Search

Diva sevdaha Amira Medunjanin ponovno u Zagrebu

Diva sevdaha Amira Medunjanin ponovno u Zagrebu

Büro 24/7 intervju s miljenicom zagrebačke publike

Tina Kovačiček

Image: John Pavlish

"Sloboda koju glazba daje omogućava glazbenicima da ostave šablone po strani i krenu nekim svojim putem."

Prozvana bosanskom Billie Holliday, pjevačica Amira Medunjanin redovita je gošća zagrebačkih pozornica. Niti jubilarni 10. Vip Zagreb Jazz festival nije iznimka. Danas u ZKM-u te sutra, 16. svibnja u Vip klubu imat ćemo prilike čuti majstorske izvedbe sevdalinki i tradicionalne regionalne glazbe i to od glazbenice koju zagrebačka publika naprosto obožava. U ožujku je izdala novi album "Silk & Stone", a ovo će ujedno biti i prilika za premijerno predstavljanje istog. Ovog puta zagrebačkoj publici će se pored Bojana Zulfikarpašića i Nenada Vasilića predstaviti još dva vrhunska umjetnika, Yurdal Tokcan i Hakan Güngör. Prije večerašnjeg koncerta u ZKM-u uspjeli smo uloviti Amiru nakratko da nam otkrije ponešto o sebi i svojoj glazbi.

Prve uspomene koje vas vežu uz glazbu?

Bezbrižnost, lakoća življenja, sretna obitelj, puno smijeha. Divne slike iz djetinjstva. Već tada sam znala da moram, bez obzira na sve, napraviti mjesto za glazbu u svom životu.

Ljubav prema sevdalinkama naslijedili ste od majke, od koje ste najviše i naučili o toj tradicionalnoj glazbi. Kakvo je bilo iskustvo učenja odnosno upijanja?

To je nekako sve išlo kroz dječju igru, radost, i radoznalost. Otkrivanje novog svijeta, Tisuću "zašto?" i potom pohranjivanje informacija. Tek poslije su sve priče mogle doći do izražaja. Taj proces sazrijevanja je u meni nekako prošao potpuno spontano.

Najbolji savjet koji ste dobili od nje?

Bilo je dosta pametnih savjeta, i još uvijek ih ima, mada nekada zvuče kao kritike, ali tim još bolje.

Amira Medunjanin
Tradiciji ste pristupili na nekonvencionalan način, spajajući je sa suvremenim glazbenim trenutkom. Što vas inspirira u tome?

Ovisi sve o emociji koju osjetim u određenoj pjesmi. Ovisi o njenoj priči, o životu i sudbini aktera te pjesme. Opet dogodi mi se da me previše prenese, pa odem u dubinu same poruke pjesme i doživljavam je sasvim osobno. Mislim da svaka generacija vidi i doživljava tradiciju na specifičan način. Važno je unijeti dio sebe i pokušati prenijeti barem djelić na one koji dolaze, a sve skupa opet obogaćuje naš zajednički kulturni identitet. 

Vaša je glazba vrlo iskrena i emotivna, a po mnogima i meditativna. Koliko je teško, odnosno lako, upravo to postići u dvorani prepunoj ljudi?

Najbolje se osjećam kada nastupamo u prostorima gdje je publika blizu pozornice. Ipak se radi o akustičnoj postavci i ja prije svega želim što vjernije prenijeti svoje emocije i podijeliti ih s publikom. Jednom smo nastupali u dvorani u kojoj je bilo jedva 50-ak osoba, a ogroman prostor. Nije išlo dok ih nisam zamolila da svi priđu bliže pozornici, jer sama energija koja dolazi od publike meni mnogo znači.

Imate li neki poseban ritual prije nastupa?

Ne baš. Samo pola sata mira i tišine i ništa više.

Diva sevdaha Amira Medunjanin ponovno u Zagrebu (фото 1)
Okupili ste vrhunske glazbenike s kojima već dugo surađujete. Što vam je bitno za dobru suradnju? 

Ne znam. Nema tu ništa mudro. Do sada sam imala veliku sreću. Surađujem s umjetnicima koji imaju slično razmišljanje o vrijednostima tradicionalne glazbe i potrebe za očuvanjem iste. Pored toga, imala sam priliku raditi s umjetnicima koji dolaze iz različitih glazbenih stilova i različitih tradicija, i to po meni predstavlja najveću vrijednost. Sloboda koju glazba daje omogućava glazbenicima da ostave šablone po strani i krenu nekim svojim putem. Kada govorimo o suradnji mislim da je spremnost na improvizacije i eksperimentiranje suštinski važno.

Nakon zagrebačkog nastupa čekaju vas nastupi i diljem Europe: Austrija, Francuska, Belgija. Kako vas publika prihvaća vani?

Da, ali prije toga planiran je koncert na Avantgarde Jazz festivalu u Rovinju 23. svibnja. Potom slijedi gostovanje u okviru promocije novog albuma Jordi Savalla gdje sam gostovala s nekoliko pjesama.

Zanimljivo je da publika u većini zemalja Europske Unije već dovoljno poznaje tradicionalnu glazbu s ovih prostora. Prije sam morala dosta pričati i objašnjavati, ali situacija se brzo mijenja. Sada ljudi većinom znaju što da očekuju kada dolaze na naše koncerte i vjerujte mi da, bez obzira na jezične barijere, ima tu puno lijepih momenata, kako za nas, tako i za publiku.

Diva sevdaha Amira Medunjanin ponovno u Zagrebu (фото 2)
Jedna ste od miljenica zagrebačke publike. Što možemo očekivati od dva rasprodana zagrebačka koncerta?

Meni je izuzetno drago što ponovno nastupam u Zagrebu. Zaista sam bila presretna kada su me organizatori 10. Vip Zagreb Jazz festival pozvali da ponovno gostujemo. Prošle godine sam nastupala u ZKM-u u sklopu 9. Vip Zagreb Jazz festivala, a u Vip klubu sam imala predivne četiri noći koje zaista nikada neću zaboraviti.

Ovog puta predstavit ćemo novi album "Silk and Stone" u izdanju Aquarius Recordsa. Prilika je i da pozovem neke nove suradnike koji su sudjelovali na albumu. Također, planirala sam pozvati i drage prijatelje da nam se pridruže na pozornici. U svakom slučaju, jedva čekam 15. svibanj.

Što je prvo što ćete učiniti nakon što završite i drugi koncert u ZKM-u?

E, ovo je lako pitanje. Prvo ću sjesti i malo odmoriti, potom ću popiti kavu s dragim ljudima koji su došli na koncert i onda ćemo ćakulat' dok nam se ne prispava.

Hvala vam i veselimo se večerašnjem koncertu.

Sve informacije o nadolazećim koncertima 10. Vip Zagreb Jazz festivala potražite ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više