Search

Blic intervju: Luce

Blic intervju: Luce

Povodom prvog samostalnog koncerta u Tvornici kulture

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Facebook Luce

Simpatična, skromna i jako talentirana – Luce je mlada glazbenica o kojoj ćete još mnogo čuti. Definitivno dolazi novo doba za hrvatsku glazbu...

Krajem svibnja prošle godine Luce se javnosti predstavila s pjesmom "Možda mi" i jednostavno svojim glasom i izričajem ostavila javnost bez daha. Za svoj debitantski singl potpisuje glazbu, dok iza teksta stoji renomirana Ines Prajo poznatija po suradnji s Meritasicama, Massimom i Jelenom Radan, a za aranžman i produkciju zasluge su pripale Zvonimiru Dusperu – Dusu. Pjesma, koja je ujedno i početak njezine glazbene afirmacije, je u kratkom roku osvojila veliki broj slušatelja. Svoju talentiranost potvrdila je i s drugim singlom "Sama ostajem" koji se uspeo do petog mjesta top-liste MTV domaćica. Uslijedio je njezin nastup na Runjićevim večerima, gostovanja na koncertima Sare Renar i grupe Meritas, a kao šlag na kraju uzbudljive debitantske godine bio je poziv glazbene dive Josipe Lisac koja je Luci ustupila mjesto na pozornici u Velikom pogonu Tvornica kulture u sklopu večeri "Koncert za Karla".

 

Luce nas je prije ljeta počastila još jednom pjesmom "Nakon dana tog" kojeg partnerski potpisuje s Vinkom Ergotićem, gdje po prvi put surađuje i s mladim, talentiranim producentom i aranžerom Mark Mrakovčićem u čijem radnom opusu već bilježimo suradnje s Irenom Žilić i Lovely Quinces. Nova pjesma, koja nam ujedno donosi nikad snažnije emocije dosad koje je pokazala ova samozatajna kantautorica, istovremeno najavljuje i izlazak njenog debitantskog EP-a. Sve ovo bio je povod da čujemo koju riječ i od Luce osobno.

U petak nas u Tvornici kulture očekuje koncertna promocija tvog debitantskog EP-a "U bojama". Tvoj prvi solo koncert, pjesme koje autorski potpisuješ, ili u suradnji sa svojim suradnicima... Jesi li uzbuđena?
Tako je, u petak ću u Tvornici promovirati svoj prvi EP "U bojama" i ujedno imati prvi samostalni koncert. Osim pjesama sa spomenutog EP-a, izvodit ću i svoje nove, još neobjavljene pjesme, obraditi nekoliko covera i imati pokoje iznenađenje za sve koji se nađu u Tvornici. Večer će otvoriti Dina Rizvić, draga mi gošća i kolegica s kojom sam ( i Dunjom Ercegović odnosno Lovely Quinces) imala čast dijeliti pozornicu s Josipom Lisac na njezinom prošlogodišnjem koncertu u čast Karla Metikoša. Uzbuđena sam jako, trema je već pomalo prisutna, ali pokušavam je kanalizirati u pozitivnom smjeru :)

Kako bi nekome tko te još nije čuo opisala svoj glazbeni izričaj?
Kako kaže pjesma "Sama ostajem": "Red tuge, red sjete, red radosti" :)

Što te inspirira u stvaranju glazbe?
Najčešće su to neka sjetna, melankolična stanja i osvrti na prošla vremena, uspomene, lijepe trenutke, drage mi ljude, događaje... Nije uvijek jednostavno sve te misli i intimne trenutke i doživljaje prenijeti na papir i "ogoliti se" bez zadrške, ali istovremeno je to često vrlo oslobađajući osjećaj i užitak; kao i prenošenje tih istih pjesama kasnije publici, davanje i primanje energije koja kruži na koncertima, činjenica da su se neki poistovjetili i pronašli u pjesmama, činjenica da nisi sam u svemu tome.

Mnogo surađuješ s glazbenikom Vinkom Ergotićem, na svom vlastitom projektu, i u bendu Nelcotte.
Vinko je jedna od onih osoba koje ti dođu u život s razlogom i obilježe ga trajno. Osoba s kojom se povežeš na nekom višem nivou, nekad i bez puno riječi, dijeliš ideje i međusobno se inspirirate, tako da su i glazba i stvaranje postali vrlo brzo i spontano naš čest oblik komunikacije. Suradnja je krenula s mojim ulaskom u Nellcote, a ubrzo nakon smo krenuli i zajedno pisati i skladati pjesme za Luce. Tako da pored mojih autorskih, pjesme poput recimo "Sama ostajem" i "Nakon dana tog" tekst i glazbu potpisujemo zajedno.

Blic intervju: Luce (фото 1)

Mogu slobodno reći kako je došlo vrijeme neke nove indie glazbe s hrvatskim potpisom i ti si definitivno na tom popisu, a glazbeni festival Indirekt iz Umaga sjajna platforma za prezentaciju. Nedavno ste čak gostovali i u Beogradu. Što misliš o svemu tome?
Slažem se i jako sam sretna što se stvari mijenjaju jer stvarno ima izvrsnih, kvalitetnih bendova i kantautorica/kantautora u Hrvatskoj i regiji koji itekako zaslužuju da ih se čuje i treba postojati mjesto i (veća) publika za njih na sceni. U Srbiji smo u sklopu jesenskog izdanja festivala Indirekt promovirali kompilaciju izvođača iz regije pod nazivom "English as a second language" i dokazali da glazba ne poznaje geografske, političke, kulturološke razlike nego nas, štoviše, ujedinjuje i spaja. Nadam se da će biti još puno takvih i sličnih projekata i entuzijasta koji čine cijelu priču mogućom.

Kakvo je bilo iskustvo pjevati s Josipom Lisac svoju pjesmu "Možda mi" u sklopu večeri "Koncert za Karla"?
Zauvijek ću biti zahvalna divnoj Josipi na pruženoj prilici, predivnom iskustvu i ukazanom povjerenju na temelju dotad samo jednog objavljenog singla ("Možda mi"). Sam poziv je bila iznimna čast, a kad je još i počela pjevati sa mnom pjesmu prošlo mi je kroz glavu samo "bolje i ljepše od ovoga jednostavno ne može, pamti ovaj osjećaj".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više