Search

Buč Kesidi: Senzacija srpske alternativne scene dolazi u Zagreb

Buč Kesidi: Senzacija srpske alternativne scene dolazi u Zagreb

Lijevoruki alternativni retro elektro rock pop duo iz Pančeva

Tekst: David Morhan


Luka Racić (gitara, vokal) i Zoran Zarubica (bubnjevi, elektronika, vokal) čine pančevački rock tandem Buč Kesidi koji su još svojim debitantskim albumom zagolicali, prvo srpsku, a onda i cijelu balkansku publiku. Njihov drugi album, ''Euforija'' priča je o subotnjoj večeri uprizorena iz perspektive raznih likova koji su se te zamišljene, a opet tako stvarne, subote našli u izlasku. Buč Kesidi posjetit će Zagreb 23. siječnja, a mjesto sastanka bit će zagrebački klub Saks. Iako bi, vidjesmo vlastitim očima, uspjeli popuniti i mnogo veći prostor. Popričali smo s njima o novom albumu.

''Likovi se izmjenjuju. Svaka je pjesma iz perspektive neke osobe koja vidi subotu svojim očima. No, nije svaka pjesma priča jednog lika, već izabrana tema istražena očima likova koji ju najbolje vide. Ponekad je to dijalog, ponekad monolog, a ponekad naracija. Nesigurni i opasni dečki, spretne djevojke...'', tvrdi Racić kojeg nadopunjuje Zarubica. Na pitanje koje su pjesme njihove priče iz izlaska Zarubica se zarumenio, a Racić tvrdi kako je to posljednji singl  ''Subota'' uz koji je nedavno izašao i glazbeni video koji je režirala zagrebačka redateljica Hani Domazet, a mračne je scene uhvatio Luka Trajković.

Prizor iz ''Subota'', Buč Kesidi

S pjesmo ''Euforija'' su se dečki također okrenuli kudikamo komercijalnijem zvuku. Dok je njihov prvijenac ''Posesivno-opsulsivni hospul'' obilježio sirovi, pankerski štih, novi album i nova turneja zvuče kao elektro dance rock fantazija 80-ih spremna da udovolji svakog rasplesanog partijanera, ali i uljuljkanog romantičara.

''Nismo se toliko promijenili, samo smo bolje naučili kako formulirati to što želimo reći glazbom. Malo smo bolje naučili kako se glazba piše i kako funkcionira'', kaže Racić.

Već drugim albumom, prikazali su jednu iznimno zanimljivu kvalitetu u umjetnika – Buč Kesidi su kameleoni! Iz košuljica indie benda uskočili su u athleisure stil i stvorili si vizualni identitet koji ih odvaja od ostatka rock scene.

''Naš se stil kosi sa zvukom koji proizvodimo. Htjeli smo se odvojiti se od te klasične rock scene i izbjeći stilske stereotipe koji inače idu uz glazbu sličnu onoj koju stvaramo. Zanimljiva nam je bila zamisao dva rokera koji su obučeni u trenirke. Osim toga, to je nešto u čemu danas svi izlaze, a styling odražava sliku koju album priziva. Oslikava ono o čemu pjevamo. No, njega nismo isplanirali. Razvio se tijekom snimanja videa za singlove'', prisjeća se Zarubica. Iza stylinga se krije beogradska kostimografkinja i stilistica Suna Kažić.

Prizor iz ''Subota'', Buč Kesidi

''Kad smo krenuli pisati pjesme s ovog albuma, bili smo svjesni da će postati album te nam je bilo vrlo jasno o čemu smo htjeli pisati. Tek smo na kraju, s pjesmom ''Nedelja ujutru'' shvatili kako pjesme trebamo posložiti kronološki da bi tvorile cjelinu koja ima svoj početak i kraj u pravom vremenu'', tvrdi Zarubica.

Iako Buč Kesidi ne pomiče granice kanonskog oblika alternativne glazbe, valja naglasiti spomenutu koheziju koja prati dogodovštine koje su se smjestile između subotnje večeri i nedjeljnog jutra. Osvježavajuće je također da su tekstovi isključivo životni. Kulturni bi snobovi, spoznaju li da se radi o niskim strastima i raznim opijatima, mogli prerano osuditi ovu knjigu po koricama. U tom bi se slučaju, naravno, grdno prevarili jer Buč Kesidi opjevava obični izlazak s toliko pjesničkih slika da se svaka pjesma, koja već nije dobila svoj video, pretvara u film, a i sam scenski izraz i pokret kojem su vični, šou je za dočekati nedjelju ujutro.

Prizor iz ''Subota'', Buč Kesidi

Leave a comment

više