i "Nisi bio tu", već imaju status mega hitova s milijunskim pregledima na YouTubeu. Prije nekoliko je dana objavila i novi singl, za pjesmu "Crna ruža" uz pripadajući videospot, a sudeći prema komentarima koje zasad možemo pročitati, Senidah se ne mora brinuti za svoj status na glazbenoj sceni. Mnogi se slažu kako je njena pojava potpuno jedinstvena, kako njene iz njenih pjesama vrište emocije iako tekst nije uvijek razumljiv te kako je pred njom karijera razmjera koji nadilaze okvire regije, čemu u prilog ide i činjenica da je prije desetak dana objavila i svoju prvu pjesmu na engleskom jeziku, "Ride".

Podsjećamo, pravim imenom Senida Hajdarpašić, Senidah je rođena 1985. godine u Ljubljani, gdje i danas živi. Prvi singl "Pustinjom" izdala je prije osam godina, a od 2012. postaje članica grupe Muff, koja je objavila cijeli niz hit pjesama, poput "Naj sije v očeh". U novu etapu samostalne karijere kreće pjesmom "Slađana", koju izvodi na srpskom jeziku i koju izdaje pod okriljem beogradske kuće "Bassivity Digital". S obzirom na već spomenute milijune pregleda, potpuno je jasno da je Senidah donijela ispravnu odluku, i da je potpuno zrela kao umjetnica. Isto tako, jasno je i da je bila "prevelika" za ograničavanje na gabarite benda. Jednostavno, u svom je javnom nastupu jednako beskompromisna kao i u svojoj glazbi. Čvrstog je stava i priznaje kako ponekad ljudima može djelovati bahato, ali ne zamara se time što o njoj misle nepoznati ljudi. Naposljetku, svakom svojom novom pjesmom iznova dokazuje ono što joj je trenutno najbitnije - da na pozornici itekako ima što tražiti. Štoviše, nekako smo uvjereni da njena najbolja izdanja tek dolaze.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više