Search

#AmyForever: Danas se s posebnom sjetom prisjećamo hitova omiljene britanske pjevačice

#AmyForever: Danas se s posebnom sjetom prisjećamo hitova omiljene britanske pjevačice

Povodom 8. godišnjice smrti

Tekst: E.G.

Image: PR

Amy Winehouse uspjela je ostvariti ono o čemu većina umjetnika sanja. Već za života je stekla gotovo kultni status, obožavatelji diljem svijeta su se pronalazili u njenim stihovima, a svaka se njena nova pjesma s nestrpljenjem očekivala. Da je riječ o izvanrednom talentu, bilo je jasno već nakon izdanja njenog prvog studijskog albuma "Frank". Svojim je izričajem, u punom smislu te riječi, pridonijela glazbenoj sceni i postavila standarde kvalitete na novu razinu. U svojim je pjesmama kombinirala elemente popa, soula, jazza i r'nb'-a, i to na način da se stjecao dojam slušanja neke od legendi tih žanrova. Ipak, niti u jednom trenutku se nije moglo posumnjati u njenu autentičnost i jedinstvenost vokala, načina pjevanja, ali i originalnih napisanih stihova.

#AmyForever: Danas se s posebnom sjetom prisjećamo hitova omiljene britanske pjevačice (фото 1)

Dok su pjevači kroz desetljeća skladali šifrirane ode raznim opijatima i romantizirali rastrojena stanja svijesti, Amy Winehouse odlazi u sam meritum stvari i piše legendarne stihove poput "They tried to make me go to rehab/ I said no no". I to je ono što smo voljeli kod Amy. Kad je bila loše, znali smo da je loše i cijela svita PR-ovaca nas nije trebala uvjeravati u suprotno. Isto tako, kad bi bila dobro, znali bismo to prema tonu i stihovima određene pjesme, ali i po načinu na koji je nastupala. Često se zaboravlja, no osim što je bila izvrsna pjevačica, bila je i kantautorica, koja je većinu svojih pjesama napisala sama, što je publika znala osjetiti i cijeniti. Unatoč uspjeha prvog albuma, koji je instantno dobio etiketu "kvalitetnog", svjetski uspjeh uslijedio je tek nakon njenog drugog studijskog albuma "Back To Black".

#AmyForever: Danas se s posebnom sjetom prisjećamo hitova omiljene britanske pjevačice (фото 2)

Iako je i danas teško prežaliti njen prerani odlazak i sve pjesme koje je tek mogla otpjevati, ostaje velika zadovoljština koja se može pronaći upravo među stihovima i notama ovog fantastičnog albuma. "Rehab", "Love Is a Losing Game",  "Tears dry on their own", samo su neke od uspješnica, a posebno veseli da je, uz aktivno bazu obožavatelje, dolaze i neke nove generacije koje njenu glazbu tek otkrivaju. Povodom 8. godišnjice njene smrti, prisjećamo se njenih maestralnih izvedbi i pjesama koje su kroz malo riječi vrlo često izricali baš sve što su trebali.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više