Search

De La Soul: veterani hip hopa koji nastavljaju s iznenađenjima

De La Soul: veterani hip hopa koji nastavljaju s iznenađenjima

Grupa koja je promijenila hip hop

Tekst: E.G.


Image: Facebook

Mnogi će reći kako je tzv. zlatno doba hip hopa iza nas i malo je vjerojatno da će se ponoviti. Ipak, uspjeh povratničkih albuma veterana poput De La Soula i A Tribe Called Quest, pokazuju da publika i kritika još uvijek cijene tradicionalni hip hop zvuk...

Današnja glazbena scena je već gotovo zasićena hiperprodukcijom najrazličitijeg materijala. Neovisno o tome koji glazbeni žanr preferirate, vidjet ćete da je nemoguće držati korak sa svim novim pjesmama i izvođačima koji dolaze. Sadržaja je zaista mnogo, a problem koji se ovdje javlja je omjer kvalitete i kvantitete. Drugim riječima, koliko god načelno bilo pozitivno što se danas umjetnici lakše izražavaju i probijaju do publike, toliko je sve teže pronaći autentični glazbeni sadržaj koji nas još uvijek može iznenaditi. Slična je situacija i na hip hop sceni. Ljudi koji kroz cijeli život slušaju tu glazbu će se uglavnom s nostalgijom prisjećati velikana poput Tupaca ili The Notorious B.I.G.-a, budući da je danas teško pronaći nešto slično. Moderni hip hop, ili ono što je od tog pojma ostalo, se uglavnom svodi na komercijalnije varijante poput Drakea i trap izvođača. Naravno, ponekad se pojave i istinski talentirana nova imena, poput Childish Gambina ili Franka Oceana, no oni su daleko od tradicionalnog hip hop zvuka karakterističnog za devedesete godine prošlog stoljeća.

De La Soul: veterani hip hopa koji nastavljaju s iznenađenjima (фото 1)

U takvom kontekstu posebno veseli povratak veterana hip hopa na scenu. Osim novog albuma grupe " A Tribe Called Quest", koji je uvršten na sve relevantne popise najboljih albuma 2016. godine, svoj su povratak na neobičan način najavili i "De La Soul", hip hop trio koji je svojim pjesmama zauvijek promijenio žanr hip hopa. Ove godine slave 30 godina na sceni, što je respektabilna brojka i za izvođače puno komercijalnijeg izričaja. Tim su povodom krenuli na veliku svjetsku turneju, u sklopu koje će posjetiti i europske zemlje poput Velike Britanije i Islanda te su navedeni kao headlineri festivala Sonar koji se održava u Barceloni od 15. do 17. lipnja ove godine.  Grupa je osnovana 1987. u New Yorku, čine je Posdnuos, Dave i Maseo, a već su svojim debitantskim albumom ( "3 Feet High and Rising") postavili nove standarde i predstavili jedinstveni glazbeni izričaj. Smatraju se jednima od pokretača tzv. alternativnog hip hopa, budući da su hip hop spajali sa sampleovima jazza i soula. 

De La Soul: veterani hip hopa koji nastavljaju s iznenađenjima (фото 2)

"De La Soul" su do sada izdali devet studijskih albuma, a ključna stavka svakog od njih je bila ponuditi nešto novo i drugačije, odnosno svojevrsnu inovaciju. Svoj su posljednji album, "And the Anonymous Nobody" iz 2016., odlučili napraviti potpuno beskompromisnim u tom smislu. Album su u potpunosti financirali preko kampanje na servisu Kickstarter, čime su napravili presedan u svijetu renomiranih hip hop izvođača. Prvotni cilj je bio skupiti 110,000 dolara, a ispunjen je u roku nekoliko sati i premašen za otprilike šest puta. Donatorima su za uzvrat ponuđene vrlo kreativne nagrade, poput druženja s grupom, potpisanih stihova pjesama ili čak pojavljivanje u nekom od njihovih sjajnih skitova na albumu. Kako je za Rollling Stone objasnio Posdnous, potpisivanje za izdavačku kuću nije dolazilo u obzir; htjeli su imati potpuno kreativnu slobodu i raditi po vlastitim uvjetima.

Album je snimljen uživo s bendom "Los Angeles' Rhythm Roots All-Stars", a poslušate li bilo koju pjesmu, brzo ćete primjetiti eksperimentalni zvuk koji donosi. Primjerice, pjesma "Drawn" bi se bez problema mogla naći na kakvom indie albumu i teško je spojiva s reperima. Zbog takvih pjesama su i htjeli u potpunosti sami raditi na albumu. "Nismo znali što ćemo na kraju dobiti. Ne uspoređujem ovaj album s našim prvim albumom, ali osjećaj dok smo ga radili je bio sličan. Ušli smo u proces i nismo znali za nikakva pravila. Da smo potpisali za izdavačku kuću, ne bismo im mogli objasniti kako na albumu imamo pjesmu na kojoj se prve tri minute ne čuje ništa slično rapu." Očekivano, album je vrlo dobro prihvaćen od strane publike i kritike, a "De La Soulu" je stigla još jedna potvrda o isplativosti riskiranja, vjere u svoj rad i postojanju prostora za kvalitetni hip hop koji ničime nije kompromitiran.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više