Search

Björk i Microsoftov AI stvaraju beskonačnu melodiju koja se samostalno mijenja

Björk i Microsoftov AI stvaraju beskonačnu melodiju koja se samostalno mijenja

Ugođaj u hotelu ovisi o vremenskim prilikama

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Ako posjetite njujorški hotel Sister City, ući ćete u malo predvorje gdje svira najneobičnija glazba. Isprva se čini kako su to nasumični isječci, no radi se o podvigu jedne od najsvojeglavijih zvijezda današnjice. Björk je stvorila novi eksperimentalni ambijentalni glazbeni projekt pomoću umjetne inteligencije u suradnji s Microsoftom. Nazvala ga je "Korsafn", a poseban je po tome što će pisati glazbu na temelju vremenske prognoze.

Björk i Microsoftov AI stvaraju beskonačnu melodiju koja se samostalno mijenja (фото 1)

"Lobby Soundscapes" Microsoftov je projekt koji razvija AI-jevu sposobnost stvaranja glazbe od zvukova iz arhiva nekog glazbenika. Björk je u tu svrhu, osim zborskih zapisa koje prikuplja posljednjih 17 godina, snimila varijacije svojih starih uspješnica ne bi li popunila AI-jev zvukovni rječnik. Njene nove aranžmane izveo je i snimio je zbor Hamrahlid, jedna od najpoznatijih vokalnih skupina na Islandu.

Björk i Microsoftov AI stvaraju beskonačnu melodiju koja se samostalno mijenja (фото 2)

Microsoftov AI nastavit će tamo gdje Björkini aranžmani prestaju. Stvarat će beskonačan niz novih varijacija njezinog rada i to u skladu s promjenom vremena. Glazba će se dinamički prilagoditi izlascima i zalascima sunca i promjenama u pritisku koje mogu signalizirati kišu, vjetar ili snijeg, stvarajući ambijent za goste hotela. Informacije o promijeni vremena AI će zaprimati putem krovne kamere koja snima nebo i barometra.

Björk i Microsoftov AI stvaraju beskonačnu melodiju koja se samostalno mijenja (фото 3)

Björk je već druga glazbenica s kojom se Microsoft udružio u stvaranju ambijenta u predvorju Sister Cityju. Prošle je godine na "Lobby Soundscapesu" radila skladateljica Julianna Barwick. Microsoft tvrdi kako je od tada unaprijedio AI o kojem je riječ i kako je sada sposoban za praćenje ptica u letu, razlikovanje vrsta oblaka i prepoznavanje aviona. Iako se za sad koristi tek kao oblik razonode, znanstvenici tvrde kako je ovo još jedna od revolucionarnih stvari koje dolaze s umjetnom inteligencijom te da se ova tehnologija ubrzo može primijeniti i na praktičniji način.

Leave a comment

više