Search

Dodjela nagrada Grammy: Glazbenica Billie Eilish ušla u povijest

Dodjela nagrada Grammy: Glazbenica Billie Eilish ušla u povijest

Trijumf na 62. po redu ceremoniji u Los Angelesu

Tekst: D.D.


Image: Getty Images

Na sinoćnoj dodjeli najvažnijih glazbenih nagrada - Grammy, glazbenica Billie Eilish pomela je konkurenciju i upisala se u povijest kao izvođačica koja je osvojila zlatni kipić u svim bitnim kategorijama. Nagrađena je, naime, za najboljeg mladog izvođača, album godine, pjesmu godine i ploču godine te je time postala drugi umjetnik kojem je to uspjelo - 1981. godine to je, po prvi put u povijesti, učinio i Christopher Cross. Uz to, 18-godišnjakinja je osvojila i nagradu za najbolji pop vokalni album, a postala je i najmlađa glazbenica koja je osvojila nagradu Grammy za album godine, pretekavši time Taylor Swift.

Nastup pjevačice Lizzo

Nagradu za najbolju pop izvedbu odnijela je kući američka pjevačica Lizzo, dok je dvije nagrade osvojio i elektronski duo The Chemical Brothers - onu za najbolju ploču u kategoriji elektronske glazbe te najbolji album elektronske glazbe. U rock kategorijama dominirao je američki glazbenik Gary Clark Jr. koji je osvojio nagrade za najbolju rock izvedbu te rock pjesmu godine.

U kategoriji R&B glazbe nametnula se Lizzo kao predvodnica, ali nije zaostajalo niti pjevač Anderson .Paak. U suradnji s glazbenikom André 3000 snimio je pjesmu "Come Home" koja je nagrađena za najbolju r&b izvedbu, dok je nagradu za najbolju tradicionalnu r&b izvedbu odnijela Lizzo s pjesmom "Jerome". Za najbolji r&b album nagrađen je "Ventura" Andersona .Paaka, dok je Lizzo ugrabila i nagradu za najbolji ubran contemporary album (album koji sadrži 51 posto pjesama novog zvuka koji se temelji na derivacijama r&b glazbe) "Cuz I Love You (Deluxe)". Tyler, The Creator ponio je kući nagradu za rap album godine "Igor", a DJ Khaled, Nipsey Hussle i John Legend osvojili su zlatni kipić za najbolju rap izvedbu.

Dj Khaled i John Legend izvode "Higher" uz posvetu Nipseyu Hussleu i Kobeu Bryantu

Ovogodišnju dodjelu nagrada obilježio je i tragičan događaj koji se zbio samo nekoliko sati prije same ceremonije, a kojeg su se glazbenici Dj Khaled i John Legend prisjetili na pozornici, izvdoeći pjesmu "Higher". Iako je to u startu trebala biti posveta rapperu i aktivistu Nipsey Hussleu koji je izgubio život u ožujku 2019. godine, glazbenici su na stageu u Staples Centreu, domu košarkaškog tima Los Angeles Lakers, odali počast i sportskoj legendi Kobeu Bryantu koji je jučer poginuo u nesreći, a cijelu je profesionalnu karijeru proveo igrajući za navedeni tim. Svoju je izvedbu glazbenica Lizzo, koja je otvorila dodjelu nagrada, posvetila njemu, a u govoru ga se prisjetila i voditeljica ceremonije, glazbenica Alicia Keys koja mu je posvetila i acapella izvedbu pjesme "It's So Hard To Say Goodbye" uz pratnju grupe Boyz II Men. Listu svih dobitnika pronađite na linku.

Leave a comment

više