Search

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Svi ponekada maštaju o trenucima osame, zatvaranja, napuštanja svega i totalnog isključivanja. Valja se na te želje i nagone podsjetiti jer ovih dana lako zaboravimo na tu, nekada radosnu misao, da se možemo malo povući od svega i ne gledati nikoga. Zato smo se odlučili prisjetiti svih glazbenika koji su u različitim prilikama, potaknuti različitim razlozima i povodima, profitirali od izolacije i stvorili glazbena remek djela. Sastavili smo listu albuma iz različitih godina i raznih žanrova koji su snimani izolirani na otoku, ne izlazeći iz podruma danima ili zaključani u kućama.

"McCartney"
Paul McCartney
(1970)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 1)

Paul McCartney je počeo sa snimanjem svojeg prvog solo albuma 1969. godine. Povukao se sa ženom i djecom na imanje o Škotskoj, neumorno je snimao i radio, dok mu je supruga Linda bila i prateći vokal, a upravo zbog sudjelovanja gospođe McCartney i činjenice da je koncept albuma ideja o sretnoj i zadovoljnoj obitelji, smatra se da izražava Paulovu želju da se natječe s Johnom Lennonom i Yoko Ono, koji su objavili zajednički album godinu dana ranije. Na albumu nema pjesama nalik na onima iz klasičnog The Beatles perioda, pa je na neki način i najava raspada slavne grupe. Njegov je prvi solo albumobjavljen mjesec dana prije "Let it Be" posljednjeg albuma legendarnog benda.

"Led Zeppelin IV"
Led Zeppelin
(1971)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 2)

Većina pjesama snimljena je u Headley Grange Studios, u staroj kući za siromašne stanovnike grada Hedleyja. S obzirom na to da u ovom gradiću nije bilo barova, klubova, niti bilo kakvog drugog oblika zabave i noćnog života, glazbenici su se mogli fokusirati samo na rad, zbog čega su tamo i došli. Upravo je tamo, naime, među zidovima viktorijanske kuće, nastala možda i najpopularnija njihova pjesma  - "Stairway to Heaven”. Album je prodan u više od 37 milijuna primjeraka i postao je najprodavaniji album ovog benda, a vremenom se na ljestvicama pomicao sve više i više pa nalazi se na gotovo svim top listama najboljih albuma u povijesti.

"Exile on Main St."
The Rolling Stones
(1972)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 3)

Kritičari i danas tvrde da je svaka, ali baš svaka, pjesma na ovom albumu savršena. A cijeli album, jedan od najboljih i najprodavanijih, je u potpunosti nastao u izolaciji u vili Keitha Richardsa na Azurnoj obali 1971. godine. Za razliku od onih kojima je karantensko stvaranje značilo detoksikaciju i pročišćavanje, Stonesi su svoju kreativnu anarhiju prenijeli i tamo te su, kao i obično, stvarali uz piće, drogu, svoje djevojke, žene i djecu, izolirani od vanjskog svijeta. Čak se i danas slušajući ovaj album nije lako oduprijeti magiji koju ima, da nas omami pa se osjećamo kao da smo u studiju s Jaggerom i ekipom. "Exile on Main St." se pretvorio u vibrantni multižanrovski album koji podrazumijeva i zvukove bluesa, rocka, countryja, folka te gospela i predstavlja odu mladosti i slobodi.

"Sabbath Bloody Sabbath"
Black Sabbath
(1973)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 4)

Pokušavajući preći preko kreativne blokade, čitava Black Sabbath grupa se na određeno vrijeme preselila u Clearwell Castle u Gloucestershire, na jugozapadu Engleske. Gotičke horor priče, legende o lokalnim duhovima i misterioznim događanjima su ekipu prvenstveno prestrašile, ali i inspirirale. Bill Ward je sa sobom nosio nož u krevet, a Ozzy Osbourne je patio od nesanice tijekom cijelog boravka tamo. Ipak, usprkos tome što su bili izmučeni raznoraznim pričama i misterijama te treperili na svako šuškanje, jeziva atmosfera dvorca je zapravo inspirirala momke  i upravo je tamo Tony Iommi prvi put odsvirao genijalan intro za "Sabbath Bloody Sabbath" koji ih je, prema riječima glazbenika, spasio krize i probio kreativnu blokadu. Ovo možda nije najbolji album u povijesti ovog benda, ali je definitivno jedan od najznačajnijih.

"Yes Please!"
Happy Mondays
(1992)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 5)

Već do 1991. godine članovi benda Happy Mondays su bili ovisnici o raznovrsnim supstancama i da bi ih nekako spasio menadžer Tony Wilson ih je sve, s obiteljima, poslao na Barbados, da tamo snime svoj četvrti album, jer je po njegovom mišljenju heroin ipak bilo teže nabaviti na otoku nego u Velikoj Britaniji. Wilson nije mogao pogriješiti više jer heroin ili ne, sav novac koji su dobili je na kraju potrošen na drogu, a stvari su otišle toliko daleko da su počeli prodavati namještaj i opremu iz studija ne bi li imali za još. Tijekom tog junkie putovanja, Sean Ryder nije napisao nijednu pjesmu nego tek ponešto nakon što su se vratili. Rezultat je bio album "Yes Please!”. Synth-pop s karipskim motivima koji je Pitchfork uvrstio na listu karijernih samoubojstava.

"OK Computer"
Radiohead
(1997)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 6)

Grupa je započela snimanje “OK Computer” u velikom skladištu u Oxfordshireu, ali tamo se nisu zdržali zbog loših uvjeta pa su otišli u kuću u Bathu u općini Somerset, stotinjak kilometara udaljenu od Londona. Misteriozna srednjovjekovna atmosfera grada i miran ritam su im očigledno odgovarali jer su odmah po dolasku počeli nevjerojatno dobro i brzo raditi i, kako sami kažu, čitava atmosfera snimanja ih je podsjećala na početke i najranija snimanja kod kuće. Tom York je za album inspiraciju pronašao u albumu "Bitches Brew" glazbenika Milesa Davisa, klasicima grupe The Beatles i jednom od osnivača trip-hopa DJ Shadowa. Ovaj album je u nekom smislu i prekretnica u njihovoj povijesti jer je smjela kombinacija žanrova s ovog albuma označila i prijelaz s britpop zvuka na art rock.

"There is Nothing Left to Lose"
Foo Fighters
(1999)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 7)

Krajem devedesetih Foo Fightersi su prolazili kroz težak period, svaki član za sebe, ali i kao grupa. Dave Grohl se razveo od žene, gitarist Franz Stahl napustio je bend i doživjeli su brojne interne promjene. Razočaran u Hollywood i popularnost, Grohl je odlučio napraviti mali studio u podrumu svoje kuće u Virginiji. Naslov albuma "There Is Nothing Left To Lose" vjerojatno najbolje oslikava raspoloženje i emocionalno stanje benda u tom razdoblju jer zaista nisu imali što za izgubiti, a to možda i nije bila tako loša pozicija. Daješ sve i ne očekuješ ništa. Produkt ove podrumske karantene je bio album potpuno fokusiran na melodiju, imali su mekši zvuk, bubnjar Taylor Hawkins neke nezaboravne dionice, singl "Learn to Fly" postao je jedan od najpoznatijih, a album osvojio Grammy za najbolji rock album 2001.

“For Emma, Forever Ago”
Bon Iver
(2006)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 8)

Justin Vernon se borio s bolešću, oporavljao se od raskida veze i mirio se s raspadom benda DeYarmond Edison. Tijekom cijelog tog teškog procesa izolirao se u kolibu svog oca u Wisconsinu. Tamo je proveo mjesece, razmišljajući o svemu i pretačući misli u glazbu. S minimalno instrumenata i u ne baš studijskim uvjetima Vernon je stvorio magiju i počeo više koristiti svoj glas kao instrument, a rezultat je čaroban album koji ima snagu da nas nekako čudno "prenese" u šumu i planine. Ako vam se mašta i šeta, pustite "For Emma, Forever Ago".

"Piano & a Microphone 1983"
Prince
(2018)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 9)

Dvije godine nakon smrti glazbenika Princea objavljen je album "Piano & a Microphone 1983". Michael Howe je slučajno pronašao snimku od 34 minute iz kućnog studija, snimljnu na jednoj traci iz jednog puta, i vrlo je vjerojatno bila riječ o "skicama" za nerealizirane projekte. To je bila samo jedna od osam tisuća audio kaseta pronađenih u njegovom "skladištu", a koje je snimao 1983. godine sam za sebe. Zaključan u Minneapolisu, samo s klavirom i mikrofonom, Prince je svirao u jazzy stilu i eksperimentirao sa svojim glasom. Rezultat su krajnje intimne snimke, za  koje je pitanje bi li ih ikada objavio. "Piano & a Microphone 1983" je album kao ni jedan do sada. Nitko nikada nije čuo takvog Princea - manje kralj gitare u raznobojnoj odjeći, više falset i čisti instrumental.

"Kids See Ghosts"
KIDS SEE GHOSTS
(2018)

BURO. playlista: 10 legendarnih glazbenih albuma nastalih u izolaciji (фото 10)

Kanye West je objektivno čudak, ali u pozitivnom značenju te riječi. Ipak, iako se od njega sad već stvarno sve očekuje, 2018. je uspio iznenaditi sve. Reper je okupio obitelj i prijatelje i na nekoliko mjeseci se odselio u kuću usred prirode Wyominga. Tamo je meditirao, povezivao se sa sobom i prirodom te odmarao od užurbanosti grada. Tijekom tih nekoliko mjeseci stvorio je čak pet albuma, od kojih je jedan solo, a jedan zajednički projekt s reperom Kid Cudijem. Stvorili su duo i istoimeni album "Kids See Ghosts". Album je u izvjesnom smislu ispovijest dva glazbenika i sve što su prošli i priča o tome kako su usprkos frustracijama i teškim situacijama pronašli ljubav, vjeru i zadovoljstvo. I ako ste se nekada pitali odakle mu ideja za Sunday Service, može se reći da je sve počelo s ovim.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više